Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prvovýstup na Matterhorn v roce 1865. Z jihu postupuje italský tým pod vedením Jeana Antoine Carella. Ze švýcarské strany se o zdolání hory pokouší skupina Angličanů v čele s Edwardem Whymperem.
Der Berg ruft! režiséra Luise Trenkera je remakem původního němého filmu Der Kampf ums Matterhorn (1928). (wero1000)

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hora volá! je z dnešního pohledu klasické černobílé filmové drama pro pamětníky, které zpětně asi nebude nějak zvlášť ze své kategorie vyčnívat, postavy i konflikty jsou tu podané schematicky a závěrečné vyústění lze navzdory několika překvapivým zvratům dříve či později odhadnout. Šlo by zde jistě vytýkat i pár dalších věcí, včetně mluvy v jediném (německém) jazyce, ačkoliv tady máme samé postavy z Itálie a Anglie a uvědomuji si, že záběry z horského prostředí snímané zastaralou černobílou technikou asi už dnes tolik diváků neosloví, ale nemůžu si pomoct... mě osobně tento příběh o horolezcích dvou různých národů a o skálopevně nezlomném přátelství po celý čas hodně bavil, napínal, stejně tak mě přes svůj naivnější nádech i dojal. Jednoduše mi to sedlo, hloubka klasicky odvyprávěného příběhu a osobní dojmy u mě porazily veškeré potenciální nedostatky, uděluji plný počet hvězdiček a nechce se mi vysvětlovat proč. :-) „No vidíte, tak zle vám být nemůže, když vám chutná kořalka.“ :-) [90%] ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Horolezeckú tématiku síce nevyhľadávam, ale tu sa miesia aj iné ako len horolezecké skutočnosti. Je to aj film o priateľstve, dobrodružstve a v neposlednom rade aj o napetí, a to nielen pri výstupoch na horu Matterhorn. Príbeh má svižné tempo, k záveru graduje a pohľadu na krásne zasnežené obrie štíty chýba už iba farba. Hodnotenie (5.): 80% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Luis Trenker bol odjakživa spojený s horami, preto bolo logické, že sa podujal vytvoriť remaké nemého filmu z roku 1928. Urobil to s nesmiernou láskou aj veľkým rešpektom k horám a ľuďom, ktorí ich zdolávajú. Oceniť treba skvelú kameru aj strih. Štvrtá recenzia. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Soutěž týmu italského a anglického je záminkou pro poněkud krkolomnou zápletku filmu s čestným mužem ztělesněným Trenkerem, který nakonec z hory do soudní síně přinese přetržené lano, s nímž se utrhli tři Angličané a jejich vůdce je vyviněn...(50%) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Souběžně s filmem byla natočena i britská verze s totožným hlavním představitelem v roli Jeana Antoine Carella (Luis TrenkerThe Challenge (1938), která vycházela vstříct vkusu britského diváka a liší se v některých detailech. Stojí za zmínění, že film lze fakticky uvažovat jako britsko-německou koprodukci rok před vypuknutím války. (wero1000)

Reklama

Reklama