Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V každém z nás je kus hrdinství i kus zbabělosti. Kdo může vědět, čeho víc? Peter O'Toole v britském filmu, natočeném podle románu Josepha Conrada. Když nastupoval jako námořní kadet na jednu z obchodních lodí Jejího Veličenstva královny Viktorie, zdálo se, že má před sebou úctyhodnou, jistou kariéru. A první léta na moři dávala tomuto zdání za pravdu. Jenomže pak přišel ten den, který měl změnit celý jeho život. Člověk se nerodí jako hrdina nebo jako zbabělec, a nikdo si nemůže být jistý, jak se v mezní situaci zachová. Jim selhal. V tom jednom jediném okamžiku, v němž jej ovládl nepřekonatelný, děsivý strach ze smrti, v okamžiku, kdy není čas na rozumovou úvahu a člověk jedná pouze pudově, zakolísal, podlehl, zradil všechny svoje zásady. Zachránil svoji kůži – ale za jakou cenu! Byl mladý, zdravý, silný, stál na prahu života – ale život před ním ležel v troskách. Bude vůbec ještě někdy možné odrazit se od toho dna, na které dopadl?
Film režiséra Richarda Brookse je v pořadí druhou adaptací stejnojmenného dobrodružného románu Josepha Conrada. (První, ještě němá černobílá verze vznikla v USA již v roce 1925). Conrad, jeden z největších mistrů anglické prózy přelomu l9. a 20. století (1857–1924), v něm – stejně jako ve většině svých ostatních románů a povídek – zúročil dvacet let, která sám strávil na moři. Anglické obchodní loďstvo musel sice ve věku pouhých sedmatřiceti let pro podlomené zdraví opustit, zkušenosti a dojmy z dosavadního života se však staly nevyčerpatelným zdrojem jeho budoucí literární tvorby. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Peter O´Toole svýma modrýma očima film výrazně povyšuje a kdyby v něm tak strašně nefilozofovali, tak by z toho bylo krásný dobrodružství plný filmových megalomanských momentů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Určite by to malo aj na viac v rámci spracovania príbehu, lebo film nemá zachytenú takú hĺbku postáv akú by si zaslúžil a plochu na to mal dostatočnú, takto to ostáva len slušný priemer. /65%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Po svém potupném propuštění z britského námořnictva hledá ex-důstojník Jim (Peter O'Toole) na orientálních pobřežích šanci k rehabilitaci. Nakonec obdrží od samozvaného generála úkol, přispět s moderními zbraněmi na pomoc tyranem utiskovaným obyvatelům ostrova Patusanu. Může začít Jimův boj proti utiskovatelům i proti sobě samému.... Podle románu Josepha Conrada - z jeho povídky Srdce v temnotách vychází i Coppolova Apokalypsa. Ano - a je to tady. Spojte si Martina Sheena z Apokalypsy, Lawrence z Leanova pouštního eposu a třeba ještě Marlona Branda z Ostrova v ohni a vyjde vám ústřední postava tohoto podivuhodného filmu. Tváří se to jako obyčejný dobrodružný snímek, ale stejně jako ve většině Conradových a koneckonců i Brooksových děl se tu skrývá něco víc. Neuvěřitelně životná a skvěle zahraná postava Petera O'Toola, který hraje ostatně jako skoro vždy za mlada na Oscara. Brooks se nebál těžkých literárních děl (Kočka na rozpálené plechové střeše, Bratři Karamazovi, Elmer Gantry) a i tady se mu podařilo vystihnout šířku, hloubku a duševní velkorysost ústřední postavy. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný příběh a přepis románové klasiky jen průměr ale Peter O'Toole jako gentleman lord Jim, který chtěl dokázat že není jen zbabělec je opravdu výtečný. Film obsahuje spoustu napínavých válečných scén jak na moři tak i na pevnině a od začátku až do konce nenudí..I když pravda, ta stopáž by mohla být o něco snesitelnější. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Do Conradovy knihy jsem se nemohl ponořit a vyloženě mi kladla odpor, film mě ale potěšil. Širokoformátový velkofilm s epickou výpravou, skvostným obsazením a psychologií, která sice není tak silná jako v případě Lawrence z Arábie, ale napříč vyprávěním pečlivě rozvíjená až do nevyhnutelného zakončení. Některé sekvence si pravda formálně dost protiřečí a vedlejší postavy se nedaří vymanit ze známých škatulek, ovšem tahle cesta za vykoupením je svým dobrodružným rozměrem a famózním herectvím Petera O'Toolea zkrátka neodolatelná. Špetka Lorda Jima ny měla sídlit v každém z nás... 75% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mohl bych začít o tom, že tento film je o hledání sebe sama. Že před sebou člověk neuteče. Lord Jim je příběhem o zbabělosti a hledání celoživotní cesty k znovuzískání odvahy a respektu k sobě. Proč ne, námět dobrý, ale to zpracování! Filmaři evidentně chtěli natočit dobrodružný a akční film s množstvím bojových scén v exotických lokacích a zároveň hloboce filozofující dílo o člověku. Vznikl tak prapodivný pletenec, který mne zprvu právě tou exotičností přitáhl k obrazovce abych pak již jen ze zvědavosti a se sledováním zbývajícícho času zjistil, zda hrdina v závěru zase zbaběle uteče či nikoliv. O co vastně šlo? Mladý anglický námořník, toho času první důstojník na jednom stařičkém parníku, který se za bouře začne potábět zanechá loď plnou cestujících uprostřed bouřícího živlu a prchne s celou posádkou na jednom ze záchranných člunů. Po pár strastiplných dnech doplují do přístavu, kde zjistí, že tam kotví i jejich parník, který zachránil jeden francouzský kapitán. Všichni cestující byli zachránění a zbabělá posádka jde před námořní soud. Angličanovi je odebrána licence, je s ostudou propuštěn a on se už jen plouží přístavy v Asii jako námezdní dělník. Ze smrti strach nemá, považuje ji za menší zlo než zbabělost, kterou si vyčítá. Proto přijme nebezpečný úkol dopravit sudy střelného prachu po řece do jedné z nebezpečných oblastí, kde se bojuje. Tam pak najde svůj osud... Co se týče lokací, nemám výhrad. Filmaři evidentně nešetřeili na ničem a točeno to bylo snad kdesi v Barmě či Thajsku. Horší jsou postavy samotné. Já nevím proč, ale nějak nemusím O´Tooleho. Beru ho jako dobrého herce, ale nevím.. působí na mne divně. Ještě podivnější byla postava ,,generála'' jehož angažmá tam v džungli jsem vlastně vůbec nepochopil. (To jako bránil nějakou kolonii? Čí? V tom pirátském mundůru??!!) Byl to pravda záporák se vším všudy, ale fizofující záporák! A vlastně každý v tom filmu neustále o něčem filozofuje až je to k uzoufání. To asi dalo vzniknout i té vražedné stopáži. Bojové scény jsou jak z Vinetua a v podstatě se jedná o takové zfilmování dobrodružného románu. Mně to od poloviny dost nudilo. Dávám za 3 pohřební hranice. * * * PS. Mimochodem, - zlaté kolonie !!! ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Lord Jim je bez diskuze jeden z těch lepších dobrodružných filmu té doby. Těží hlavně ze zajímavého prostředí, skvělých herců (ať už O'Toole, Wallach nebo čarokrásná Lavi) a skvěle natočených akčních scén. Délka by mohla být o kousíček menší, ale celkový dojem z filmu pokazit nemůže. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina pôsobí ako príťažlivé exotické dobrodružstvo ako od Disneyho, potom sa dostanú k slovu vážnejšie tóny a film prepne na vojnový žáner, len samotná lokálna bojová scéna je iba priemerne a trochu ťažkopádne nakrútená. Skutočné filmové umenie tak nasleduje až po nej a takáto gradácia je samozrejme akceptovateľnejšia, ako keby to bolo naopak. Jedno je však isté, v hlavnej úlohe si neviem predstaviť nikoho iného, ako Petera O´Toolea. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je libo tři filmy v jednom? Ani ne, nechápu, proč se o to někdo pokusil. Jim dvě a půl hodiny trpí mindrákem z toho, že se jednou za bouřky blbě rozhodnul. To je jediný spojující prvek postavy, která v prvním dobrodružství skončí neslavně na moři, ve druhém pomáhá domorodcům proti pirátům, a ve třetím řeší bůh ví co. Nuda, kterou ještě umocnil dabing ČT. Eli Wallach neobvykle nakrátko (skoro nebyl k poznání), James Mason neobvykle zarostlý (taky sotva poznatelný). A nádherná Daliah Lavi, o které jsem se už rozplýval v mnoha jiných, dříve viděných filmech. ()

anderson

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 24.12.1977 --- réžia slovenského znenia (ČST Bratislava) = JÁN ŠUDA (8.2.2009) ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Film ktorý nemá konca. A prvý film v ktorom mi Peter O'Toole (ktorého mám inak rád) a jeho trpiteľský výraz neuveriteľne liezli na nervy. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film Richarda BROOKSE podle románu Josepha Conrada z r.1964. Na tu dobu to byl aktuální film, protože ještě mnoho asijských zemí bylo pod koloniální správou a začínaly osvobozenecké boje. Takže film z období královny Viktorie něco takového ukazoval. Je to film o svědomí, o pravdě a cti jednoho námořního důstojníka, který se při ztroskotání lodi v bouři zachoval jako zbabělec. Už ani nevím, zda mě film zaujal anebo nudil. V každém případě jsem se více těšila na Eliho Wallacha (Calvera ze 7.statečných) a na ten jeho výkon bandity. Opět nezklamal. Peter O´Toole se mi jako odbarvený blonďák zdál úplně příšerný, stejně tak, jako jeho slaboučký a nepřesvědčivý výkon v hlavní roli. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako peter O´Toole poslal do pice zivotne zasady pocas burky na oceane. Teda zase pardon, ja sa  neskutocne ospravedlnujem a chcel som napisat, ze zlyhal,  zakolisal a zradil svoje idealy pocas tej burky.  Scenarista Conrad  sluzil v kralovskom lodstve Velkej Britanie pocas vlady Jej Velicenstva kralovnej Viktorie 1837 - 1901. 69 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príjemná a celkom atmosférická dobrodružná dráma s kvalitným hereckým obsadením, ktorá skrýva viac, ako napovedá úvod. O'toole sa síce viac hodí do rolí záporákov či psychicky narušených panovníkov, ale ani v tomto nie je zlý. A príbeh, ktorý nie je priamočiary a má hĺbku, skrýva nejednu záludnú perlu, či v tomto prípade skôr drahokam. Akurát stopáž by som si vedel predstaviť aj kratšiu. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní film s vynikajícím Peterem O'Tooleem, ale místy by tomuto filmu prospělo rychlejší tempo, i tak ale 4,5*. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Lví síla, zlatá hříva, safíry vsazené do očí, to u dam jiskra přeskočí. Hold, čin čin znovu nabyté chrabrosti, jež převýší dávný nával chvilkové slabosti, blížící se útok barbarství. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Dobrá ukázka, jak se kdysi říkalo, "amerického velkofilmu". Dnes už poněkud vyčpělá a dlouhá, ale kvůli hereckým výkonům koukatelná. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu víc moře a ne džungli a pro mě nezajímavé prostředí. Hlavní problém je v délce filmu, který se tak stává nedokoukatelným a nezajímavým. ()

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama