Reklama

Reklama

Mission to Moscow

USA, 1943, 124 min

Režie:

Michael Curtiz

Scénář:

Howard Koch

Kamera:

Bert Glennon

Hudba:

Max Steiner

Hrají:

Walter Huston, Ann Harding, Oskar Homolka, George Tobias, Gene Lockhart, Eleanor Parker, Richard Travis, Victor Francen, Henry Daniell, Maria Palmer (více)
(další profese)

Recenze (7)

woody 

všechny recenze uživatele

Historická anomálie epických rozměrů - americký (!) prosovětský film (!!) glorifikující maršála Stalina (!!!) a bolševický stát (!!!§ wtfhell) ... Samozřejmě to člověk musí vzhledem k době vzniku považovat za spojeneckou propagandu na podporu válečného úsilí, jakých chrlil Hollywood na desítky ročně - čemuž odpovídá i angažování Curtize, který podobné snímky sekal jak Baťa cvičky. To nic nemění na věci, že je to nehorázná prasárna, ať už kvůli vydávání zrůd a diktátorů v Politbyru za dobrotivé strejce a liberály, zkreslování životních podmínek v Rusku (obchody plné luxusního zboží) nebo kvůli latentní zkazce, že Churchill je nedůvěryhodný imperialista. Co však nejvíc šokuje, je obhajování bolševických politických procesů ze 30. let. jakožto odhalení páté kolony fašistů (to jsem vážně hledal čelist na podlaze). Překrucováno je vlastně většina sovětské historie, což člověk u amerického filmu vážně nečeká. Vlastně by to neznalý jedinec jednoduše zaměnil s poválečnou propagandou východního bloku, tak mizerné dílo to je. Pro milovníky obskurností nevídaný zážitek. (Natočeno podle knihy amerického velvyslance v SSSR Josepha E. Daviese, jenž je zde i hlavní postavou. Historici se dodnes neshodnou na tom, zda šlo o prototyp levicového naivky a hlupáka nebo vyčůraného bolševického kolaboranta.) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nic viac, nez podpriemerna spojenecka propaganda , najlepsie protinacisticka. US film glorifikujuci Stalina. Len na okraj, Frenklin Delano Ruzvelt raz udajne nazval Stalina "uncle Joe". 5 % ()

DzejjPii 

všechny recenze uživatele

Extrémní bizár, který ale může neuvěřitelně pobavit svou absurditou, pokud vypnete mozek. Samozřejmě mých pět hvězdiček se nedá srovnat s pěti hvězdičkami jako třeba u Interstellar nebo Sunset Blvd, tenhle film je kategorie sama pro sebe. Rozhodně to je must-see, pokud jste fanouškem obskurních filmů, jako já. Kdo by byl řekl, že v roce 1943 američané natočí film glorifikující Sovětskij Sojuz. "Takže tohle je Rusko, eh?" "Da, da." "No, tak kde kaviár?" "Právě ho jíte, máte ho v chlebu." "Oh." Celý film je o tom, že velvyslanec USA Joseph Davies dostane od prezidenta úkol zjistit, jak to teda v tom Rusku skutečně chodí. Je to nutné k tomu, aby věděli, jak se rozhodnout a jak to vlastně s tou jeho válečnou podporou bude. Vzhledem k tomu, aby byl Davies nestranný, tak samozřejmě navštíví i nacistické Německo a hromadu dalších států jako Jugoslávie a podobně. V Německu je zpravidla naprosto všechno problém, nic tam nikdy nejde a všichni mu lžou do očí. Což je obrovský kontrast se Sovětským svazem, kde se nesetká s ničím jiným, než s pohostinností, hromadou jídla všude, kde se člověk podívá, dále tolerancí pro něj jako kapistu s tím, že se přece SSSR nebrání dialogu a diskuzi o politice, dále se setká nadšením běžného lidu a nakonec se Davies potká se Stalinem samotným, který má sice mnoho práce, ale čas na něj si samozřejmě udělá. Už jenom za Stalina, který neuvěřitelně pobavil, je nutná extra hvězdička. Film je samozřejmě naplněný nezamýšleně humornými dialogy, které polechtají nejednu bránici, třeba scéna z obchodu s parfémy. "To je ale krásná výkladní skříň, paní Molotov. Ta by mohla být přímo na Fifth Avenue v New Yorku!" "Moc vám děkuji! Když jsem se stala komisařkou kosmetického průmyslu, tak jsem se rozhodla nejdřív navštívit Paříž, abych mohla studovat jejich metody." "Ale já si neuvědomila, že SSSR podporuje prodej luxusního zboží." "Víte, zjistili jsme, že ženská krása přeci není luxus." Další součástí je i velmi bizarní soudní proces, ve kterém si všichni obvinění nakonec vysypou popel na hlavu a přiznají si svou obrovskou chybu, za kterou musí zaplatit svým životem. Divák se také dozví, že odposlouchání velvyslanectví není vůbec žádný problém, woe, o čem to mluvíš? "Pane, Kremlin možná nahrává každé slovo, které tady padne." "No, tak asi k tomu mají nějaký důvod. Moskva je ohniskem zahraničních agentů." "Ale odposlouchávání, pane? To je urážka mezinárodních práv." "Ani mimo Kremlin nikdy neříkám cokoliv o Rusku, co bych neřekl do obličeje samotnému Stalinovi. Vy ano?" "Koukám, že si s tím nelámete hlavu." "Přestaň s těmi drby. Jsme tu, v jistém smyslu, jako hosté sovětské vlády a budu věřit, že důvěřují Spojeným státům jako příteli, dokud neprokáží opak." "Ano, pane, ale kdyby tu byly mikrofony..." "Tak ať nás klidně poslouchají. Aspoň se zpřátelíme rychleji!" ()

korok 

všechny recenze uživatele

Myslím, že když tohle američtí tvůrci natáčeli, tak sami nevěřili tomu co točí. Propagandistický snímek glorifikující SSSR. Vzhledem k tehdejší situaci asi trochu i pochopitelný, vzhledem ke společnému úsilí o porážku nacismu. Až tak chtěli být američané se sověty za dobře. Zobrazení a obhajoba politických procesů z 30. let (!) a vysvětlení paktu Ribbentrop - Molotov, jako jediného východiska pro SSSR, je už jen takovou zcestnou a nesmyslnou třešničkou na dortu. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama