Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panama není velký stát, ani bohatý. Má ale dvě velké výhody - leží jako spojnice mezi oběma americkými kontinenty a jeho územím prochází strategicky zásadní Panamský průplav. A generál Manuel Antonio Noriega, přezdívaný "malý fašista s obličejem jako pizza", dokázal v roce 1983 nejen uchopit veškerou faktickou moc v zemi, krutě potlačit opozici, ale především využít pro sebe obrovských možností, které Panamě pro její strategickou polohu nabízí mezinárodní černý obchod s drogami a zbraněmi. Neoficiální vůdce panamského státu, sirotek, vychovaný ulicí a později, už ve vojenských službách, informátor pro americkou CIA, byl však, jako všichni diktátoři, osobností mnoha nevyrovnaných poloh. Krutý a zároveň přesvědčený vegetarián, vyznavač Hitlera a buddhismu, chytrý diplomat a stoupenec černé magie, brutální zvíře a zároveň sirotek, toužící po lásce... Jeho vláda netrvala dlouho. Po jednom z jeho kontroverzních vyhlášení, že Panama vstupuje do války s USA, došla Američanům, dosud spíše tolerantním, či dokonce spolupracujím, trpělivost. V prosinci roku 1989 byl při americké invazi do Panamy Noriega zajat a postaven před americký soud pro vyděračství a obchod s drogami. Odsouzen na 40 let. V Panamě byl mezitím odsouzen v nepřítomnosti za účast na vraždě dr. Huga Spadafory, hlavního Noriegova veřejného oponenta, a dalších.
Scénář novináře Lawrence Wrighta k filmu Vyvolený pochází z roku 1994 a režírovat jej tehdy měl Oliver Stone. K realizaci však nedošlo, a když jej v roce 2000 dostal do ruky režisér Roger Spottiswoode, hlavní úlohu svěřil britskému komediálnímu herci Bobu Hoskinsovi. Rozporuplná postava panamského diktátora poskytla Hoskinsovi báječnou hereckou příležitost, zvláště ve filmu, který si nečiní nárok na seriózní politickou a historickou analýzu. Ve volném sledu na sebe vrší události posledního období Noriegovy "vlády" při jeho oficialitách, politických intrikách i v soukromí, zarámované absurdní zpovědí diktátora během jeho azylu na půdě vatikánského vyslanectví. Zpovědí muže, který uvěřil tezi, že je Bohem vyvolený, neboť jak jinak by mu Bůh mohl dovolit toto všechno? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Proboha ,já se u toho chvílemi i smál !! To je hnus co ! Hoskins jednoznačně parádní výkon.( PŘIDAL BYCH 2 HVĚZDY ) Sledovat celou plejádu jeho poloh a výrazů je velmi, velmi zábavné ...ALE ! Dojem z tohoto filmu by však neměl být zábavný. Škoda že při sledování nevíte jestli se usmívat nebo trnout při pomyšlení nad politiky kteří tahaly a tahají za nitky na jejíž konci jako loutky visíme my všichni............. DOJEM TEDY ZŮSTÁVÁ VELMI ROZPAČITÝ...... Tak mě napadá ! Možná je to americká propaganda ! Amík to uvidí a řekne si : ,,Ještě že jsme tam šli dělat pořádek ,ten Noriega byl ale klaun..........,, ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ale ano, Hoskins je skvělý charakterní herec a role generála Noriegy byla pro příležitostí využít celý svůj herecký rejstřík a ukázat generála v mnoha jeho podobách - jako bodrého hostitele, vášnivého milence, planoucího řečníka - populistu, kajícného katolíka, brutálního vraha i jako cynického drogového obchodníka. Jenomže na to, jaké možnosti životní osudy "malého" generála poskytovaly, je scénář neobyčejně průměrný a režie je bohužel mdlá. Dialogy na několika místech připomínaly telenovelu a chyběl tomu rozměr skutečného dramatu. V řadě detailů je film ani ne tak nepřesný, jako spíš nedůvěryhodný. Ať už je to spojení kubánského šéfa Castra s kolumbijskou narkomafií nebo Noriegova výzdoba své oficiální úřadovny nacistickou symbolikou včetně velké podobizny Adolfa Hitlera. Celkový dojem: 55 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Drsné, realistické avšak i netradičně originélně nadnesené..... Zkrátka dobrý film s dobrým výkonem herce v hlavní roli. Všem vřele doporučuji, kdo se chtějí trochu připovzdělat s orientací na osmdesátá léta ve Střední Americe. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně je príma, že se takové historické filmy točí, na druhé nejsem vždycky z jejich podoby úplně nadšený. A tohle je přesně ten případ.... Udělat z reálných historických postavy naprosté tajtrlíky a do úst jim vložit těžko uvěřitelné dialogy, to IMHO není ta správná cesta. V případě zájmu o latinskou Ameriku za studené války vřele doporučuju spíš Stoneův Salvador. Historická vsuvka: Manuel Noriega byl jednou z mnoha figurek na šachovnici studené války. Sehrál svou dějinnou roli, aby byl odstraněn jako nepotřebný, když mu nedošlo, že už válka skončila. Centrální Amerika je pro USA klíčovou oblastí, kterou speciálně za Ronalda Reagana (tj od ledna 81 do ledna 89) držela pod kontrolou prostřednictvím podpory (mnohdy) dosti pochybných individuí a hnutí. Noriega celkem zapadá do partičky tvořené třeba Contras (Nicaragua) nebo Napoleonem Duarte (Salvador). ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film má v podstate všetko. Je to čierna komédia, násilná dráma a dáva vám šancu nahliadnuť do časti histórie, na ktorú väčšina ľudí zabudla. Tento film nikdy nenudí, poučí a zároveň oživí veľmi záhadného a temného človeka: Tony Noriega. 6/10 ()

cab 

všechny recenze uživatele

Divakovi je ukazano mnoho rozdilnych situaci za diktatorskeho rezimu neoficialniho vojenskeho vudce Panamy, kterym byl ke konci 20.stoleti Manuel Noriega. Rozporuplna postavicka vyuzila strategicke pozice sve zeme k obchodu s drogami a jinym nelegalnim zbozim. Co srazi snimek na kolena, je ubohe televizni zpracovani. Mimo to i jiz zminena roztrhanost a nesourodost deje s ktereho je slozite si usporadat alespon chronologicky dulezite momentky, protoze skakani z jedne zeme do druhe a potkavani novych lidi pusobi velmi chaoticky. K zaveru bych doplnil, ze dabing se zcela nevyvedl. 45% ()

Reklama

Reklama