Reklama

Reklama

Padlý idol

  • Velká Británie The Fallen Idol
Trailer

Obsahy(1)

Psychologické drama milostného trojúhelníku, viděné očima malého chlapce ,se odehrává na francouzském velvyslanectví v Londýně mezi majordomem, jeho ženou a jeho milenkou. Chlapec poznává, že jeho vysněný idol zdaleka není dokonalý. (Hans.)

Recenze (18)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Filmový oldschool se vším, co k tomu patří (kostýmy, účesy, soundtrack, černobílá kamera, naprostá převaha interiérových scén...). Rozjezd mi přišel poněkud nezáživný a uvažoval jsem dokonce, zda se na to nevykašlat. Jméno Graham Greene mě však přimělo doufat, že ten film přece nemůže být špatný, což se nakonec potvrdilo - film mě začal bavit v momentě, kdy si Baines přivede Julii na ambasádu, tzn. teprve v 38. minutě. Vše, co poté následuje, už je zcela skvostné, a film zde dává zapomenout jak na nudný začátek, tak na to, že od jeho vzniku už letos uplynulo 70 let. Ačkoli mě postava malého Phillipa postupně začínala iritovat - v závěrečné scéně už je zcela nesnesitelný! - nápad založit film na konfrontaci dětského a dospělého světa a jejich subjektivním vnímání reality, mi přišel velmi nosný, a vzdáleně mi připomněl klasický Kurosawův snímek Rašómon z r. 1950. Za sebe jsem tak velmi rád, že jsem se o tomto filmu dozvěděl, a jeho zhlédnutí pro mě nakonec bylo nečekaně obohacující. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Malý syn francouzského velvyslance v Londýně Phillipe tráví víkend o samotě s manželi Bainesovými, majordomem a hospodyní, kteří dům jeho otce udržují v chodu. Pan Baines má pro nudícího se Phillipea porozumění a na požádání mu vypráví své dobrodružné zážitky z Afriky, kdežto jeho žena je přísná a malicherná. Baines před ní dává přednost Julii, krásné a milé sekretářce z ambasády a protože Phil se o tomto trojúhelníku náhodou dozví, je postupně všemi jeho účastníky žádán o udržení tajemství. Svému idolu rád odpřísáhne diskrétnost, ale co udělá, když spatří něco, co vyhodnotí jako vraždu? Šokuje mě, jak málo hodnocení (aktuálně 28 po bezmála desetileté existenci ČSFD) tento slavný a opravdu dobrý film má. Je to komorní drama, jak má být, s jednoduchou zápletkou (romanopisec Graham Greene se tentokrát krotil a zpracoval téma jen jako povídku), dobrými hereckými výkony všech včetně dětského herce a dostatečně nadčasovým tématem. Vše, co se ve filmu řekne nebo stane, je třeba sledovat ve dvou rovinách - jak se to reálně událo a co z toho vidí nebo slyší ten kluk. Způsob snímání filmu (časté podhledy, postavy umístěné někam na kraj honosných interiérů, které se zdají větší, než reálně jsou) napomáhá vnímat děj z jeho perspektivy. Napínavý a dojemný film o křivolakých cestách polopravd, tajností a lží. 90% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvost, nádhera. Graham Green převedený na plátno, jak si zaslouží a jak byl určitě spokojený. Příběh začíná jako idylický život v bohatém domě, napětí v něm narůstá pomalu a nepozorovaně až k závěru, kdy už drnčí jako napjatá tětiva. Herci jsou naprosto dokonalí, člověk zcela sdílí jejich nálady, obavy, prostě ohromný zážitek. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

The Fallen Idol stojí na dvou hlavních nosných sloupech - režii Carola Reeda a herectví Ralpha Richardsona. Výkonem, který tu předvádí, jsem doslova omámen. Malý Bobby Henrey v roli "mladého pána" Phillipa ovšem stojí za pozornost jakbysmet. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dobrý thriller z britské produkce, který se rozjíždí hodně nenápadně, ale potom se atmosféra začíná zahušťovat a napětí roste. Určitě stojí za zhlédnutí, i když mám takový pocit, že mi tam něco málo chybělo. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem thriller ve stylu Hitchcockova Ani stín podezření - tedy rafinovanou variaci na hru kočky a myši. Padlý idol je však spíše tragickým melodramatem, viděným očima malého chlapce, který příliš neuspokojuje, co se týče budování napětí a jeho vyvrcholení je překotné a ne zcela naplňující po předchozí pomalé gradaci. Po filmové stránce však snímek působí až labužnicky - práce s hloubkou ostrosti, vynalézavá kamera pracující s rakurzy a přebírající subjektivní dětský pohled, noirová atmosféra, někdy dosahující až hororových kvalit. Navíc herecký výkon malého chlapce je velmi přirozený a plně přispívá sympatické snaze snímku vytvářet vnímání světa odpovídající jeho věku - tedy s určitou naivitou, nechápavostí, zvídavostí i nepokryteckou upřímností. Rozhodně pozoruhodné dílo dobové kinematografie, ale Reed se přeci jen více vytáhl následujícím Třetím mužem. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Benátky 1948 - Najlepší scenár (Graham Greene) ◘◘◘◘ BAFTA 1948 - Najlepší britský film ()

O´Hara 

všechny recenze uživatele

Škoda, že mě starší filmy nikdy moc nezaujaly. A tento film nebyl vyjímkou. Je pro mě určitě plus vidět aspoň něco ze starší produkce......ale mně stačí tak pár černobílých filmů za rok. Jinak, osobně k tomu nemám žádné větší vítky. Herci hráli dobře, dialogy byly občas vtipné a děj se stupňoval... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Asi som mal väčšie očakávanie, než film nakoniec ponúkol. Za prvé, žiadny trilerový prvok sa vo filme nevyskytuje, ide o klasickú drámu na pozadí jednoduchej polokriminálnej zápletky. A za druhé, filmu chýbal silnejší motív. Síce nenudil, aj keď som sa toho po zdĺhavejšom začiatku trochu obával, ale jeho tempo ostávalo nevalné. Žiadny z hercov nijako nevtŕčal a s výkonmi niektorých hercov som bol až nemilo prekvapený, ako sú odfláknuté. Snáď len pôvabná Michèle Morgan stála za pozornejší pohľad. "Chlapec poznáva, že jeho idol zďaleka nie je dokonalý" - toho chlapca som mal mnohokrát chuť sfackovať, čo sfackovať, rovno zobrať remeň a naložiť mu tak, že by si týždeň nedokázal sadnúť, tak bol problémový a otravný. Jeho prejav bol naviac neprirodzený. Škoda, že to nešlo sfilmovať bez neho. Zostala tak aspoň dobrá starosvetská atmosféra. ()

Jelly 

všechny recenze uživatele

nedá mi, abych nepochválil výkon Bobbyho Henreyho v roli malého chlapce. jeho tisíc způsobů jak říct "Ne!" mě dost bavilo. ()

j.svoboda 

všechny recenze uživatele

Malý, roztomilý chlapeček si vytvoří nereálné představy o svém kamarádovi, majordomu Bainesovi, čímž jej přivede do určitých nesnází. Negace „laskavých" příběhů, v nichž dítě vyřeší problémy dospělých. ()

Reklama

Reklama