Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (79)

Lima 

všechny recenze uživatele

70.léta velmi přála katastrofickým filmům, zato nepřála Charltonovi Hestonovi, který postupně ztrácel pozici globální superstar a tohle byl jeden z jeho posledních záblesků, jak dát o sobě vědět. Kdybych měl jedním slovem popsat prvních 50.minut, kde se seznamujeme s postavami a vytváří se nějaký příběhový základ pro samotnou katastrofu, napadá mě pouze dnes tak oblíbené slovo „cringe“. Ano, spousta scén tu lavíruje na hraně trapnosti, ať je to dialog o nymfomankách, Kennedy čumící v tranzu na kozy, všechny scény z baru, včetně směšně miniroličky Waltera Matthaua, celá role Marjoe Gortnera coby úchyla (který když leze do uniformy, bere si paruku a hraje si na drsného vojáka) atd. Korunu tomu nasazuje vyhaslá Ava Gardner, která hraje dcerušku magnáta, přičemž oba herci byli věkově téměř stejně staří a oba vypadají spíše jako manželé. Prostě „cringe“. Triky jsou fajn, všechny přední i zadní projekce vypadají pěkně a jenom dokazují, že není třeba umělého hnusného CGI (koukám na tebe, Dwayne Johnsone), bohužel celkový dojem z filmu je přinejmenším rozpačitý. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

V 70. letech zažívaly svůj "boom" katastrofické filmy. Tento patří mezi ty povedenější z nich, ale zaujme hlavně svým hvězdným obsazením, než že by nabízel nějaký opravdu hodnotný příběh. To se ale od katastrofických filmů ani nedá očekávat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku tohto filmu je to v celku fajn podívaná, hlavne deju ladí slušne prepracovanie kulís a ich samozrejmé devastovanie pri zemetrasení, ked padajú trosky budov, rozmáhajú sa záplavy a šľahajú s poškodených budov plamene, herecké výkony sú v medziach, dej je priamočiary ale nenudí a nesmiem ešte opomenúť prepracované modely budov a mrakodrapov, ktoré viac zapasujú než tie dnešné robené počítačovo. ║Rozpočet $7,000,000miliónovTržby USA $79,666,653Tržby Celosvetovo $- ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dva roky poté co Dobrodružství Poseidonu naplno odstartovalo boom katastrofických filmů se na plátnech kin sešli hned tři typičtí zástupci tohoto žánru. Dodnes nepřekonané Skleněné peklo, nikterak kvalitní Letiště 75 a právem pozapomenuté Zemětřesení. Není tu nic zapamátování hodného, ale nenudí to. Prostě katastrofický snímek, který kvalitativně žádnou katastrofou rozhodně není ani po všech těch letech, ale o žádnou velkou výhru se také nejedná. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kupa katastrofických filmů sedmdesátých let prakticky vyřešila všechny smysluplné rovnice, které se v této oblasti nabízejí, a proto jsou současné pokusy již jen hrátkami o to, kdo nabídne lepší efekty, více mrtvých nebo větší plochu zničené země. To však vůbec neznamená, že by se ve filmech sedmdesátých let nedalo rozlišovat. Zůstala nám halda nudy, pár skvostů a řada zábavy na vysoké úrovni. Zemětřesení patří příběhem do třetí skupiny, ale především hereckým obsazením silně aspiruje na vyšší příčku. Především Charlton Heston si zavzpomínal na svá bohatší léta a vystřihl docela silný charakter. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zemětřesení je dobře natočený katastrofický film o fiktivním ničivém zemětřesení v Los Angeles. Charlton Heston má jako stavební inženýr pocit viny za stavbu mrakodrapů, které ve filmu i přes jeho snahu padají jako hrušky při větru. George Kennedy zase hraje svérázného policajta - jako obvykle s dobrým srdcem. Vlastní zemětřesení je skvěle natočeno, triky jsou na rok vzniku úžasné, herecké výkony výborné a napětí je dostatečné. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=w_BwX2fEUTo ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměr katastrofických sedmdesátek. Katastrofa samotná je udělána velmi kvalitně (taky byl film nominován na Oscara za triky), nechybí tradiční hvězdné obsazení, ale problém vězí ve scénáři, jehož první nástřel měl na svědomí Mario Puzo. Ten se dlouho rozjíždí a neopírá se o klasickou gradaci katastrofických snímků, jakou známe z DOBRODRUŽSTVÍ POSEIDONU nebo SKLENĚNÉHO PEKLA, tj. na začátku katastrofa, která postavy někde uvězní a nadále ohrožuje a pak všemožně komplikovaná, nebezpečná a časově omezená cesta postav za záchranou. Místo té se postavy ZEMĚTŘESENÍ po titulní katastrofě v půli filmu jen tak prdelí mezi ruinami a navzájem se hledají / pomáhají si, do čehož zasáhne ještě pár menších otřesů. Příběh je roztříštěn mezi vícero různorodých postav (nechybí charizmatický architekt, který se spojí se správným poldou), které katastrofa zasáhne v krizových / zásadních okamžicích jejich životů a snad jen s výjimkou výživné epizodky se zakomplexovaným velitelem Národní gardy a nečekanou absencí happyendu nenabízí nic moc zajímavého. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to o třídu lepší než podprůměrné Dobrodružství Poseidonu, ale to má zase body navíc za své průkopnictví celého žánru katastrofických filmů. Ale stejně je to hrozná šablonovitá bída natáčená v papundeklových kulisách. :( ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará klasika zůstane klasikou. Možná se na tom podepsal zub času, efekty vypadají už v dnešní době lacině, ale na dobu svou je to absolutní špička žánru a ten konec je ultimátní. Velká spokojenost.80% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Z té vlny katastrofických filmů 70. let, stojí za pozornost jen pár. A Zemětřesení mezi ně patří. Možná i vzhledem k tomu, že se na scénáři podílel Mario Puzo, je film o něco ponuřejší, než je zvykem. Jsou v něm dokonce i nejednoznačně zařaditelné postavy a ne zrovna happy end. A některé scény se speciálními efekty dokonce ani nepůsobí směšně, i když pádu výtahu se asi nelze nezasmát. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Efekty 10/10/// +vyzuální efekty, děj, Charlton Heston, George Kennedy, Genevieve Bujold a další herci-ten závěr mohl být dramatičtější (úzkostnější)/// Klasika mého dětství. Vždycky jsem měl rád katastrofické filmy a před 10-15 lety v televizi ani jiné nedávali. Na tento jsem si matně ale rád vzpomínal. Hlavně jsem si pamatoval přehradu a v závěru jak polda (George Kennedy) zachraňuje dívku (Genevieve Bujold) a někdo se obětuje (to už ale neprozradím). Hodně dlouho jsem to chtěl znovu vidět a tak jsem neváhal a koukal na to na Markýze až do tří do rána. A jsem rád, Zemětřesení se mi opět líbilo. Dnes bych sice uvítal i více postav a mohly být ještě prokreslenější, ale i tak docela spokojenost. No a samotné zpracování? Je jasné že se to nemůže rovnat trikovým velikánům jako Den poté apd. Ale na tehdejší dobu to je vrchol a vlastně i dnes je to neurážející a koukatelné, jen bez počítačových triků./// Celkem 90%/// ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zlatá éra katastrofických filmů se nezapře, velmi dobré triky, obstojné seznámení s postavami, slušná dávka napětí, jen ta ochechule ne a ne zahynout. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec to nedopadlo tak jak jsem předpokládal. Na film jsem se dost těšil už jen kvůli výtečným hercům, který já můžu. A žánr katastrofický mám taky dost rád, navíc ze staré školy. Nemohl jsem šlápnout vedle. Ale nakonec jsem film zkoukl a totálně nic extra mi nedal, jsou tu sice dobré efekty, ale třeba hudba od Williamsa kterýho jsem nedávno chválil za Warhorse mě vůbec nezaujala. A navíc bych film razantně zkrátil je tu moc scén které se mi vůbec nelíbily a některé byly přitažené za vlasy. Nicméně dávám 3*, a za sebe říkám že je to lehké zklamání. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrá hudba, ale samotnému katastrofismu moc nedali. Obvykle se průšvih stane na palubě letadla nebo lodi, tady je zemětřesením zasaženo veliké město, a tahle roztříštěnost filmu neprospívá. Zasadní akce se dějí dvě, a obě jsou vlastně jen zachraňovačky s omezeným napětím - 1) slaňování na kancelářské židli 2) evakuace podzemního parkoviště dírou do kanálu, Za atmosféru, první dabing z ČT a Hestona s Kennedym dávám vyšší počet. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zvláštní efekty jsou na vysoké úrovni. Škoda, stejná inteligentní péče nebyla věnována scénáři a režii. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších a prakticky zapomenutých katastrofických filmů 70. let. Film jede v zajetých kolejích a tak nás první polovinu seznamuje s hromadou postav aby je poté vystavil dané katastrofě (v tomto případě zemětřesení) a ony poté mohli bojovat o život a divák si mohl odškrtávat, kdo z nich zemře. Film neurazí, ale určitě nemá na klasiku jako je takové Skleněné peklo. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborně, tady se člověk musí zaměřit nato co v té době dokázaly natočit a hlavně z jakým obsazením té doby a jak velkolepě a užasne jsi pohráli s efekty, určitě jemně zkrátit začátek a trošku natáhnout protrhnutí hráze,a bude to zas ostupen víš podle mě dost výborný katastroficky film odmyslím jsi vše nedomyšlené a přesto sem překvapivě spokojen. ()

Reklama

Reklama