Reklama

Reklama

Bílý sob

  • Finsko Valkoinen peura (více)
Trailer

Obsahy(1)

Finský film podle staré laponské pověsti. - Hezké děvče Pirita, se provdá za mladého Aslaka. Brzy po svatbě však s hrůzou sezná, že je obdařena nadpřirozenou schopností proměňovat se v bílého soba a ženského upíra. Snaží se své nadpřirozené moci zbavit, nakonec je však - převtělená v bílého soba - chycena a usmrcena svým mužem Aslakem. - Film byl promítán na VIII. MFF v Karlových Varech v roce 1951; režiséru Eriku Blombergovi, který byl současně kameramanem tohoto filmu, byla udělena Cena za fotografii - ,,s přihlédnutím k originální práci s kamerou, která zajistila tomuto dílu jeho vzácnou poetickou hodnotu". „Bílý sob" dále obdržel finskou národní cenu „Jussi" 1952 za hudbu, fotografii a hlavní ženskou roli a na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes u roce 1953 byt poctěn cenou za legendární film. (FILMOVÝ PŘEHLED 3 / 1955) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Poetiku to má, ako staré dobré nemé filmy ruskej ( sovietskej ) kinematografie ( veď z Fínska tam nieje ďaleko ). Má to primeranú minutáž k svojmu príbehu a niekoľko scén má atmosféru temného hororu. Takže dielo, ktoré by každý fanúšik filmu nemal opomenúť. Je len škoda ( teda pre mňa ), že sa to v každej zo spomenutých rovín nevyvinulo v niečo spektakulárnejšie. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bílý sob – stařičký finský horor o jedném nemilosrdném prokletí. Film vypadá, jakoby vznikl mnohem dřív, než praví rok vzniku, v každém případě se však jedná o velice působivý umělecký (filmový) skvost ze severských končin. Na výrazy svým způsobem nevinných dívčí očí a úst nezapomenu stejně jako na poutavě zachycenou atmosféru dávného života v přírodě plné sněhu, čarodějníckých rituálů a mohutných sobů. 90% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Reklama

pepua 

všechny recenze uživatele

Pozvolna se rozjíždějící film vyprávějící starodávnou laponskou legendu o ženě, která se převtěluje v bílého soba. Příběh je to prostinký, stejně tak jeho vyústění, v tomto směru se překvapení rozhodně nedočkáte. Tvůrcům se ale u mne rozhodně podařilo docílit pocitu sounáležitosti s lidmi, kteří celý svůj život tráví za polárním kruhem v nesnadných podmínkách. Rozhodně nevšední a zajímavý film. Nečekejte klasický horor, mohli byste být zklamaní. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale film nemôžem ohodnotiť viac ako troma hviezdami. Vcelku sa jedná o zaujímavý snímok, na motívy starej laponskej povesti, silnou stránkou je aj kamera či zasnežená krajina. No aj napriek tomu, že film má viacej kladných stránok než tých záporných a film vďaka svojej minutáži ubehne rýchlo, som sa nudil a dopozeral čisto len zo zvedavosti. Film je určite dobrý, no nie je to mojou šálkou kávy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Upír? Vlkodlak? Sob! Baladický příběh ze severu je poetickým vyprávěním s krásnými záběry zasněžené přírody. Všudypřítomní sobi jsou nádherní, majestátní a ...tajemní. Co udělá mladá žena, když zjistí, že novomanžel ji nemiluje tak, jak si představovala? Zajde za čarodějem. Roztomilý příběh se začne proměňovat v noční můru o vině a trestu....Nádherná výtvarná kamera, úžasná hudba. Hlavní hrdinka je uhrančivě krásná. Doporučuji NEČÍST OBSAH - OFICIÁLNÍ TEXT DISTRIBUTORA. Na jedné straně není zcela pravdivý, na druhé vyzrazuje konec. p.s.dík za titl.pepuovi ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Aarne Tarkas odstartoval natáčení filmu jako režisér. Toho v určitém bodě natáčení plně nahradil do té doby hlavní kameraman Erik Blomberg, který na sebe z blíže neuvedených důvodů převzal plnou odpovědnost za režii. (Conspi)
  • K roku 2013 se jedná o jediný finský film, který získal Zlatý glóbus. (Cheeker)
  • Natáčelo se v Inari, Ivalo a Utsjoki na severu Finska. (Cheeker)

Reklama

Reklama