Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové válce se ve speciálních střediscích cvičili psi pro strážní službu v koncentračních táborech. Jeden z vězňů si však ochočí fenu německého ovčáka, která mu při útěku zachrání život. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příběh je silným svědectvím hrůznosti lidské minulosti!!! Chápu, že pan Filip neměl příliš "echt" hlas, ale předabovávat panem Holým, pro oba jistě zbytečnost..! ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Budu se zde opakovat, ale musím to napsat. Opravdu vynikající námět, který má pár chybiček. Ta první je rozhodně nezkušenost režiséra, který se rozhodl přelézt Mont Everest a skončil v základním táboře. Další je jednojazyčnost snímku. Nacisti sice občas prohodí pár jejich klasických výrazů, nicméně plné využití němčiny, která v těchto táborech vládla, a kterou měli přeživší vězni zarytou v hlavách jistě ještě dlouho po válce, by atmosféře filmu výrazně pomohla. Děj je bohužel také trochu jednoduchý a pro znalce a milovníka československé válečné kinematografie, nemůže být dostačující. Film rozhodně respektuji, ovšem zasloužil by si daleko silnější zpracování. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, který byl promrhán. Ani režizér ani hlavní protagonisté nebyli zřejmě schopni z tohoto námětu vykřesat něco lepšího. Je to spíš ukázka toho, jak po normalizaci českého filmu dostali příležitost tvůrci nižších kvalitativních tříd. Jen hudba je velmi dobrá. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spíš námětem než zpravováním a předabování Filipa totálně se nehodícím Holým film podrazila.. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Miloš Vacek tu vytvořil slušnou a vkusnou hudbu. Herci jsou také na jedničku, zejména v té době dítě Vladimír Dlouhý. Sledujeme tu road movie uprchlého norského chlapce, českého komunisty a německého psa. Příběh je dost neobvyklý, dobře zahraný a velice napínavý. Nebyl to promarněný čas. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Celkem akcni valecny film, odehravajici se v prostredi SS lagru pro vycvik bojovych psu. Ty se testujou na veznich, samozrejme... Jeden vezen utece, pak jeste maly kluk a jeden z tech psu. A tihle tri pak utikaj pred fasounama, ktery je honej. Proste klasicky pribeh. Ale film neni uplne nudny a v pohode jsem ho dokoukal az do konce. Mj. dobre obsazeny. Vypichnout lze Hlusicku jako hlavniho SSmana, Filipa jako utekare, mladickeho Dlouheho a moji oblibenou Evu Jirouskovou. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Zajimavy pribeh o uteku vezne za 2.svetove valky z koncentracniho tabora.Velice podarena je zejmena scena ze zacatku filmu z tyrani psu pri krmeni.Hudba je na urovni.Skvely mladicky Vladimir Dlouhy. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že se jedná o jediný snímek ukazující výcvik psů pro strážní účely v koncentračních táborech. Je fakt, že tak pouze příběh začíná, ale přesto se jedná o zajímavou ukázku. Hlavně toho, jak se takový psi po ukončení výcviku zkoušeli. Český vězeň Mareš si jednu fenku ochočí a ta vlastně způsobí při jedné takové zkoušce útěk holandského chlapce. Mareš během toho také uteče a ihned se jejich cesty zkříží. Němci jim jsou však na stopě. Celý snímek se tedy věnuje honbě za dvěma vězni. Vzniklo tak prachobyčejné drama, jejichž překvapením je účast dětského herce Vladimíra Dlouhého. Zahrál si onoho chlapce a opravdu dobře. Zcela pochopil jeho osobitý charakter. Snímek není nejhorší, ale přeci mi v něm chybí více toho vyobrazení oné drsné doby. Možná je to i tím, že se do toho trochu vkrádá poetika. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé válečné drama, jež začíná útěkem vězně ze speciálního nacistického tábora pro výcvik psů a ve zbytku snímku zobrazuje hon za tímto uprchlíkem. Snímek se vyznačuje několika velmi dramatickými scénami a poměrně věrohodně vykresluje atmosféru člověka na útěku. V hlavní roli uprchlého vězně a komunisty Jana Mareše se představí A. Filip, jehož na jeho cestě za svobodou doprovázejí malý norský chlapec (V. Dlouhý) a věrná fena Brita. V roli Marešova hlavního protivníka a pronásledovatele, až příliš bohorovného německého důstojníka, zazáří K. Hlušička. Jedná se o snímek s jednoduchým a zajímavým námětem, vkusným hudebním doprovodem a neustálou akcí, jejíž dramatičnost neopadává, avšak přesto, že na snímku nelze nalézt závažnější vadu, se neubráním dojmu, že zpracování a celkový dojem mohl být o něco lepší. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Snímek byl natočen podle knihy Psí komando a rozhodně bych ho řadil k tomu lepšímu ze žánru válečných filmů. On totiž tak docela válečný není, vězeň Mareš (Adolf Filip) po útěku z nacistického střediska pro výcvik psů potkává norského chlapce (Vladimír Dlouhý), který v témže prostředí přežil krvavou "ukázku". V patách mají ale fanatického velitele střediska (Karel Hlušička), který jejich lapení bere jako osobní prestižní záležitost. Nemalou úlohu tu hrají psi, takže je to spíš film o útěku a stíhání, ve kterém na první pohled jasný poměr sil není vždy konečný. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Možná kdyby tam nenacpali toho kluka, nevyznělo by to tak hloupě. Navíc je potíž v tom, že mi pan Dlouhý nesedí. Navíc je tahle smyšleninka také hloupá. Tím narážím na toho psa. Autoři snímku zřejmě v životě neviděli a neslyšeli, jak se provádí výcvik a a jak dlouho trvá. Proto by nedopustili takovou pitomost, že si NO vycvičil vězeň v lágru. Fašisté byli svině, ale ne slepí blbci. A tohle může sloužit jako narážka na scénu, že Hauptsturmführer Dörner netrefí na dva metry sedícího psa. A to, že nacisté se i v soukromí baví česky se snad ani komentovat nedá. U mne film tedy vůbec neuspěl. Mimo těch nádherných psů., ti uspěli s vyznamenáním. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Pokud mam najit nejvetsi plus filmu, tak to je odklon od propagace komunismu. Neni tu zhola nic na toto tema. Jinak dej vam je tak nejak sumak, jak to dopane. Nemci nejsou strasni, neverite jim to. Vyzniva vse naprazdno. Skoda, knizni predloha muze byt preci o necem jinem. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecký výkon feny Brity, pak mladičkého Vladimíra Dlouhého, spíš fyzický Adolfa Filipa, a pak dlouho nic, ale tyto uvedené klady převáží nad všemi, ostatními komentujícími uvedenými, nedostatky, které jsem ochotný v tomto případě pominout. Snímek mne velmi překvapil a jsem potěšen že lze stále objevovat kvalitní filmy i v tom moři "modrých čísel". ()

Peršanka 

všechny recenze uživatele

70% je podle mě málo, viděla jsem dokonce dvakrát, když to byla v kinech novinka. A od té doby se pro mne Vladimír Dlouhý stal hercem číslo jedna. Jo, už tenkrát. Černobílost je na místě, v barvě by to tak nevyznělo. ()

And09 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh o hrůzných činech z koncentračního tábora, které jsou pro nás naprosto něčím nepředstavitelným. Námět je velmi zajímavý a vypovídá o hrdinských počinech obyčejných lidí, boje o přežití, národní hrdosti a fanatizmu a v neposlední řadě psí oddanosti. Vladimír Dlouhý naprosto uvěřitelně ztvárnil roli malého chlapce a vyjádřil natolik věrohodně, co člověk (natož malé dítě) musel cítit a prožívat. Zpracování by si zasloužilo určitě lepší i nějak propracovanější dialogy, kterých tam příliš není. Film je ale napínavý a velmi dramatický do posledního okamžiku. Diváka nejvíce dojme linie oddaného psího hrdiny, kterému je přednější život svého pána. Pozn.: za připomenutí stojí natáčecí místo, které je poměrně opomenuto - slatiňanský hřebčín ()

Reklama

Reklama