Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle stejnojmenného románu Luise Trenkera. Jde de facto o filmové ztvárnění bojů na hoře Col di Lana (zde jako Col Alto), kterou italské velení poté, co vrchol nedokázala jejich vojska ovládnout, provrtalo ženijními štolami a následně vyhodilo do povětří.  Příběh je vyprávěný z pohledu prostého horala Floriana Dimaie (Luis Trenker) z Jižního Tyrolska, který si před válkou přivydělával i jako horský vůdce. Po odvodu byl celý jeho tyrolský regiment poslán do bojů na haličské frontě, ale po zapojení Itálie do války na straně Dohody byli Tyroláci převeleni zpět do rodných Dolomit, kde mohli uplatnit své dovednosti lépe. Na počátku svého vstupu do války Itálie stanovila své cíle, například obsazení území na jih od hřebene Alp, a v době, kdy se Florian se svojí jednotkou vrátili z bojů na ruské frontě, už měli italští horští myslivci obsazenu značnou část Jižních Tyrol – zde jsou kořeny dnešní Alto Adige. Bojová linie je v tu chvíli už daleko od dřívějších rakousko-italských hranic a obrana se ustálila na hřebenech jeho rodných hor, odkud má Florián se spolubojovníky rodnou vesnici doslova na dohled.
Ač tak blízko, jsou pro něj i další vesničany z jednotky jejich ženy i děti v Italy obsazeném údolí nedosažitelné stejně, jako by byly na opačném konci světa. Vedle stesku však musí všichni stále čelit i nepřátelskému ostřelování, kruté přírodě, lavinám, mrazu a v neposlední řadě i novému nebezpečí v podobě nenadálého odpálení celé hory! Je doslova nervy drásající poslouchat dnem i nocí neutuchající dunění sbíječek italských tunelářů po svýma nohama. A ještě děsivější je okamžik, kdy rachot ustal – každý z rakouských vojáků ví, že pozice pro uložení tisíců kilogramů trhavin už jsou hotové a že se odpočítávají poslední hodiny do zažehnutí zápalné šňůry! (chamonix)

(více)

Recenze (6)

Khagan1389 

všechny recenze uživatele

Troufnu si tvrdit že je to jeden z nejlepších válečných filmů o První světové válce. Boj Mezi Italskými a Rakousko-Uherskými horskými jednotkami v nádherných vysokohorských Alpských výběžcích, které byly pro obě armády smrtelně nebezpečné a neúprosné - laviny, kluzký a úzký povrch, extrémní mrazy apod. Jak tam dokázali vytáhnout děla a jinou palebnou techniku,  zůstává rozum stát - neboť to musela  být dřina nepředstavitelná. Film je skvělý v tom, že není zaujatý vůči jedné straně, ale vojáky bere celkově jako oběti nesmyslné války. Jde tu spíše o smíření a respektu obou stran (viz začátek i konec při šplhání po  horách, kdy přátelé bývalí vojáci a účastníci  těchto bojů znovu zdolávají vrcholky na kterých bojovali o život). Žádný patos zde nehledejte. Postavy nejsou nijak výrazné to nejspíše nebyl ani záměr, záměrem bylo spíš ukázat jakým extrémním podmínkám museli tito stateční muži čelit. Co musím rovněž  hodně vyzdvihnout je, že se film natáčel na opravdových místech (ne v žádném  ateliéru) a ten mráz a nebezpečí si lze mnohem lépe představit (to natáčení v těch podmínkách taky musela být pěkná dřina) . Unikátní film, který by měl každý fanoušek válečných filmů z WWI vidět. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Byť se to v dnešní době může zdát podivné, tento německý válečný snímek z počátku 30. let 20. století má pevný ekologický podtext, který by i dnes mohl oslovit různé ochránce přírody a ekologické aktivisty. Příběh vypráví o věrném přátelství dvou horolezců, z nichž je jeden Ital a druhý Francouz. Společně se účastní horolezecké expedice, aby se nedlouho poté vlivem určité události ocitli proti sobě ve válečné vřavě. Jejich přátelství to však neposkvrní a po válce se zase sejdou. Snímek má vlastně svým obsahem moralizační výpovědi dvě. Svou kritikou míří na válečné štváče, kteří svými boji pustoší krásy přírody, v tomto případě horské prostředí Alp. Bitevní vřava je tak silná, že dojde k naprosté devastaci hory. Technická stránka filmu je na svou dobu taková, jaká je. V roce 1931 si filmaři na zvukový film zvykali, což známe i s československé kinematografie, takže je to celé jakoby poskládáno jak z němého filmu, tak již ozvučeného. Lze souhlasit s názorem, že na dnešní dobu to skutečně vypadá hrozně, ale zase to má určitou historickou filmovou hodnotu. Nakonec, už to natáčení v zimních exteriérech za použití dobové techniky nemohlo být nic jednoduchého. Za zmínku jistě také stojí, že tohoto filmu vznikly ještě dvě verze. Ve stejném roce francouzská pod názvem ´Les Monts en flammes´(1931) a rok poté americká pod názvem ´The Doomed Battalion´ (1932). V obouch případech se však použili scény z tohoto původního snímku. A ten rozhodně není nezajímavý. Jen je potřeba na něco takového, právě z historického hlediska, shlížet okem shovívavým. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Charizmatický Luis Trenker a jeho aplské končiare, ktoré zdoláva ako nik, tentoraz ale s dejom zasadeným do 1. svetovej vojny, kde musí hlavný hrdina dokázať hrdinstvo a loajalitu k vojnovým súputníkom. Predstavoval by som si ale viac drámy v zliezavaní hôr ako z vojny. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Opomenutý snímek vracející se na bojiště 1. světové války na Alpské vrcholky a boje mezi Rakušany a Italy z řad Horských myslivců. K filmu (zatím) neexistují titulky, a tak jsem film musel shlédnout v originální němčině, a to mi trošičku pokazilo dojem. Vzhledem k tomu, že jsem se mírně ztrácel v postavách, tak jsem spíš dával přednosti krásné krajině. Příroda ve filmu je vskutku nádherná a společně s tématem je skutečně zajímavá. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Dimai je (a už v době vydání románu dlouho bylo) slavné horolezecké jméno, ale jde o příjmení italských, nikoliv tyrolských horalů, jejichž kořeny jsou v oblasti Cortiny d'Ampezzo. Kořeny horolezecké historie dynastie Dimaiů sahají až do 60. let 19. století, kdy se v Dolomitech objevila profese horského vůdce a jedním z prvních byl Angelo Dimai, též prvovýstupce na mnoho nejvýznamnějších dolomitských vrcholů (Tofana di Rozes, Marmolada aj.). Jeho pokračovateli byli např. vnuci Angelo a Giuseppe, jejichž služeb využíval při horských túrách dokonce belgický král Albert. (chamonix)

Reklama

Reklama