Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Transexuál Bree (Felicity Hoffman) šetří každý dolar, aby mohl zaplatit za vytouženou operaci, která z něj konečně udělá ženu. Jednoho dne zvedne telefon a dozvídá se, že jeho syn Toby sedí ve vězení v New Yorku. Neochotně se tedy vydává no New Yorku dostat kluka z vězení. Syna mu předají beze slova vysvětlení a Toby považuje tu divnou ženskou za potrhlou misionářku. Bree nevidí důvod, proč něco vysvětlovat a Toby chce co nejdříve zmizet do Los Angeles. Rozhodnou se tedy, že pojedou spolu, přičemž Bree má v plánu vysadit Tobyho u pěstounů. Začíná trans-americká cesta, která oběma připraví nejedno překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1miliónTržby USA $9,015,303Tržby Celosvetovo $15,151,744Tržby za predaj DVD v USA $3,925,158 //počet predaných kusov 238,959 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Road movie o pochopení lidské touhy a následování cesty svého vnitřního já? Určitě, avšak některé drobnosti nepadnou do oka každému divákovi tak, jak by si autoři přáli. Felicity Huffman předvádí "úžasný" výkon. Proč uvozovky? Protože poměrně hezká starší žena hraje ošklivého muže, co se stal(stává) ošklivou ženou. Trochu zvláštní a ještě k tomu přidejte její hlas plný zvláštních zvuků a hloubky máte Bree. Trochu mě zklamal scénář, který toho většinu filmu moc neřeší a jen nechává Bree s jeho/jejím synem putovat po Americe domů. Téma transexuálů nepatří mezi mé vyhledávané, ale už jen kvůli oscarové nominaci jsem shlédnutí tohoto snímku považoval za nutnost. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Bree zbývá poslední operace a změní se ....z přírodou určeného muže na vysněnou ženu, kterou se vždy cítila. Vše zkomplikuje jeden telefonát, mladý muž hledá pomoc svého otce. Bree nemá odvahu se ke svému otcovství přiznat, vždyť to bylo jenom takové „lesbické“ vzplanutí, ale přesto syna (prostituta) z vězení vyzvedne. Podivná dvojice na společné cestě z New Yorku do Los Angeles. 1 * navíc dávám za naprosto přesvědčivou Felicity Huffman v roli Bree, odhadnout jestli její 23 pár chromozomů je XX nebo XY to bych si netroufla. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Mám rád, když je roadmovie spíš vtipný nebo drama aspoň doprovází vtipný momenty, ale to se tu prakticky neděje, je to takový osobnostní drama o chlapovi (Felicity Hoffman), kterej se chce nechat přeoperovat na ženskou a jeho synovi, kterej nemá problém se nechat ojet v kamionu. Ve svým ranku je to dobrý drama, ale přístě si dám radši něco jinýho ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ještě více na komoru než Bree, u které jsem celou dobu přemítala, jestli je to herec nebo herečka a nakonec jsem řekla, že herec, a ona to byla herečka, mě zasáhl synáček Toby - dojemná snaha zavděčit se, snoubená s naivním dětským pohledem na svět, okořeněná drsným tempem "duševního stárnutí" dětí ulice. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z Transameriky je cítit, že producent měl zálusk na nějakého toho Oscara, ale relativně střízlivý scénář a konvenční režie mu tyto ambice zhatily. Přesto není tahle tragikomická road-movie pro diváka žádným šlápnutím vedle - naopak jde o svěží, z mého pohledu typicky čtyřhvězdičkové dílko, které těží jednak z atraktivity námětu a slušného hereckého obsazení, ale především z vynikajícího výkonu hlavní představitelky Felicity Huffman, která v roli transsexuála podala životní výkon. Ve skutečnosti je snad i největší výhodou filmu, že netlačí na pilu, ať už tím, že nevyužívá všech možností, které poněkud bizarní prostředí a život transsexuálů může poskytovat, nebo tím, že by přinášel tzv. poselství. Několik hořkých scén zachycujících nepochopení mezi rodiči a dětmi, několik humorných hlášek ("Tohle by se z tebe nestalo, kdybys chodil do kostela, místo do synagogy"), dobře vybraná hudba. Celkový dojem: 75 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, ale také velmi silný a působivý příběh. Nemám, co bych vytknula, snad jen setkání Bree s rodiči a poté pár scén, které chvílemi vypadaly jako vystřižené z nějaké telenovely. Ovšem tento drobný nedostatek mi rozhodně nemohl pokazit celkový dojem z filmu. Celkově nejsilnější moment ve filmu pro mě byl, když Toby přišel za Bree do pokoje a řekl jí, co k ní cítí. Kromě výkonu Felicity Huffman mne též zaujal Kevin Zegers, který mi trochu připomínal Emila Hirsche. Myslím, že tento herec má velký talent. A byla by velká škoda, pokud by skončil v hollywoodském propadlišti, jako jeden z mnoha. Doufám, že se mu dostane nějaké opravdu "velké" role. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Transamerica je spíše než sonda do transexuálovy duše road movie o pochopení a toleranci. Přestože transexualitu moc nechápu a nemyslím, že by se to v budoucnu nějak změnilo, nemám k tomu tématu nijak výrazně odmítavý postoj a udělat o tom film se mi zdá velice odvážné. Hlavní dvojka je výborná, je vidět, že nejen, že se dá z někoho ošklivého udělat člověk krásný, ale i naopak:) Felicity by zasloužila Oscara. Film funguje jako komedie i drama prostě výborně a já se ani jednou nemusela dívat na čas. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ne každý je spokojený s tím, jaké pohlaví mu příroda nadělila a před finální operací se ocitá i Stanley/Bree. Stát se ženou je její celoživotní přání!! "Mírným" zádrhelem je zdá se zjištění, že ne na právě správnou cestu se vydal její syn - výsledek mladé nerozvážnosti!! Zaplatí za něj kauci a společně se vydávají na dlouhou cestu do Los Angeles. Následná road movie tak přesně dávkuje komické i dramatické situace, doprovázené příjemnými songy. Hlavní doménou ale zůstávají tragikomické kreace "zoufalé manželky" Felicity Huffman. Nevím přesně, co jsem očekával, ale zcela jistě jsem dostal víc!! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem geniální! Z tohohle filmu mám jen ty nejlepší pocity a tohle bylo přesně to pravé na letní srpnový večer. Film je založen na naprosto úchvatném ději, který mne chytnul a až do závěrečných titulků nepustil. Navíc jsou zde k vidění naprosto brilantní herecké výkony dvou hlavních aktérů. Felicity Huffman je jméno, které jsem před tímto filmem neznal, ale ve své roli byla natolik přesvědčivá, že jsem jí věřil naprosto vše. Prostě geniálně ztvárnila nešťastného muže, kterého dělí od přerodu v ženu už jen jediná operace, před kterou se však stihne na zvláštní cestě seznámit se svým synem. A onoho syna neméně brilantně ztvárnil Kevin Zegers, kterého jsem před tímto filmem rovněž neznal, ale kterému se taktéž jeho role velmi vydařila a který bez debat exceloval. Musím se přiznat, že jsem horečně uvažoval, jestli dát čtyři nebo pět hvězdiček. Ale nepřišel jsem ani na jeden důvod, proč tu jednu hvězdičku odečíst, když na tomhle filmu jsem nenašel ani jedinou chybu, ani jediný nedostatek. A tak dávám maximální hodnocení! ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Film určitě skvělý, ale asi ne takové téma, které by jsem vyhledával. Každopádně na mě zapůsobil tím jak opravdový tento příběh může doopravdy být. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavý a originální film. Nejen proto, jak dává nahlédnout do života transsexuálů. Je to studie a současně óda o toleranci, o právu na svobodu, právu na úctu, jakkoliv je člověk odlišný. Příběh je zcela neotřelý a Felicity Huffman je skvělá. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Obyčajne ma filmy o transkách a s LGBT tématikou moc neberú, ale toto bola celkom pohodička. Samotné road movie síce veľmi jednoduché, s príbehom o hľadaní cesty rodiča k potomkovi a opačne, pričom obaja vychádzali z neštandardnej situácie, no aspoň nenudilo. Uvítal by som však viac nápadov ako len ten jeden s kúpaním... Tak ma napadá, a čo sa stalo s tou láskou ku indiánovi? Koniec sa mi zdal trocha nedorobený, žiadalo sa ešte zopár vecí vyjasniť. Priemer. 60/100 ()

Jordan

všechny recenze uživatele

po tom, čo DVDčko načítalo až na druhý pokus a zistil som, že v ponuke DVD nie je pôvodná verzia s titulkami a v prvej polovici filmu mi EXPLODOVAL DVD prehrávač (pričom tá prvá polovica ma okrem úvodného predtitulkového záberu ničím nezaujala) som si povedal, že tento film mi nie je súdené vidieť! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celá Amerika (a celý svet tiež) je trans. Heterosexuáli, bisexuáli, homosexuáli, transvestiti, kresťania, židia, indiáni a mexičania. Tak napríklad syn ženy, ktorá je jeho otcom, je homosexuál, možno bisexuál, zo štrvrtiny je židom a z troch štvrtín kresťanom. Transamerika je po genetickej stránke ten najzmätenejší film, aký som kedy videl. Jeho posolstvom je ale to, že city, pocity a trápenia jeho postáv sú kryštalicky čisté, rovnako ako ľudí, ktorí si myslia, že sú po stránke pôvodu a sexuality jasne určení. Nie sú! Ale čo čakať od reálnych postáv v reálnom svete, keď ani ten literárny Frodo v tom nemal jasno a na konci filmu sa prezradil. Podľa mňa je Transamerica typom filmu, ktorý charakterizuje súčasný stav americkej kinematografie a nie vysokorozpočtové produkty Hollywoodu. Odľahčene (ale úprimne) o závažných veciach a ľudských problémoch, s takýmto prístupom sa jednoznačne ztotožňujem. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tento film má podle mě dvě výborné věci. Jednak skvělou hudbu a potom hlavně naprosto výbornou Felicity Hoffman, o které jsem si celou dobu myslel, že je to muž a až pohled na obsazení mě vyvedl z omylu. Celý film stojí jen na jejím výkonu a ať mi dámy prominou, možná je Kevin sympaťák, ale to je asi tak všechno. ()

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama