Reklama

Reklama

Liga gentlemanů

  • Velká Británie The League of Gentlemen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni gentlemani, kterým jednoho krásného dne dojde obálka s knížkou a polovinou bankovky mají jedno společné: sloužili v britské armádě, odkud byli pro nejrůznější přečiny vyhozeni, nebo prostě "byli odejíti." Jen ten, který je všechny svolal, má čistý štít - z armády byl vypovězen pro přebytečnost. A chce se pomstít. Chce vyloupit banku... Čirou náhodou jsou svolaní muži mistři svých oborů... (Fingon)

(více)

Recenze (14)

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Nevím co na tomhle filmu všichni vidí? Jde tu cítit, že je ten film starý skoro 55let u některých filmů to není na škodu, ale tady jsem to cítila značně. Nemělo to šmrnc. Moc mě to nebavilo. Ta hudba byla stresující. Týpci byli věčně opocení a třepali se jako osiky SPOILER: a pak je lapli. Ani jeden s lupičů nebyl okouzlující gentleman (a to jich tam bylo jedenáct). Celkem zklamání. Silnější část byla druhá polovina. Humoru jsem moc nezachytila. Úplný konec to mohl zachránit což se nestalo. To už jsou lepší Dannyho parťáci..moderní pojetí trochu zábavnější. Zbytečně natahované (což bylo na tu dobu normální). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Obrovsky milé překvapení. Výtečné krimi líznuté komedií, které diváka neustále něčím baví, a to až do samotného konce. Začátek s představováním jednotlivých charakterů, ať už při doručování vzkazu nebo stolové scény diváka navnadí, plánování operace, její přípravy, samotné provedení nechává i díky své promyšlenosti, důkladnosti vzpomenout na nejlepší žánrovky a do toho velmi přesní herci + solidní dávka humoru, která má až do příchodu Bunnyho nádech elegance a nenucenosti. Hodnotím slabších plným počtem, samotný konec mě i přes mé překvapení lehce zklamal, v každém případě můžu tento výborný film všem vřele doporučit. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasické anglické kriminální drama šedesátých let, škoda že možná zbytečně dlouhé. Na počátku je protkáváno nitkami vtipných situací a dialogů, jak je u tohoto žánru zvykem, ovšem v dlouhé střední části se tento tón vytrácí a vrací se až v samotném závěru, který je ovšem excelentní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám najmenší problém nechať tomuto takmer 60. ročnému filmu pôvodné štyri hviezdičky. Napriek odľahčenému tónu je to prvý film, v ktorom je ukázaný význam starostlivého naplánovania akcie. Filmom sa inšpirovali nielen ďalšie filmy, ale som dokonca čítal o tom, že si ho niekoľkokrát premietali aj aktéri najväčšej vlakovej lúpeže v Británii. Samozrejme, že ma rozčuľovala postava Bunnyho a záver v štýle Deus ex machina, ale v tej dobe dokonca existoval zákonný zákaz ukončovania filmov tohto typu nedolapením lupičov. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Roztomilí armádni vyslúžilci, každý s nejakým šrámom, sa rozhodnú vylepšiť si rozpočet. Skvelá britská "zlodejská" komédia, presne šitá na môj vkus. V našich kinách bežal film v roku 1964, v televízii v roku 1966. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

V roce 2006 byl film znivu vydán ve speciální dvd edici. Snímek podle kterého se řídí několik novodobích příběhů. Tady to je prazáklad. ()

whitas 

všechny recenze uživatele

Liga gentlemanů je směsicí různých žánrů. Hodně si bere z válečných filmů, na které také odkazuje při každé vhodné příležitosti. Je to ale i zdařilá parodie na obraz typického britského gentlemana. Dearden nechá své postavy po úspěšné loupeži zpívat "Jsme vojáci naší královny", kap. Stevense ukazuje jako homosexuála (ve své době u gentlemana neakceptovatelné), nebo zpochybní gentlemana jako muže. To je patrné ve scéně, kdy Race vstoupí do domu plukovníka Hyda, navleče si zástěru a začne umývat nádobí, přičemž mu Hyde vyčítá, že jej oslovuje "starouši". Zkrátka vtipně a svižně natočený snímek, dle mého nejtypičtější dílo Basila Deardena se vším všudy. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Starosvětská kriminálka, lehce okořeněná typickým britským humorem, skvěle vymyšlená i zahraná. Nostalgický závan starých časů a evidentní inspirace pro další generace filmařů. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhý britský černobílý lupičský film z roku 1960 a opět na naštvání. Máme tu skupinu exvojáků, která se s vojenskou precizností rozhodne vykrást banku. Znamená to dokonalou přípravu, obstarání si zbraní, přepravy, vymyšlení plánu a jeho provedení. Vše šlape jako hodinky až ke zdárnému konci, je to sice typicky britsky suché a bez většího napětí či zvratů, ale i celkem svižné krimi. Zkrátka bez problémů čtyřhvězdičková záležitost... no a pak přijde konec. SPOILERY: Napřed otravný vlezlý soused a pak pochytání celé skupiny dílem dvou naprosto stupidních náhod. To pak nemá smysl sledovat a fandit, když lupičský film v roce 1960 evidentně nemůže skončit "dobře". ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Určitě zdaleka nejslabším článkem filmu je jeho první asi půlhodina, kde je nám představeno prostředí, ve kterém hlavní aktéři žijí a která posunula moje hodnocení o 1 * dolů. Přesvědčovací fáze je snad inspirována Deseti malými černoušky. Film má klasický Deardenůn uhlazený styl s mnoha zkušenými herci, kterým vévodí N. Patrick svým klasickým komediálním pojetím. Nechybí naivita a nadsázka v pasážích, kde dojde k vykradení muničního skladu a pak banky. V první řadě je to tedy potřeba brát jako komedii, ve které ale chybělo trochu víc humoru. ()

Isard 

všechny recenze uživatele

Liga gentlemanů je krásný film s příjemným tempem, které nikam neuhání, ale současně se obejde bez zbytečných odboček a nadbytečných linek. Už první půlhodina mě nadchla jednoduchým představením týmu, který se skládá z docela uvěřitelných lidí. Příběh se obešel bez zbytečného balastu a drama, film je navíc docela vtipný, ačkoli se nejedná o humor nějak prvoplánový. V neposlední řadě je to zajímavé okénko do někdejších časů, a to v ohledu jak lidí (s jejich mentalitou), tak prostoru (City jak jej už neuvidíte). ()

Reklama

Reklama