Reklama

Reklama

Daleké obzory

  • USA The Far Horizons (více)

Dobrodružná expedice do srdce nezmapovaného indiánského území. Děj snímku se odehrává v roce 1803, kdy byla tehdejší francouzská kolonie Louisiana odkoupena Spojenými státy. Americký prezident Thomas Jefferson vysílá kapitána Meriwethera Lewise (Fred MacMurray) na důležitou vojenskou expedici, jejímž úkolem je zmapovat nové louisianské území a prozkoumat povodí řeky Missouri. Kapitán Lewis má působit jako prezidentův vyslanec a vést diplomatická jednání s původními obyvateli. Za svého souputníka na této výpravě si Lewis zvolí poručíka Williama Clarka (Charlton Heston), s nímž ho pojí dávné přátelství. Jejich vztah ovšem poněkud komplikuje skutečnost, že se oba ucházeli o přízeň stejné dámy. Brzy se k nim připojí skupina mladých vojenských dobrovolníků, kteří je doprovázejí na cestě divokou krajinou. Snaha o mírové a diplomatické vyjednávání s indiánskými kmeny ovšem selhává a před nájezdem nepřátelských indiánů expediční skupinu zachrání krásná Šošonka Sacajawea (Donna Reedová), která se následně stává jejich průvodkyní na cestě divočinou až k Tichému oceánu. Hvězdně obsazený western s melodramatickými prvky natočil významný filmař polského původu Rudolph Maté. Ten se dokázal v Hollywoodu etablovat jako respektovaný kameraman a byl dokonce několikrát nominován na Oscara za nejlepší kameru. Od roku 1947 se ovšem věnoval už jen filmové režii a Daleké obzory lze zařadit mezi jeho nejvýznamnější díla. Dobrodružný snímek vyniká zejména nádhernými přírodními scenériemi a úžasnou kostýmní výpravou. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Perfektní příběh z amerických dějin. O expedici Lewise a Clarka se v našich dějepisných hodinách příliš nemluví, avšak pro Američany je to jeden ze stěžejních milníků. Jména obou dobrodruhů a Sacajawy je dobré znát v rámci všeobecného přehledu a díky tomuto počinu se s nimi seznámíme chytlavou formou. Herecké obsazení a skvělé zpracování je příjemným bonusem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes už trochu naivne pôsobiaca historická meldoráma. Pokiaľ teda jednu z charakteristík westernu, zasadenie do druhej polovice 19. storočia beriete ako smerodatnú a tým pádom Ďaleké obzory do tohto žánru nespadajú. Ale dôraz na krásnu prírodu a rozhodne teda nie všeobjímajúce sucho, ako sme z westernov zvyknutí, skôr sa budete cítiť vlhko, robí z filmu aj dnes pekné kino. Trochu tej politiky, ambivalentnejší pohľad na indiánske komunity, ale hlavne láska. A keď už, tak hneď jedného muža k dvom ženám, nech je tam napätie. Donna Reed dvakrát ako indiánka nepôsobí, ale dobové masky, rozumej farba na tvári a nie vždy rovnakého odtieňu, samozrejme ťažko brať ako relevantné hodnotiace kritérium. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nepřesný a trochu hloupý příběh historické expedice Lewise a Clarka, který následoval koupením Louisiany prezidentem Thomasem Jeffersonem v roce 1803. Ale zábavné to je. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„O ďaleké obzory” sa zaslúžil odveký „priateľ indiánov” Thomas Jefferson, ktorý za astronomických 60 miliónov frankov zrovna (od)kúpil od Francúzov Luisianu, či aj západnú polovicu údolia Mississippi, a teraz je strašne celý "HAPPY" , úplne bez seba, že zároveň zakladá expedíciu "Lewisa a Clarka" , aby preskúmali a zmapovali toto nové územie: „Zistite, aká je tam pôda, nerasty a zver” . Ich niekoľko mesačná "MISIA" začína so štartom zo skalistých hôr až po cieľ v Tichom oceáne, a zase (na)späť do Washingtonu, a v tom taktiež aj jedna sexy «SQUAW» Sacagawea z kmeňa Šošonov, ktorá sa stáva ich „anjelom strážnym” počas trvania výpravy po extra rozsiahlom teritóriu, keď už automaticky musia mať v pätách i zákerných, pôvodných obyvateľov Ameriky. Na úvod som vo Virginii, roku 1803, odkedy sa schyľuje k „najväčšiemu pokryteckému dobrodružstvu všetkých čias” ! / Neuveriteľne farizejský kinematografický počin, ktorý nezachráni ani veľký pán - Charlton Heston, alebo Donna Reed natretá na červeno, ktorá je inak obrovska fešanda. Väčšinou som (pre)čítal naprosto príšerne komentáre, vzťahujúce sa na film. Maté ma sklamal na celej čiare ! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Exteriérovo luxusné, farebne okázalé, príbehovo zaujímavé, historicky prijateľné. Herecké hviezdy v dobrodružnej expedícii v mapovaní neprebádaných území po rozšírení Spojených štátov o Louisianu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Atraktívne prostredie a doba, keď boli ešte americké hory a rieky na západ od východného pobrežia neprebádané. Tiež začiatky budovania veľkých Spojených štátov. Takže žiadny western, ale plnokrvný dobrodružný film so všetkým, čo k tomu patrí. Množstvo exteriérových scén v lone krásnych scenérií, ktoré tomu dodávajú tú správnu a veľkovýpravnú atmosféru. Stred dvoch odlišných kultúr je tie pútavý. Z hercov jasne vytŕča mladý Heston v roli jednej z dvoch velitelských postáv americkej armády. Záver síce málo záživný, ale aj tak vo mne zanechal film silný zážitok. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

IF YOU'LL EXCUSE ME, I'LL GET ON WITH THE BURYING! Fantastická expedice pana Lewise a Clarka k Pacifiku. Přenádherná příroda i napínavá akce. Přepadení kánoí na řece, kde body count začal dorovnávat Ramba byl fakt masakr. Do toho všeho ještě roztomilá romantická linka s "kapitánem" Clarkem a šošonskou squaw Sacajawea. Konec útočí na city diváka neskutečným způsobem. Zamačkával jsem slzu. Vřele doporučuji. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Povedený dobrodružně-romantický příběh z dob, kdy se první američané vydali zmapovat neprobádaný západ. Spousta obrázků překrásných krajin. Sympatické postavy v hezky uděláných kostýmech (od indiánských barevných hábitů až po trampské košile z kůže s třásněmi). Dva schopní velitelé, jimž směr na cestě plné indiánů ukazuje krásná squaw. Snímek s dojemným koncem postrádající trochu toho napětí, avšak nenudící. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Viac romantický film ako western. Takže sa kolty netasia, len občas pušky, nože a indiánske luky. Hlavný je ale príbeh lásky k dvom ženám so srdcervúcim záverom, ktorý si vychutnajú asi hlavne ženy. Zaujímavé sú okrem výhľadov na hory aj kostýmy, ktoré sú prepracované na strane bielych aj Indiánov, až je očividné, že to také luxusne farebné ani nemohlo byť. ()

Comida 

všechny recenze uživatele

Nevalný dobrodružný film s horší zápletkou kdy přemýšlím zda hlavní o co ve filmu jde je nezajímavě dobrodružná expedice, či nijak nefungující romantika. Na jednu stranu tu jsou některé vcelku obstojné scény a celkově snímek má nádhernou atmosféru starších filmů, ale celkem často jsem se nudil. Nakonec bych řekl že The Far Horizons možná zabaví fanoušky staré kinematografie, však očekávejte že snímek nijak nenadchne. 4/10. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Ač jsem milovníkem starých filmů, tohle mě nenadchlo. Na historický film je to dost hloupé, na dobrodružný málo vzrušující, na romantický málo přesvědčivé. Co udělá Hollywood s historickou událostí je zřejmé. Ta naivita ve filmu přebije všechno. V rámci žánru za 3. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Film Daleké obzory není western. Jde o romantizující historický film, který se ale bohužel od skutečných událostí tak odchýlil, že jej časopis Time zařadil mezi deset nejvíce zavádějících amerických filmů. Film měl také nízký rozpočet, takže například skutečně krásných přírodních scenérií uvidíte mnohem méně, než byste čekali, občas se opakují a o trase expedice moc nevypovídají. Jinak film neurazí a dívat se na něj dá, pokud přetrpíte neindiánsky vypadající a příšerně nalíčenou Donnu Reed v roli Sacagaweai. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Pod názvem "Am fernen Horizont"  jsem viděl v 70. letech na programu FS1 rakouské ORF.--- Spojené státy právě získaly Louisianu od Francie. Expedice vedená kapitánem Lewisem a poručíkem Clarkem se vydává do Louisiany., aby prozkoumala území a vstoupila tam, kam se dosud žádný běloch nevydal. Pomáhá jim v tom šošonská dívka Sacajawey . Klasický western v nejlepší fazóně ()

Reklama

Reklama