Reklama

Reklama

The Omega Man

  • USA The Ωmega Man (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Slunečný den. Vylidněným Los Angeles se v kabrioletu prohání doktor Robert Neville (Charlton Heston). Je posledním člověkem na zemi, je Omega man. Nebezpečná nákaza zachvátila svět a proměnila lidi na fotofobická monstra. Nezbavila je však schopnosti myšlení. Sdružili se tedy do uskupení s názvem Rodina a rozhodli se skoncovat se vší moderní technikou, kterou viní za vznik nákazy. Doktor Neville však stále pracuje na léku. Stihne jej vyrobit dřív, než ho Rodina dostihne? A stojí vůbec nakažení o lék? (TobRieper)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je to už dávno, co jsem viděl film I Am Legend (2007) s Willem Smithem. Stejnojmennou knihu od Richarda Mathesona jsem nikdy nečetl, stejně jako jsem dosud neviděl původní film The Last Man on Earth z roku 1964. Takže nemůžu moc srovnávat. I Am Legend se mi však docela líbilo a tak jsem chtěl dát šanci i jejímu předchůdci. Tentokrát jde však spíše o čistokrevné scifi, ze kterého hororová atmosféra moc cítit nebyla. Tím však nechci říci, že by šlo o vyloženě špatný film. Jen mi tu chyběly zombie - (jenž jinak vůbec nemusím), které zde byly nahrazeny lidmi v kápích s moukou na ksichtu. A to vážně moc velká výhra nebyla. Navíc jsem se cítil lehce ochuzen i pořádnou atmosféru, která mnohdy doslova stagnovala. Náznaky napětí tu fungovali snad jen ve chvílích, kdy vědec musel bojovat se společenstvím. I tak šlo spíše o přehlídku akčních scén, které však trpěly nedostatkem důvtipu. Bohužel musím souhlasit i s tvrzením, že zvolená hudba filmu spíše ublížila, nežli by jej pozvedla na výší úroveň. Největší problém jsem však měl s důvěryhodností postapokalyptického světa. Tvůrcům se moc nepodařilo zakrýt všechny nedostatky, kterých tu byla spousta. Již v úvodní projížďce lze spatřit normální provoz na silnici (dálnici) za hlavním hrdinou, či chodící lidé. Ani samotný scénář se pak nevyvaroval zbytečným chybám a hlavně mi přišlo, že množství scén – situací bylo nedotažených do konce, či naprosto zbytečných. I ten samotný závěr rozhodně nepatřil mezi vydařené. Podobně bych se mohl vyjádřit i k dialogům.50% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Kravina na n-tou to je, ale v kolika filmech se vám poštěstí pozorovat plesnivé pošuky v černých kápích? Charlton Heston je zde nehorázně cool, což se však nedá říci o jeho protivníkovi - ubohém, pseudomoudra vypouštějícím vůdci Rodiny. Film má mnoho nedotažeností, sám o sobě je dosti naivní a místy velmi trapný, ale na tu hodinku a půl člověka zabaví ... přehlédne-li dotyčný právě ony stupidity ve scénáři. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Heston sa pre podobné úlohy narodil, rovnako výprava je rovnako pôsobivá, ako aj v prípade Lawrenceovho nedávneho príspevku k téme. Lenže niekedy po polovici sa temná nálada náhle mení smerom k optimizmu, aby každý tušil, že nový raj na zemi ale v skutočnosti nenastáva. Omega man sa tak začína trochu rozrieďovať a v niektorých momentoch to drží nad hladinou iba Heston. Samozrejme ako filozofický komentár doby to výborne funguje, len škoda tej dramaturgie. Ak film, trvajúci niečo vyše hodiny a pol, ledva dokríva do konca, niekde je skrytá chyba. Možno nejaký vírus... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Po Já, legendě jsem se koukl i na tohle aje zajímavé pozorovat, v jakých bodech se adaptace stejné literární předlohy schází a v jakých se naopak rozchází. Úvodní jízda s autem je kupříkladu HOOODNĚ podobná. Ve prospěch Omega Mana mluví jednoznačně zajímavé černohumorné odlehčení, které ale ke konci jde do kopru, zabíjí ho naopak naprosto nezvládnutí nakažení. Nejenomže to nějak postrádá logiku (Na co se teda sakra umírá), ale vypadají směšně a naivně a neustále blbě žvaní. Jinak je to ale velmi zajímavá raritka, člověk má aspoň porovnání, jak se točilo postapokalypické sci-fi v sedmdesátých letech :) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ako prvú som videl verziu s Willom Smithom z r. 2007 a až oveľa rokov neskôr som si pozrel pôvodné spracovanie Mathesonovej knižky s Charltonom Hestonom v titulnej úlohe. Charlton mal v tom čase zrejme pre post-apokalyptické látky slabosť, viď. jeho účinkovanie v sérii Planéta opíc. Hoci som predpokladal, že sa budem brutálne nudiť, nakoniec to prekvapivo nebolo až také zlé. Vlastne to nebolo vôbec zlé. Len to jednak zostarlo, jednak Heston mi vždy pripadal ako nesympatický mačo a jednak „mutanti“ sú veľmi slabí. Verzia s Willom Smithom svojho času bola kritizovaná za prehnane počítačové spracovanie príšer. Mnohí tvrdili, že by bolo oveľa lacnejšie (a pôsobivejšie), ak by šlo o obyčajných hercov s maskami. Tvorcovia vtedy argumentovali tým, že to tak síce mohli urobiť, ale potrebovali, aby netvory boli vyložene neľudskí. Vtedy som to príliš nechápal, ale po pozretí The Omega Man musím uznať, že to bolo múdre rozhodnutie, pretože príšery v The Omega Man sú až príliš ľudské a to je zle. Sú to proste herci s bielymi parochňami a čudnými kontaktnými šošovkami. Normálne hovoria a nie je na nich vôbec nič strašidelné. Miestami dokonca možno ani nebudete chápať, prečo proti nim hlavný hrdina tak vehementne bojuje, veď s nimi by mu bolo lepšie. Poteší aspoň drsný koniec a apokalyptická atmosféra (všetky tie vyľudnené obchody a ulice majú niečo do seba i po desaťročiach a pár scén je psycho). ()

Galerie (49)

Zajímavosti (15)

  • Snímek byl natočen na motivy románu Richarda Mathesona „I Am Legend“. (Hans.)

Reklama

Reklama