Reklama

Reklama

Alexandrie... proč?

(festivalový název)
  • Egypt Iskanderija... lih? (více)

Obsahy(1)

Stříbrným medvědem z Berlinale ověnčený snímek Alexandrie... proč? patří mezi Šahínovy vůbec nejoblíbenější filmy v zahraničí. Velkolepá autobiografická óda na předválečnou kosmopolitní Alexandrii vypráví příběh mladého herce (Šahína), který sní o studiu herectví v Americe. Rozmarný, mnohovrstevnatý a osvěžující snímek předkládá láskyplný pohled na Šahínovo rodné město tak, jak ho v té době znal jen málokdo žijící za hranicemi Egypta. V divácky vděčném snímku vystupuje řada tehdejších egyptských hvězd. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Asi podruhé v životě jsem viděl skutečně africký (přesněji egyptský) film. Obvykle jsem zvyklý vídat spíše filmy, které se v exotickém prostředí Afriky sice natáčely, ale vznikly v evropské nebo americké produkci. Tohle nebyl žádný výlet do africké přírody. Byl to film zasazený do velkoměstské Alexandrie a natáčený přímo tamnějším rodákem, který nám ukazuje Egypťany jako vyspělý národ, kteří mají bohatou národní kulturu a taktéž byli v minulém století výrazným (a opět jiným) způsobem zasaženi jak tragickými událostmi 2. světové války, tak soudobým velkým uměleckým a kulturním pokrokem. Oceňuji, že na pozadí příběhu mladého herce jde zároveň o takový menší exkurs do cizí národní kultury včetně egyptského školství, divadla i filmu (a Šahín tady, byť na menším prostoru, velice pěkným způsobem vyznává svůj obdiv ke kinematografii), stejně tak, že tento výpravný dvouhodinový opus natočil Júsuf Šahín divácky velmi vstřícným způsobem s povětšinou svižným dějem. Sice jsem si podobně jako u japonských filmů musel i tady spočátku dost zvykat na poněkud jinou mentalitu i dost odlišný styl herectví a občas jsem měl problém, že pár postav / herců (zejména mladých studentů) s podobnými obličeji mi snadno splývalo dohromady. Pokud jsem se přes tuto bariéru přenesl, čekal na mě doopravdy velmi pěkný filmový zážitek ze země takhle dosud našincem nepoznané. Malá velká odysea talentovaného Ibrahima, vrcholící příchodem do vysněné země za velkou louží, na mě dýchala příjemnou dobrosrdečností. [80%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem něco sice trošku jiného, než jsem původně čekal, ale i tak se mi to hodně líbilo a má první zkušenost s Šahínem dopadla velmi dobře. Trochu mě to připomnělo některé filmy Jana Svěráka, konkrétně ty, ke kterým mu psal scénář jeho táta, jelikož je to podobně laděné vyprávění o něčím životě na základě vlastních zkušenosti a v tomhle případě je to dokonce autobiografické vyprávění režiséra o sobě samém a jeho studentských let v Alexandrii, které byly plné příjemných chvil a prosluněných dnů, ale také strachu a všudypřítomných katastrof, jelikož v té době právě zuřila druhá světová válka. A i když jsem občas měl pocit, že to ty dvě hodiny úplně neutáhne a že to mohlo být i kratší, i tak mě spousta scén dokázala bavit, zaujmout nebo i dojmout, co se týče třeba dějové linky s Britským vojákem. Navíc to je i zajímavá a dostatečně podnětná exkurze do Egyptu a jeho kultury i stylu života, která i přes pár slabších míst utíká stále svižně. Za mě tedy určitě spokojenost a jsem zvědavý, co na mě ještě v Šahínově tvorbě čeká :-) 4* ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Částečně režisérova autobiografie, částečně podobenství z kosmopolitní Alexandrie za druhé světové války. Úplně jiný pohled na stejné město než nabízí Durellův (taktéž válečný) Alexandrijský kvartet. ()

Reklama

Reklama