Reklama

Reklama

Medvěd

  • Sovětský svaz Medveď (více)

Obsahy(1)

Filmové zpracování stejnojmenného vaudevillu ruského spisovatele a dramatika Antona Pavloviče Čechova. Statkář Smirnov se snaží vymoci dluh na fešné vdově po statkáři Popovovi. Ačkoliv o sobě prohlašuje, že už ho žádná žena nezajímá, podlehne půvabům Popovové a místo inkasování dlužné částky jí nakonec vyzná lásku a nabídne sňatek.(FILMOVÝ PŘEHLED 40 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Rozsáhlé literární a dramatické dílo vynikajícího klasika ruské literatury A. P. Čechova k sobě stále připoutává pozornost čtenářů a diváků nejen v Sovětském svazu ale v celém kulturním světě. Hluboká znalost člověka, zájem o jeho lidský úděl, satirické ostří, namířené proti všemu pokrytectví, prázdnotě, úpadku duševnímu i mravnímu, to vše jsou nezměřitelné hodnoty, jež dnešní člověk v Čechovově díle nachází a jimiž obohacuje svůj duševní obzor. Tvorba Čechova, v níž vedl nesmiřitelný boj proti společenské nízkosti, je dnes aktuální i proto, že neúprosně nastavuje zrcadlo těm jedincům, kteří se svým jednáním či charakterovými rysy až nápadně podobají pokřiveným hrdinům Čechovových povídek a dramat. „Scénický žert", jak nazval autor své dílko „Medvěd", nepatří jistě ke stěžejním pracím Čechova. V jak dokonalé zkratce jsou však v něm podány portréty dvou představitelů statkářské vrstvy, Smirnova a Popovové, s jakou uměleckou přesvědčivostí a životností je rozehráno jejich střetnutí! Přitom je divákovi naprosto jasné, jak prázdný a nicotný život tito lidé vedou, jak jsou směšní ve své marné snaze zahnat zoufalou nudu všedních dnů. Režisér I. Annenskij, jejž známe jako tvůrce filmů ,,Svatba" a „Maska", natočených rovněž podle A. P. Čechova, se soustředil hlavně na herecké podání postav, z nichž především Smirnov, zahraný zasloužilým umělcem M. Žarovem, zůstane dlouho v paměti diváka. Velkým hereckým výkonem je i statkářka Popovová zasloužilé herečky O. Androvskaji a sluha Luka zasloužilého herce I. Peltzera. Filmový přehled 40/1952 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobře zpracovaná známá veselá Čechovova povídka nebyla špatná, ale ten náš Medvěd s Werichem a Zázvorkovou se mi líbil více. Oproti našemu je v tomto zpracování navíc ještě jeden mladý sluha, kerého hraje Konstanti Sorokin. ()

Reklama

Reklama