Reklama

Reklama

Polibek pavoučí ženy

  • USA Kiss of the Spider Woman (více)

Obsahy(1)

Ač se tento legendární film odehrává celý za zdmi věznice, zároveň příkře vybočuje z linie tradičních „vězeňských" snímků. Malá cela v kterémsi jihoamerickém vězení se stala výsostným dramatickým prostorem, v němž rozehrává vzrušující a jímavý příběh dvojice naprosto odlišných mužů. Homosexuál Molina je v cele po mnoha letech jako doma. „Cizinec“ Valentin se k němu dostává s vidinou mnohem kratší perspektivy: odhodlaný bojovník proti zdejší diktatuře nemá velkou naději na přežití. Muži udiveně nahlížejí do svých odlišných světů: Molina s obdivnou úzkostí sleduje Valentinův sebezničující boj o život a revolucionář se zase zvolna noří do vysněného, romanticky únikového příběhu, který mu gay přehrává, a poznává tak možnost fantazijního úniku za vězeňské mříže. Exkurze do cizího života oba obohatí o novou zkušenost... Hector Babenco zvládá omezený prostor cely s režijní bravurou opravdového mistra. Kontrast mezi reálným a vysněným světem dodává snímku zvláštní napětí, podpořené strhujícími hereckými výkony. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film, který mě nemilosrdně převálcoval !!! Scénář, režie, kamera, oba herci v hlavních rolích. Velmi drsné, ale velmi krásné. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový snímek, odehrávající se téměř celý v jedné cele, zdobí fascinující herecký výkon Williama Hurta v roli přecitlivělého homosexuála, oveněný Oscarem. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,005,229Tržby Celosvetovo $18,467,524║ 40minút som to vydržal pozerať "a o čom tom vlastne malo ako byť?" sakra toto išlo riadne mimo mňa, kŕčová nuda, nuda, nuda. /5%/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nestává se moc často, že by brazilský film zasáhl do oscarového klání. Polibku pavoučí ženy se to svého času podařilo. Komorní drama o zvláštním vztahu dvou vězňů z doby brazilské vojenské diktatury na první pohled nemá běžnému divákovi co nabídnout, protože se odehrává převážně v klaustrofóbním prostoru jedné cely. Politický vězeň Arregui patří k těm odpůrcům režimu, na kterých si tajná policie i vězeňská správa zatím vylámali zuby. Mladý homosexuál Louis se jeví jako dostatečně vydíratelný a manipulovatelný a je proto nasazen do cely jako práskač. Přecitlivělý Louis uniká z nehostinného stresujícího prostředí cely do světa snů a fantazií ve stylu laciných brakových filmů 30. a 40. let. Oba muži přes povahovou rozdílnost k sobě postupně nacházejí cestu a vzniká zvláštní druh přátelství. Klíčovým pro úspěch snímku a jeho emocionální dopad na diváky je soustředěný špičkový výkon Williama Hurta v roli zženštilého Louise, za který herec obdržel dokonce Oscara. Vedle dojemného příběhu o přátelství a (sebe)obětování na mě působí surrealistické exkurze do omamného světa kýčových melodramat plných patosu a sentimentu. Celkový dojem: 90 %. ()

castor

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tohle setkání pro mě nebylo úplně snadné – dvojice William Hurt a Raul Julia, ač jsou oba výborní, nás obere o dvě hodiny drahocenného času. Mě teda ne, sorry, ale fakt jsem to nedokoukal.. nehodnotím tedy a obávám se, zda někdy ještě seberu odvahu!! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku mi chvíľu trvalo, kým som si dokázal zvyknúť na tú zvláštnu formu. No čoskoro ma to na počudovanie totálne celého vcuclo... som si pripadal ako v nejakom sne, kde sa pekným spôsobom prelína fikcia s realitou. Dvaja muži a jedna cela (väčšinou) - vidno, ako málo stačí na dobrý film. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klaustrofobická dvojhodinová záležitosť, odohrávajúca sa takmer celá na pár metroch štvorcových. Sledujeme príbeh v príbehu, z ktorého je ten jeden rozprávaný prerozprávaným filmom. Ten je zámerne pateticky a neprirodzene zahratý, akoby predznamenal nasledujúce udalosti v "skutočnosti". Z tohoto hľadiska nie je od veci si uvedomiť, že aj my sledujeme fikciu, s ktorou sa ako filmom reálne ztotožňujeme. Zásadný zvrat v polovici som absolútne nečakal, oba príbehy sa tak melodramaticky pretnú a nám začne dochádzať, ako film asi skončí a že budeme dojatí. Z nejakého dôvodu ak narazím na brazílsky film, tak sa odohráva vo väzení, alebo je s ním aspoň spätý. Filmu dominuje William Hurt, nebudem znova chváliť jeho herecké umenie, mňa zaujalo na jeho postave to, že nikdy presne nevieme, v akom rozpoložení sa nachádza, čo kedy cíti a v akých momentoch prichádza v jeho vnútri k zmenám postojov a citov. 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V mladosti som si kládol za povinnosť dopozerať aj film, ktorý ma prakticky od začiatku nebavil, a to len preto, aby som mal morálne právo vysloviť kritiku na jeho adresu. Dnes už si viac vážim svoj čas, ako dodržiavanie nejakých vymyslených pravidiel. A tak som sledovanie Bozku pavúčej ženy asi po pol hodine prerušil a nehodlám v ňom pokračovať. Je to film pre inú cieľovú skupinu a jej príslušníci ho môžu sledovať aj opakovane. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hurt je jako homosexuální vězeň fenomenální ale jeho výkon je to jediné, co jsem si z filmu odnesl. A to je na 2 hodiny docela málo. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Komorná psychologická dráma hraničiaca s politickým thrillerom, ktorá necháva postavy v predstavách a spomienkach na staré filmy (alebo skôr jeden film...) snívať a mne ako divákovi pripomína, že na to tu filmy vlastne sú. Aby sa človek mohol nechať unášať na vlnách príbehov, ktoré dopĺňajú nedostatok happyendov do života. A to nie je žiadny spoiler, naopak, pochopia len ľudia, ktorí Kiss of the Spider Woman videli. A to samozrejme až do konca, nie ako istý tunajší popisovač rozpočtov a tržieb. :) Veľmi silný zážitok. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok, ktoré zreje každou minútou. Nemilosrdný a zdrvujúci v silnej myšlienke. William Hurt azda v najlepšej svojej úlohe. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Dávno ma nejaký film od úplneho začiatku tak nepohltil ako práve tento. Krásne atmosférický, dotvorený filmom vo filme, sympaticky kontrastné postavy a drsné väzenie. Plus William Hurt bol nádherný, takže Oscara si právom zaslúžil:) ()

rawen 

všechny recenze uživatele

William Hurt by měl dostat metál (a taky dostal) - Babencovo typické prostředí - jihoamerická věznice, homosexuální postava - vše postaveno do kontrastu s vyprávěním děje kýčovitého filmu --- je to intenzivní nálož, která se umí dostat pod kůži - mě osobně ale vadila jistá "naivita", se kterou dvě hlavní postavy přistupovaly jedna k druhé až k osobnímu happyendu. Nevím, trošku mimo šálek mé kávy, přes nižší hodnocení uznávám kvality snímku. 7/10 ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Být ženou Williama Hurta, strachovala bych se o to, jestli nakonec můj manžel opravdu není homosexuál. Tak přesvědčivý on byl ve své roli. Jinak prolínání snů, představ a přání v kontrastu s až nechutnou realitou funguje bezvadně a na ten nacistický film bych se docela rád podíval. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Naladěno jsem měla ihned, Hector Babenco si mě vodil jako marionetku a já se vůbec nevzpouzela.. Komorní drama dvou mužů ve vězeňské cele mě zaujalo na první dobrou a pánové byli skvostní, William Hurt v roli homosexuála fantastický a Raul Julia jako politický vězeň mu zdatně sekundoval.. Přátelství, pochopení, přesvědčení, no a samozřejmě filmy - to všechno jsou i pro mě osobní záležitosti.. ()

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama