Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Recenze (92)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Příjemná válečná podívaná, která je poctivá jako hlavní postavy v tomto filmu. Je prostě hezké občas kouknout na film bez efektů, kde hordu útočníků nezastává digitálně namnožený komparz o deseti členech, ale stovky reálných lidí. Zajímavé jsou hlavně role velitelů, kteří jsou natolik přehnaně odměření, suší a plní znalostí z příruček, že to určitě odpovídá skutečnosti, která tenkrát v britské armádě panovala. Film se v podstatě nedá hodnotit jinak než vysokým hodnocením i když má tolik much, že se člověk občas usmíval. Například, všude umírají rudokabátníci a s nikým to výrazněji nehne, ale jakmile to schytá tele, tak to se hoši skoro rozplakali. Chyby jsou i filmařské, režie asi nedokázala v pár sekvencích kočírovat černochy, protože ten styl jakým se zastavovali před Brity jen aby náhodou nepřežili byl do očí bijící. Přesto všechno je Zulu geniálním kompromisem právě mezi nechtěným vtipem a dobovým ztrárněním, které nám dnes příjde trochu bizarní a zároveň poctivou filmařinou a zajímavou výpovědní hodnotou skutečné události. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,720,000║ Keď som to videl strašne dávno cca 1995 ma to bavilo, tie súboje všetko okolo toho. Teraz 2019 ma to už tak nebralo, oproti iným historickým filmom mi to príde dosť nevýrazné, neprepracované. /55%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Slůvko "válečný" na místě žánru vystihuje vše, co je potřeba. Scénář by mohl napsat kdokoliv, kdo by našel dokument o této bitvě. O nosných charakterech, či snad psychologii nemůže být řeč. Za všech okolností odtažití a suší britští důstojníci ( plní frází ), případně pár nahozených typů vojáků - rozvraceč, voják - barytonista. Tím bysme vyeliminovali jakoukoli možnost emocionálního zainteresování. Co zbývá? Bitva. Rozmáchle inscenovaná, ale stereotypní, bez jakékoli zajímavější taktiky a dramatických zvratů. Nnad vizuální stránkou se tu rozplývat nebudu, to by musel být kameraman úplný idiot, aby toho nevyužil. Skoro to vypadá jako by Zulu vznikl na zakázku britské armády, která si potřebovala zvýšit sebevědomí a poplácat se po zádech, jak to tam tenkrát skoulela.... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem Uchvátné. Podobně uzemňující válečné scény vznikly až o 37 let později v Pánu Prstenů. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zulu působí jako výlet na venkov do starého domu po zesnulých prarodičích, který už léta chátrá opuštěný na samotě a čeká, kdo by ho navštívil. Otevřete dveře a objeví se zachovalé zařízení, které páchne zatuchlostí a vypadá tak nějak roztomile starosvětsky. Bydlet byste v tom sice nechtěli, ale milovníky antikvit může okouzlit. Otevřete skříň a vidíte oblečení dávno vyšlé z módy. Zulu kdysi mohl působit jako výpravný velkofilm, ale dnes už může vyvolat spíš shovívavý úsměv. V určitém smyslu mi připomíná staré mayovky nebo indiánky, kde osadníci putující na západ prérií odrážejí útoky divokých Komančů. Snímek je holdem vrcholné éře koloniální Británie za viktoriánské éry, kdy bílí muži brali svůj podíl na koloniálních výbojích jako civilizační misi Evropské kultury do divočiny. Nevyskytují se tam ani tak živoucí charaktery, jako spíš lidské typy, a chování důstojníků mi připomnělo jeden z dílů Neuvěřitelných historek z dílny Michaela Palina, který si bral na paškál zkostnatělost britské armády. Filmu se dá vytknout z dnešního pohledu mnohé, počínaje choreografií a patosem konče. Kdo si ale potrpí na krásně barevné uniformy a na svět, který byl jednoduchý a měl černobílý rozměr, ten si může Zulu užít i dnes. Celkový dojem: 40 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Farebne sýte, príbehovo chudobné, výpravne veľkorysé a ideologicky veľmi sporné vojnové dobrodružstvo. Jeho predmetom je obrana malej britskej posádky a poľnej nemocnice vybudovanej na mieste evanjelickej misie pred niekoľkotisícovou presilou domorodého kmeňa Zuluov. Celkový koncept pôsobí zastarane. Napriek snahe, sa z jednotlivých vojakov nepodarilo vydolovať silné. a v zásade žiadne zapamätateľné charaktery. Vyvražďovanie domorodcov po stovkách, ako jediná forma dialógu kolonizátorov voči pôvodným obyvateľom. Ako jediná - výrazne negatívna - a donekonečna repete štýlom variovaná emócia filmu. Jediné scény, ktoré stáli za to, bola po prvé úvodná masová domorodá svadba a za druhé: bojové kolektívne spevy Zuluov. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Co vyzdvihnout dříve? Herce s výtečnou dvojicí Stanley Baker a Michael Caine v čele? Bezchybnou hudbu Johna Barryho? Úžasnou kameru a (na DVD) digitálně restaurovaný, jako nový vypadající obraz? Strhující bojové scény, při kterých se tají dech, a z nichž obzvlášť v momentech, kdy tak tak přemožení Britové několik metrů od prolomeného valu nasadí taktiku řadové střelby, doslova prýští adrenalin? Scénář, díky němuž je člověku každá postava (tedy kromě pastora) sympatická, a který Zuluy neukazuje jen jako brutální opičáky slezlé ze stromů, ale také jako pozoruhodné stratégy? Inu… Je toho hodně. Film trvá dvě a čtvrt hodiny a nenudí mě ani minutu. Silný čaj. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělé britské velkofilmy s "V" z šedesátých a sedmdesátých let jsou navždy zapsány ve Zlatém fondu světové kinematografie a zaslouženě.!! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl tenhle legendární film o ještě legendárnějším střetnutí civilizací. Nic jiného to nebylo. Střet civilizace západní s tou africkou. Střet vyspělé civilizace s civilizací pohybující se vývojově hned kdesi za pravěkem a dobou železnou. Když už se Zulům podařilo u Isandlwany převálcovat těch 1000 britských vojáků díky chybám velení, měli za to, že ta stovka v misijní stanici bude snadné sousto. Ona se ale se stala právem legendou. Odvahou, houževnatostí, výstrojí, výcvikem, taktikou a disciplínou. Tyto veličiny je nutno vždy započíst, protože i tisícinásobná početní převaha je k ničemu, když se toto podcení. Pro diváka jsou pastvou pro oči už jen britští vojáci ve svých uniformách. V této době se ještě na maskování nehrálo, s tím se začalo krapet koketovat až ke konci první světové války a tak bílé přilby, červená saka, bílé opasky a černé kalhoty skvěle kontrastují s temně modrou oblouhou, hnědými kopci v dálce a sluncem do žluta sežehlé africké trávou. Boj samotný je tak trochu poplatný své době, občas je vidět, že vojáci bodáky jen bodnutí naznačují, stejně tak krev je taková ta klasická hustá jasně červená kečupoidní barva, pokud už se vůbec někde objevuje. Zuluové občas při tom neustálém nabíhání na britské opevněné pozice občas až okatě padají, jako že po zásahu. Co mně ale bralo byla ta střelba tří řad vojáků a jejich obměňování, přičemž se řady vlastně neustále pohybovaly kupředu ! Baker i Caine byli skvělí, škoda jen, že z nějakého důvodu neměli na rozdíl od svých historických originálů kníry. Získávání kolonií pro korunu nebylo vždy jednoduché a neobešlo se vždy beze ztrát vlastních armád a bez podmanění si primitivního původního obyvatelstva. Dovoluji si však tvrdit, že z britské ,,okupace'' Jihoafrická unie (dnes JAR) dodnes těžila a těží, podobně jako je v jiných místech kam vkročila noha Evropana. A to často i desítky let po tom co dané země získaly nezávislost po dekolonizacích, hlavně po druhé světové válce. Ale ať už šly dějiny jakkoliv, obránci od Rorke's Drift si svoji nehynoucí slávu právem zasloží! Dávám za 4 náboje do pušky Martini-Henry! * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to tak 70%. Příběh sám je impozantní a výtečně zahraný. Co dnes film trošku sráží, je jeho pomalé tempo dané zřejmě dobou vzniku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Africký kmeň Zulu nahradzuje indiánov v Severnej Amerike a Briti nahradzujú Britov (a iných) prisťahovalcov, ktorí sa už nazývali Američanmi. Čiže menšia exotická obmena v kinematografických škatuľkách. Film o jednom mieste a jednej bitke. Pri tej je snáď najlepšia práve príprava na ňu, zvuk "železnice" za horami, to napätie, kedy to vypukne. Samotné súboje nemôžu pôsobiť príliš prirodzene, to ani pri tomto spôsobe boja nie je možné. Prečo ale Zuluovia riskujú kvôli zničeniu jednej posádky s niekoľkými desiatkami členov armády toľko svojich životov, nerozumiem. Ale na tom nezáleží, proste to tak bolo. Po čase na mňa začal pôsobiť film značne monotónne, vlastne je tu stále to isté. No pozeráme sa na film, kde kolonizátori Briti vraždia po stovkách domácich, pretože tí chcú žiť slobodne. Ešte že sa za to postava Michaela Cainea cíti tak nejak blbo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mno tohle je trochu oříšek. Nemíním zde zpochybňovat stopáž, jakkoliv se může zdát neúměrná k triviálnímu ději filmu.___Co mě však zarazilo nejvíc, je způsob, jakým scénárista (a režisér v jednom) Cy Endfield za přispění Johna Prebbla (tuším napsal předlohu) ukazuje válečníky Zulu. Když se kouknete na nějakou mlátičku třeba s Chuckem Norrisem, tak vás jistě nepřekvapí, když se Mistr řeže s osmi protivníky najednou, každý z nich k němu poslušně přistupuje po jednom a všichni pokojně čekají, až bude mít Mistr volné ruce. Že ale něco podobného (úplně zbytečně a hloupě) použije Endfield, je zarážející až smutné. Zuluové si nabíhají na bajonety, jak vzteklé ovce vyskakují na zátarasy, se čtyřicetinásobnou početní převahou nedokážou pořádně (to znamená rychle a na hlavu) převálcovat hrstku červenokabátníků.___ Film je trochu zákeřný také v tom, že divák, přestože jako správný demokrat soucítí s domorodci a nepřeje Britům-vykořisťovatelům, okupantům, musí tím jak je film konstruován, dřív nebo později vojákům začít fandit.___ V celkovém hodnocení považuju Zulu za moc pěkný film, leč trochu "blbě" natočený, což reflektuji poměrně nízkou známkou.__-První záběry filmu vám asi připomenou scény z příběhů o Vinnetouovi. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Historicky ne zcela přesný snímek, který ovšem poměrně slušně předvádí soudobou britskou bojovou taktiku i způsob válčení Zuluů. Žádná psychologická drobnokresba charakterů se nekoná, je tu plno klišé, ale přesto jde o technicky velmi solidní film s výbornou kamerou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný snímek plný velkolepých bitev, představující méně propagovaný konflikt britských vojáků proti africkým domorodcům. Snímkem nás provází vynikající herci a výborná hudba. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vizuálne veľmi presvedčivý vojnový film, hlavne na rok 1964 fakt sýte, pekné farby. Ale dejovo pre mňa takmer španielska dedina, nezaujímavé a tí, ktorí sú tu považovaní za hrdinov sú v skutočnosti okupanti, zlodeji a vrahovia. Neviem, prečo by som mal fandiť padlým Britom v zemi, ktorej priniesli v konečnom dôsledku skazu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Perfektní retro válečný film, na kterém od první minuty poznáte, že je "made in UK". Parta britských vojáků brání nemocnici proti čtyřem tisícům Zuluů - střelné zbraně a dobrá organizace proti taktizujícím Zuluům, kteří nabíhají s kopími v rukou v nekončících vlnách.... Navíc ve filmu baví průběžné britsky suché (a svým způsobem vtipné) debaty důstojmíků i mužstva. K tomu excelentní mladý Michael Caine a heroická hudba Johna Barryho a máte šedesátkový velkofilm jako dělaný. Pokud hledáte cokoli jiného než vcelku historicky věrnou řežbu občas prokládanou suchým fórkem, nenajdete to. Jinak popis k filmu je pěkná blbost, protože Zuluové se rozhodně nebránili, ale naopak napadli britské kolonie ležící na jih od nich. Druhá věc je srovnání s o mladším filmem Zulu Dawn, které je z podobné doby, jen o kousek dřív (Britové nejdřív náhodně prohráli a pak místní totálně rozdrtili) a tady mě o něco víc bavil Zulu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hraná rekonstrukce střetu u Rorkes Drift, která vzhledem k dnešku občas může působit úsměvně, ale rozhodně dokáže i v současnosti nadchnout ztvárněním britské bojové taktiky či bojovými rituály Zuluů. A pro ty, co náhodou budou až do konce čekat (třeba jako já), že se tam vyloupne slibovaný Richard Burton - "hraje" tam jen vypravěče.:D 80% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zulu Dawn z roku 1979 bolo vydarenejšie, aj čo sa týka postáv, aj akciou. Pritom hodinu trvajúca bitka začína veľmi sľubne, keď poodhalíme prepracovanú vojnovú taktiku Zuluov a podľa toho čakáte, že behom 10 minút bude vymaľované. Aké príde sklamanie, keď zvyšok bitky zo strany Afričanov už je takticky totálne nezvládnutý. Niekoľko krát sa mi podarí veľmi ľahko prelomiť hradby Britov a dostanú sa do tábora, no miesto ďalšieho nájazdu, ktorý by to v tom momente úplne rozcupoval, tak sa nedeje nič, až kým si červenokabátnici znova neopravia hradby a nezrovnajú línie. Aj čo sa týka akcie samotnej, nevyzerá to vôbec dobre, bodnutia pol metra mimo tela nepriateľa a on padá mŕtvy na zem. Ťažko očakávať od 60ročného filmu takú krvavú řezbu ako sa točí dnes, no mohli sa s tým vyhrať trošku viac. Masové scény Zuluov vyzerajú skvelo, kým nepríde k tomu kontaktu. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

O dost lepší biják než jeho o 15 let mladší bratříček, který se věnuje událostem předcházejícím tomuto filmu. Zde se sice nedočkáme tisícihlavého davu komparzistů, na druhou stranu mi byl ale sympatičtější konflikt hrstky statečných, co to prostě nevzdala. Ani ti Zuluové tu nejsou jenom banda barbarů, ale působí uvěřitelně a nikoli prvoplánově nesympatickým dojmem. Napínavé od začátku do konce, sice se pouze střílí a bojuje, ale takové filmy já můžu. No a kdo by se rád nepodíval na mladičkého Michaela Cainea? ()

Reklama

Reklama