Reklama

Reklama

Neznámý voják

  • Finsko Tuntematon sotilas (více)
Trailer
Finsko, 1955, 181 min

Režie:

Edvin Laine

Předloha:

Väinö Linna (kniha)

Scénář:

Juha Nevalainen

Hudba:

Ahti Sonninen

Hrají:

Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Veikko Sinisalo, Reino Tolvanen, Åke Lindman, Pentti Siimes, Kaarlo Halttunen, Leo Riuttu, Matti Ranin, Jussi Jurkka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Neznámý voják  režiséra Edvina Laineho je bez nadsázky nejlegendárnějším a nejsledovanějším finským filmem všech dob a současně základním kamenem finské kultury. Snímek založený na populárním stejnojmenném románu spisovatele Väinö Linny sleduje osudy členů kulometné roty za pokračovací války v letech 1941–44. Vzhledem k tomu, že vojáci pocházejí z různých koutů Finska i různých společenských vrstev, je tento kolektivní hrdina filmu velmi živoucím organizmem. Navzdory hrůzám, které se na bojištích odehrávají, nechybí filmu (ani literární předloze) notná dávka nadsázky a humoru, který se ukazuje jako nejplatnější zbraň proti nesmyslnosti války. (Finská válka ve filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Sympy 

všechny recenze uživatele

Zde je opravdu vidět,že film je točen 10 let po válce.Veškeré výbuchy,zbraně,uniformy,technika to vše je velmi povedené. Herecké zpracování se mi líbilo též. Přec jen Talvisota mě přímo pohltil proto dávám tři což neznamená že film je průměrný ba naopak,určitě doporučuji příznivcům válečných filmů-neměli by jste o to přijít!! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Aj fínska kinematografia má svoj klenot. Film Edvina Laineho podľa románu Väinö Linna je nekompromisnou obžalobou vojnového šialenstva. Je podávaná sofistikovaným spôsobom, kde mnohé výbuchy majú za obeť viac stromy, kde svojský humor dokáže odľahčiť akúkoľvek situáciu, hoci sa treba určite naladiť na fínsku mentalitu. Spočiatku viac komorný príbeh plný dialógov rieši presuny členov guľometnej roty, ku koncu však príde i na boje toľko žiadané vo vojnových filmoch. Vzhľadom k minutáži som očakával hutnejší dej a priamočiarejší útok na diváka. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento dá sa povedať veľkofilm z fínskej produkcie povojnovej doby minulého storočia je určite právom klenotom tunajšej kinematografie už len preto, o čom vlastne hovorí a čo popisuje. Bitka proti Sovietom zobrazená na tú dobu celkom slušne, ale zároveň je nutné dodať, že už ozaj ohlodaná zubom času a zbytočne premrštenou stopážou. Niektoré scény mohli byť ozaj vystrihnuté, aj keď celkovo dotvárali reálnejšie to, čo prežívali vojaci v onej dobe. Myslím ale, že ako vojnový film to možno radiť medzi tie nadpriemernejšie. 65 % ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepoznám síce rebríčky popularity vo Fínskej kinematografii, ale som si istý, že film Tuntematon sotilas patrí vo Fínsku ku klasike, zvlášť keď sa dočkal už dvoch remakeov. Vzhľadom na rok výroby poteší veľmi dobrá kvalita obrazu i kvalitné titulky dostupné na "titulky.com". Prestreliek tu nie je až tak veľa ale delostrelectva a ničivých detonácií v lesoch si užijeme. Fíni toto vedia dokonale. Tieto pyrotechnické parády v lesoch som si všimol aj v iných a podstatne novších fínskych filmoch. Asi najviac zaujme postava Rokka Antera-veliteľa čaty. To je ten, ktorý si v bitve odpracuje svoje, ale nenechá zo seba robiť hlupáka. Najsilnejšie a najakčnejšie pôsobí posledná štvrtina. Na vojnový film je tu pomerne veľa humorne ladených scén. Pobavili ma hlavne tie s pálenkou, po ktorej niektorí dostanú chuť na lekciu ruštiny alebo bitku s dôstojníkmi v "Jeruzaleme". Súhlasím s Kragujevacom, že s filmom Talvisota patrí k tomu najlepšiemu, čo vo Fínsku vzniklo. Osobne mi tam chýbal trošku silnejší príbeh, ale napriek tomu dávam plný počet. 90%. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Již jsem viděl novější verzi téhož, ale tato o 30 let starší se jí přinejmenším vyrovná. Vskutku, natočit 10 let po válce, kdy rány ještě nebyly zcela zahojeny, tak neokázalý film (neokázalý na padesátá léta), to je obdivuhodné. Syrovost, jen skrovný patos na začátku a konci filmu u scén podmalovaných hudbou Sibeliovou, a černý humor. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Producent T. J. Särkkä chtěl původně natočit film barevně, jenže to by stálo mnoho peněz , a proto od tohoto záměru ustoupil. (Cheeker)
  • Natáčení filmu začalo na začátku roku 1955, když už sníh začal tát. Proto scenárista Juha Nevalainen napsal nejdříve pasáže se sněhem, aby se mohly natočit dříve, než sníh roztaje. (Cheeker)
  • Reino Tolvanen byl jediným neprofesionálním hercem v hlavní roli. (Cheeker)

Reklama

Reklama