Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někde ve vesmíru přece musí být něco, co je lepší než člověk. Když se Charlton Heston a a další dva astronauti proberou z hluboké hybernace, zjistí, že jejich kosmická loď je zničena. Při útěku zjistí, že přistáli na planetě, na které žijí inteligentní opice. Heston je odchycen a uvězněn ve městě - zbytek posádky a později i několik opic se mu samozřejmě snaží pomoci z vězení uprchnout. To se nakonec podaří a všichni jsou volní, aby ale v samém závěru všichni zjistili strašnou věc... (Magic Box)

(více)

Recenze (767)

Damiel 

všechny recenze uživatele

Ten závěr na pláži považuju za jeden z nejlepších filmových endů. Pak už se ale další díly točit neměly, že jo? ()

katuska138 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem jako malá pociťovala velkou úzkost a strach. A ani teď, po spoustě let, se po jeho shlédnutí necítím moc dobře. Je to depresivní. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Sci-fi klasika, řekl bych až nadčasově pojatá. Film o dobrodružství, který však hlavně ukazuje skutečnou povahu člověka a to během téměř celého filmu a kterou ještě završuje proslov opičáka na konci, stejně jako všeříkající pointa, která i dnes vyznívá stejně jako tehdy. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Naprostá síla a hodně mrazivý film. Stejně jako většina zdejších uživatelů jsem ho i já viděl už v dětství, ale nepamatoval jsem si z něj skoro nic. O to víc mě dostalo, když jsem se na to kouknul teď, jak moc nadčasový ten film je. Znepokojující, ale ne tak nemožná vize budoucnosti, v níž člověk dojel na vlastní bohorovnost a chamtivost. Schaffner tu vládne po celou dobu - ať už jde o na tu dobu nezvyklou práci s kamerou, která je parádní a nabízí mnoho zajímavých záběrů a úhlů pohledu nebo famózní masky, které nic neztratily ze své působivosti a v neposlední řadě nervózní hudbu, která si vystačí jen s pár motivy a je spíše komorní. Heston je charismatický až na půdu a předvádí parádní výkon. Taktéž všechny opice jsou uvěřitelné a překvapivě i nemluvná Nova dokáže hrát jen pohledem, což se moc často nevidí, zejména u modelek. A pointa? I když jsem ji znal, Hestonovi alias Taylorovi jsem věřil jeho zoufalost a totální zklamání z toho, co objevil. Dodnes fungující film s jednou z negeniálnějších point v historii. Objektivně jsem nenalezl žádnou chybu (nelogičností je tu podle mě málo), takže musím jít na plný počet. 100% ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Přestože pointa snímku je dopředu známá i tomu nejposlednějšímu filmovému analfabetovi, poselství vyznívá i po všech těch letech velmi silně. A bohužel je i po skončení studené války stále aktuální. Jsou to právě takové filmy jako Planeta opic, které divákovi dají jistotu, že kdesi nepředstavitelně daleko od nás opravdu žije někdo, kdo je lepší než člověk. A opice, to je jen taková reminiscence. (709., 7. III. 2012) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvá časť je bezkonkurenčne najlepšia . Ten drásajúci pocit bezmocnosti hlavného hrdinu som už v žiadnej inej časti nevidel. Mnoho krát sparodovaná časť kde opice lovia ľudí zo sieťami na mňa ako decko zapôsobila až som sa jej trocha bál vyzeralo to pre mňa vo veku 6 - 7 rokov dosť realisticky. Veľké plus je nečakaný koniec. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Take your stinking paws off me you damn dirty ape! Tohle je tak nesmrtelná klasika, že na ní žádný superlativy nestačí. Prostě se to musí vidět. A ne jenom jednou. Já už to mohl konečně vidět i v kině na velkém plátně (Projekt 100) a Jerryho Goldsmitha z hlavy asi jen tak nedostanu. ()

Huntelaar 

všechny recenze uživatele

Jsem fanouškem Planety už od dětství, a tak mi tedy odpusťte trochu toho entusiasmu. Myslím, že všichni tady (myslím tedy, ty co neměli možnost přečíst si předlohu) musí nadchnout úvodní pasáž (ztroskotání, průzkum planety, "lov"), ve které by se mohla atmosféra doslova krájet. Pak přijde část "sociální alegorie" (v době výroby tak propíranému tématu v USA), která může nefanoušky nudit, jež vyvrcholí tou známou scénou (dialog Ch. Heston vs. Statue of Liberty) a dává celému filmu nechutně mrazivé finále... ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Mimomářně povedený snímek od kterého jsem si hodně sliboval, ale rozhodně jsem si nemylel, že mě bude tolik bavit. Slyšel jsem, že je to kultovní film a stal se jím zcela zaslouženě. Na svou dobu krásné masky a velmi originální příběh. Lehce provokuje soupeření věda / víra. Každopádně vemli napínavý a poutavý příběh. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha pochází z pera stejného spisovatele, jako Most přes řeku Kvai (Pierre Boulle) - no řekli byste to? Já teda ne. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....ďalší z filmov,ktorý obstál v skúške času.Vtedy i dnes výborný - vrátane výpravy.Ten pocit v kine ako -násťročného by som ešte chcel zažiť - po sovietskych bojových filmoch zrazu sa k nám dostalo toto....Ten remááke od Burtona -sa na toto nechytá ani náhodou. Samozrejme originál DVD som pokladal za povinnosť kúpiť-milú povinnosť. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Paradox. Najsilnejšia momentka filmu je, keď sa Ben Hur dozvedá, že celý ten čas bol "doma". Netreba viac slov dodávať. Kontroverzné a famózne spolu s 2001: A Spacey Odyssey. 90% ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Planetě opic jsem se odjakživa vyhýbal, ale nakonec je to skvělý sci-fi, který zas až tak moc nezestárlo. Taky bych chtěl domorodou lidskou samici, která by držela hubu a jen na mě koukala a mrdala jak divoký zvíře. ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Tento film patří dnes jednoznačně ke klasice žánru a je smutné, že jeho pokračování a následně i reamek Tima Burtona byli jen slabým odvarem originálu. Nečekanou pointu snímku dodnes nikdo nepřekonal. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

První díl absolutní špička, dálší díly mají klesající úroveň.. Ovšem na skvělou knihu, která vyvolává spoustu otázek k zamyšlení to nemá. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Sice mě Planet of the Apes docela bavila, ale mám menší otázku: Proč je tak slavná a oblíbená? Slavná je asi proto, že se dočkala nejednoho remaku a pokračování, a maskérská práce byla nejen odvedena na bezchybnou jedničku, ale také se stala zcela průlomovou. Zbývá tedy ta část otázky o oblíbenosti. Film je dobrý, ale není zas až tak skvělý a vládne v něm pomalé, někdy až nudné tempo. Herecké výkony jsou sice skvělé, ale moc toho nezachraňují. Hudba je nevýrazná a upřímně si ani už nedokážu vybavit, jaká vůbec byla. Zvraty jsou docela předvídatelné a atmosféra průměrná. Jediné, čím by se mi bez slavného jména Planeta opic vryla do paměti, byly vynikající opičí masky, které ještě dnes přechcávají desítky (ne-li stovky) moderních filmů na podobná téma s digitálními triky. Potom, ale to už jsou menší položky, je tu k zavzpomínání sexy a skvělá Linda Harrison (celou dobu jsem čekal, než promluví), a jisté poselství, které film přináší i nepřináší zároveň - že lidé potlačují vývoj jiných tvorů, jak by se tvorové chovali k nám kdyby měli stejnou "inteligenci", že se lidé nakonec zničí sami, že to budeme nakonec mi kdo bude mezi nejnižšími stupni vývoje... Těch poselství je tu hromada a se všemi se dá jenom souhlasit. Abych to shrnul, proč jsem dal čtyři hvězdičky, když většinu komentáře jenom kritizuji? Protože tenhle film byl docela zábavný, má skvělé masky, skvělé herecké obsazení a hlavně posunul příčku podobných žánrovek zase o kousek výš. Ale to hodnocení jiných uživatelů stejně nechápu.. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgická -5* Z nostalgie musím lehce zvýšit známku této klasice, protože i když se mnoho režisérů snažilo se svými pokračováními, remaky nebo prequely, tak ji nikdo nepřekonal a pochybuji, že se to povede. Zub času se sice na na ní zapsal, ale námět i zpracování je bezchybné, že to není na škodu. Kvalitu masek už pochválily na Oskarech a ty jsou tady základem všeho. Většina z diváků Planetu opic určitě viděla a myslím, že by se to mohlo líbit i těm mladším, i když tam žádné speciální efekty nenajdou a rozhodně pro fanoušky sci-fi je to povinnost. I když asi po těch letech už pointu někde slyšeli nebo brzy jí každý odhalí... A musím i já tentokrát uznat, že umístění v TOPce si zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

balba 

všechny recenze uživatele

Výborný a dnes už klasický sci-fi snímek.Výborně natočený , výborně zahraný a silná , překvapivá pointa. ()

Související novinky

Třetí Planeta opic má režiséra

Třetí Planeta opic má režiséra

16.01.2014

Anebo vlastně devátá, záleží, jestli je chcete počítat od Planety opic z roku 1968 nebo od Zrození planety opic z roku 2011. Úspěšně zrebootovaná série bude letos pokračovat Úsvitem planety opic, v… (více)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (více)

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Reklama

Reklama