Reklama

Reklama

Ukamau

Bolívie, 1966, 75 min

Filmová balada o tvrdom živote bolivijských indiánov. (oficiální text distributora)

Recenze (5)

majo25 

všechny recenze uživatele

O niečo lepšie ako o 3 roky starší Yawar mallku, toho istého silne prosocialistického režiséra. Tu sa však našťastie nejedná o socialistickú propagandu, ale iba o pohľad na tradičný tvrdý život prostých ostrovných indiánov. Technicky je to slabšie, vypĺňané zbytočnou vatou - zábery umývajúceho sa človeka, detailne nasnímané jedenie, počúvanie rádia a pod. Niektoré scény, hlavne o práci indiánov, pripomínali skôr dokument ako hraný film. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh je silne badadicky a sociálne naladený a hovorí pomste mladého muža za zabitie svojej manželky. Stredná časť je trochu zdĺhavá, niektoré pasáže a scény svedčia o malej skúsenosti tvorcov, ale v konečnom dosledku ide o zaujímavú skúdenosť z bolívijskej kinematografie. Tretí komentár. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh z Isla del Sol en el Titicaca (500 km severovýchodně od neslavných stříbrných dolů v Potosí), namluvený v ajmarštině a španělštině, které jsou spolu s kečuánštinou, úředním jazykem v Bolívii. Inka Sabina je znásilněna mesticem Rosendem Ramosem, zatímco její manžel Andrés Mayta (rovněž Inka) byl ve městě na trhu. Pomsta je ovšem jeho. Díky autorovi filmu, a především exotickému pozadí (pueblo, usedlost, hřbitov, pole - muži kypří, ženy rozsévají), dostává tento standardní příběh další rozměry. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ukamau je bolívijskou filmovou poezií, jež povstává svým živoucím tepem z postoje i niterných myšlenek indiánského etnika, obstoupeného mezí ekonomické nadvlády západní civilizace. Ukamau je celovečerní prvotinou i filmovým manifestem Jorgeho Sanjinése, v němž se vymezuje proti kulturnímu imperialismu, jenž je šířen zejména Spokojenými státy americkými, a hlásí se k vlastní národní identifikaci, svébytnosti a kultuře. Na scénáři k filmu pracoval vedle Sanjinése také jeho věrný spolupracovník Óscar Soria, poeticky sladěné a esteticky vytříbené obrazy jsou dílem Huga Roncala a Genara Sanjinése, hudební noty (z hudebních nástrojů má nejmocnější hlas vše si podmaňující andská flétna quena) připravil Alberto Villalpando. Sanjinés se filmem dokázal dostat do lůna nejprostšího bolivijského lidu, do jeho duše, potřeb, nadějí a reality všedního dne, vniknul do samotného srdce bolivijského prostředí a hvízdá indiánskou baladu o lásce, smrti, zločinu, strachu a pomstě. Hrdinou filmové poezie je Andrés Mayta (zajímavý Vicente Verneros Salinas), bolívijský Ajmar ze Slunečního ostrova jezera Titicaca. Jeho poklidný, byť skromnější, život byl znenadání přerván, ale se svým zdánlivě pokorně přijatým údělem nemá dosud vyrovnán účet. Druhým hrdinou baladického příběhu jest Rosendo Ramos (dobrý Néstor Cárdenas Peredo), míšenec s ekonomickou silou, s níž umně využívá aspekty indiánského živobytí. A z dalších rolí zaujme Andrésova skromná žena Sabina (Benedicta Mendoza Huanca) a Ramosova utrápená manželka (Elsa Antequera). Film Ukamau je bolívijskou poezií, v níž se charakterizuje národní a kulturní charakter. Pozoruhodný poetický zážitek! ()

Zajímavosti (1)

  • Ukamau je první celovečerní film v ajmarštině, nářečí bolivijských indiánů. (Novalinda)

Reklama

Reklama