Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Leeds (William Hurt) přijíždí učit na venkovskou školu pro sluchově postižené. Jeho dobře míněná představa, že by se studenti měli učit mluvit, naráží u krásné a inteligentní Sáry, která zůstává na škole i v dospělosti a odmítá se jeho metodám podřídit. James ji chce rozmluvit a vytrhnout z její uzavřenosti, ale když se do ní zamiluje, musí se i on naučit, že pokud někoho milujeme, nemůžeme jej ovládat. Marlee Matlinová získala za roli Sáry ve svých jednadvaceti letech Oscara za hlavní ženskou roli a stala se tak nejmladší držitelkou ocenění v této kategorii. (Cinemax)

(více)

Recenze (106)

golfista 

všechny recenze uživatele

Netradiční prostředí a netradiční dorozumívání pro diváka, kterému herci musí tlumočit to, čemu postavy rozumí. Je to dojemné, je to výborně zahrané, ale je to na uvedený styl komunikace s divákem trošku moc dlouhé. U mě tedy 70%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Před lety na mě tenhle film zafungoval stejně, jako kdybych na nebi zahlédla UFO. Film o barierách, jejich ignorování, jejich bourání, velké lásce .... Hluchoněmá herečka Marlee Matlin byla tehdy dalším zjevením a donutila s osudem své hrdinky bezezbytku cítit. Svůj handicap, bohužel, už nikdy tak hodnotně "nevyužila", ale i tak dokázala víc, než spousta hollywoodských tzv.celebrit. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka HR - Marlee Matlin + 4 nominace: Nejlepší film, Herec HR - William Hurt, Herečka VR - Piper Laurie, Scénář - A . . . . . . . . . Zlatý Medvěd - výběr ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V neobvyklém prostředí školy pro hluchoněmé se odehrává dojímavý , nezvyklý příběh lásky mezi učitelem a hluchoněmou dívkou, pracující va škole jako školnice. Hluchoněmá Marleen Matlin hraje hluchoněmou - a vyneslo jí to Oscara. Moc hezký, u srdce hřejivý film. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ticho. Naprosté, nikdy nekončící ticho. Kamkoli se podíváte, cokoli uděláte – žádný zvuk. Ta představa mě znepokojuje, což je v přímém rozporu s uklidňující vnitřní harmonií filmu. Nadnášen vodou, moci se nikým nerušen oddat vlastním myšlenkám. Dokonalá vyrovnanost. Pro americké drama nevhodná, proto netrvající věčně, ale přinášející ty nejúchvatnější scény. Třeba když se Sarah (neslyšící, oscarová, krásná Marlee Matlin) uprostřed hloučku křepčících individuí celým tělem i duší oddává hudbě, kterou nemůže slyšet. Zjitřete své smysly. Zkuste vyhledat nějaké tiché místo. Žádný zvuk. Slyšíte? Važte si toho. Apendix: Jaká krásná náhoda, že Sarah s Jamesem v kině sledují Někdo to rád horké, na jehož konci zazní ono pověstné „Nikdo není dokonalý“. Pravda. 80% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vynikající počin režisérky Randy Haines, v němž doslova exceluje Marlée Matlin v roli hluchoněmé dívky (tato herečka je hluchoněmá i ve skutečnosti). Výborný výkon podal i William Hurt, celý příběh je perfektně zpracován a podán divákovi sice v částečně dojímavém, ale nepodbízivém tónu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $10,5milióna║Tržby USA $31,853,080║Tržby Celosvetovo $35,100,000║ Jednoznačne zaujímavý námet z neobvyklou témou o hluchých, ktorý sa neľahko vstrebáva a postupom času to strácalo aj moju pozornosť. Prišlo mi to dosť monotónne bez razantnejšieho posunu.     /60%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Silný a dojemný príbeh o ubližovaní a odpúšťaní. Tvorcovia korčuľovali na tenkom ľade, ale aj vďaka sebavedomému hereckému prejavu Williama Hurta to zvládli. Tichý film za 80%. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování tématu světa neslyšících. Marlée Martin snad ani nehraje, ona tu roli žije a William Hurt je jako učitel skvělý. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Martlee Matlin bola viac než len správnom voľbou. Nieže by za ňou William Hurt zaostával, ale také rozporuplné pocity - od drsnej sebavedomej upratovačky cez jemnú plachosť životom ubitého dievčatka až po emotívne vyvrcholenie duševných traumat - v nej možno uprene sledovať, až sa zastavuje dych. Toto nie je romantická steelovka, ale tvrdá realistická skúška života, odvahy, pochopenia a postupného nazretia do bolesťou rozorvaného vnútra. Marlee absolútne dokonalá, jednoznačne zaslúžený Oscar. Tie jej zlostné gestá, ľahostajnú mimiku a neznášanlivosť voči okoliu - aby zakryla strach z možnosti znovu niekomu dôverovať - som zbožňovala. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Plný ideálů nastupuje do školy pro neslyšící. Má skvělé reference a nekonvenční vyučovací metody, jenže v tomhle světě ticha a izolace to bude pro učitele Williama Hurta (na konci osmdesátých let zažíval velmi silné herecké roky) jiné kafe. Přesto své žáky brzy přiměje k aktivní spolupráci. Jeho zájem ovšem směřuje i jinam. Láká jej bývalá žačka, která ve škole zůstala coby uklízečka. Osamělá a inteligentní dívka jakoby se nechtěla posunout dál. Získat důvěru hrdé dívky bude sakra obtížné. „Nemůžeš zapálit oheň a pak říct dobrou noc!“ Vztah těchhle dvou byl na houpačce od samého začátku. Zatímco on pozvolna pronikal do jejího ticha, opakovaně zkoušel zatáhnout ji zase do světa slyšících. Ovšem nejprve je třeba porozumět tomu jejímu. Velmi netradiční látka, silná, nepodbízivá, zajímavá. Tvůrci neukazují handicap jako něco, co by mělo vyvolávat v divácích soucit, snaží se tenhle svět pochopit a ukázat hluchoněmé jako plnohodnotné osobnosti. Krásná Marlee Matlin byla skutečně zjevením. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Je v tom romantika a ja som tomu dal 4 hviezdy. Prečo vlastne ? Romantické humusy mi lezú krkom ... Lenže toto nie je tá klasická Pilčerovka ... Je v tom taká ozajstná, reálna človečina spojená s láskou a bolesťou ... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Neotřelý příběh lásky dvou prolínajícího se světa zvuků a ticha handicapované dívky a zdravého učitele. Jejich střet dával tušit od prvního okamžiku, že jde o nezvyklou citovou komunikaci, která mě aspoň přiblížila prostředí a život neslyšících, byť je to prezentováno v hollywoodském stylu a trošku sentimentálně, nespatřoval jsem v tom žádný filmový kalkul, ale krásné obrazné vyjádření. Divadelní premiéra tohoto příběhu se konala již v roce 1979 v Los Angeles a poté New Yorku, kde zaznamenala obrovský úspěch u diváků i u odborné kritiky a byla oceněna cenou Tony jako nejlepší hra sezony 1979-1980. V hlavních rolích na Broadwayi hráli poprvé také neslyšící herci John Rubinstein a Phyllis Frelich. Po několika letech filmová společnost Paramount Picture se rozhodla přenést příběh na filmové plátno kin a po delším hledání svěřila filmové ztvárnění režisérce Randa Haines. Musím však napsat, že tento film se jí velice povedl a získala si mou přízeň. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento film povie o hluchých ľuďoch a ich svete naozaj dosť. W. Hurt i sympatická M. Matlinová herecky výrazne dominujú a prinášajú nám ľudský príbeh z pomerne uzavretej komunity kdesi na americkom zapadákove. Film je ako život sám, občas vážny i vtipný, pobavia hlavne prvé komunikačné úspechy hluchých žiakov, ktorí majú problémy aj rečou. Asi to platí všeobecne, že najskôr sa človek naučí hrešiť...Vo filme zaznie i malá pocta Arnoldovi Schwarzeneggerovi a to rovno z úst W. Hurta, ale my všetci vieme, že Arnie je v prvom rade Terminátor a až potom herec. Kópia filmu odvysielaná na STV2 mi prišla ako kinozáznam. Strašné škrabance na obraze, také nevidíme ani na 60 ročných filmoch a celkovo naozaj biedna kvalita. Bavíme sa však iba o technickej kvalite, tá filmová tam rozhodne je. 80%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pedstaviteľ americkej tvorby na pomedzí artu a komercie. Zvolená téma je ešte väčší hazard ako v Rain manovi, ale znova všetko parádne vyšlo. Ústredná dvojica je dokonalá, Oscara by som doprial aj Williamovi Hurtovi, s prihliadnutím na jeho veľmi silné obdobie v 80tych rokoch. Nezabudnuteĺná je scéna vo vode. Takéto jednoduché, ale silné humanistické metafory sa mi niekedy páčia viac, ako skryté, nerozlúštiteľné šifry ťažkých "artových" režisérov. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit, ale Children of lesser God mi připadá jako film se skvělým nápadem, který už ovšem není propracován tak, aby se mi líbil..jednoduše řečeno..nijak zvlášť mě nenadchl! ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborní herci, zajímavé téma, pěkné prostředí... A přesto to na mě nezapůsobilo, jak mělo. Přišlo mi to jen jako další romantický film, kdy jeden z páru je náhodou hluchý. Mnohem víc mě zajímalo téma neslyšících dětí ve škole, které tu ale fungovalo hlavně jako příběhová vsuvka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bohom zabudnuté deti sú zaujímavým a podnetným filmom. Na pozadí lásky učiteľa a bývalej žiačky film nastoľuje množstvo problémov a otázok, ktorých riešenie je odlišné, ako ponúkajú idiotskí stúpenci multi-kulti a integrácie za každú cenu. Deti a mladí ľudia vo všeobecnosti sú málo tolerantní k odlišnostiam oveľa menšieho rozsahu, ako je hluchota. Navyše je komunikácia s hluchým jedincom podmienená naučeniu sa posunkovej reči. Na druhej strane bolo úsmevné a sympatické, akí boli postihnutí mladí ľudia "ukecaní" v spoločnosti seberovných. Ruky sa im len tak mihali a v miestnosti vládlo ticho. Už som niekde napísal, že som sa bez problémov zmieril s tým, že už ani raz nevystúpam na Téryho chatu, keď mám TEP kolena. Tak prečo má niekoľko, hlúpym smerom orientovaných, aktivistov snahu dožičiť postihnutým ľuďom za spoločné peniaze všetko to, k čomu majú prístup zdraví. Je to rovnako hlúpa idea, ako snahy šialených socialistov vziať peniaze bohatým a rozdať ich chudobným, aby mal každý rovnako. Aj tu platí rozumný výrok: nemôžeme si byť rovní, keď nie sme rovnakí. Je asi zbytočné dodávať, že film je ako celok veľmi príťažlivo nakrútený a obaja herci v hlavných úlohách sú skvelí (vlastne nielen oni). ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu jsem byl s partou v kině. Vydržel jsem v kině jen díky tomu, že vydržela parta. Pro mě moc vykalkulované, moc čitelné, moc to ze mě dělalo blbce. ()

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama