Reklama

Reklama

Gauč v New Yorku

  • Česko Pohovka v New Yorku (více)

Obsahy(1)

Upjatý stárnoucí Newyorčan Henry Harriston a spontánní Pařížanka Béatrice Saulnierová se domluví na letní výměně bytů. Dvojice lidí, kteří se nikdy nespatřili, se stále víc sbližuje prostřednictvím "vyměněných" bytů - Henry bojuje s jejím nepořádkem, Béatrice postupně přejímá jeho psychoanalytickou praxi. (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dva tak výborní herci, velmi slibná zápletka a přesto ten film nijak zvlášť nezaujme. A já bych asi takové psychiatričce nevěřila. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Newyorský psychiatr Henry Harriston si na dovolenou vyměnil byt se svéráznou obyvatelkou hlavního města Francie Beatrice a myslel si, že mu to jen tak projde. Jenže po seznámení se s vyměněným bytem, jeho neuklizeným chaosem, všudypřítomnými vyznáními lásky a amanty pokoušejícími se dostat rafinovanými způsoby do bytu, se Henry rozhodl majitelku poznat a vrátil se domů. Jeho seriózní byt však již podlehl Beatricině bezprostřednosti a léta hýčkané, neboť pravidelný přísun peněz přinášející, psychické poruchy pacientů mizí pod návalem optimismu samozvané doktorky. Henry okamžitě zapomněl na to, že má svému postavení odpovídající snoubenku a ve vychytralém přestrojení za pacienta se snaží sblížit s novou vládkyní svého bytu. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Velmi neamerická romance, od tvůrců, klteří pochopili, že méně je někdy více, se skvělou dvojkou Binoche - Hurt a řadou výborných scén a situací. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Binoche i Hurt jsou skvělí, jen mám pocit, že takhle vymyšlená situace mohla být zpracována ještě výrazně lépe. Tolik možných příležitostí, jak využít rozdílné vlastnosti obou postav se přímo nabízelo, ale scénáristům stačila jen další obyčejná romance. Škoda. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Tak toto vôbec nefungovalo. Romantická komédia bez romantiky a vtipných momentov, žiadna chémia medzi postavami. Príbeh dosť divný, dialógy slabé a aj Hurta s Binoche som videl už v oveľa lepšej forme. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Ne že by to byl vyloženě špatný film, ale nějak mě to nedokázalo vtáhnout. Celý ten příběh tak nějak kolem mě proletěl a nic nezanechal. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Belgicku reziserku Chantal Akerman sice nepoznam, ale tymto filmom si ma urcite neziskala. Dej uplynie sialene rychlo, a vsetko je len take priemerne : strih, kamera, herecke vykony, dejova linia. 50 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takhle od pohledu to vypadá, že se Akermanová zbláznila a natočila tuctovou romantickou komedii, ale pravda je naštěstí někde jinde. V rámci jejích prvních filmů to tuctové je, ale v rámci romantických komedií naopak ne. Tohle si spíš žánr bere jako nejzákladnější rámec, do kterého Akermanová projektuje další pocitový romantický příběh, který se, na rozdíl od Celé noci, dá skutečně nazvat příběhem. Sice poněkud připitomělým, ale sympatickým a příjemným. Komedie tu znamená spíš pohodovost, protože gagů je tu málo a když na nějaký dojde, tak buď působí dojmem, že do celku vlastně nepatří, nebo u nich člověk neví, jestli je to vtip nebo záměr (a narážím na tu scénu společné terapie, kdy všichni asi dvě minuty mlčí). Je to celé zvláštně komponované a přitom se to tak ani chvílemi nezdá, vzhledem k tomu, jak to v základu dodržuje žánrový rámec. Překvapivě tu je také spousta chytře zarámovaných záběrů, takže i forma je netuctová. Vlastně se tu vše tak zvláštně propojuje dohromady, až to celé funguje a musím říct, že jsem se u toho vůbec nenudil. A to jsem čekal pravý opak, jelikož romantické komedie jdou mimo mě, kór ty, které jsou hlavně romantické. Tady ale spousta věcí půvabně ladila dohromady a chemie mezi Henrym a Beatrice fungovala skvěle, jen je škoda, že to nebylo ještě víc netuctové a že se Akermanová nesnažila o víc, než jen o vlastní podání romantické komedie. Je docela důmyslné, ale dalo se z něj dostat víc (zvlášť když z News from Home vím, jaký má Akermanová vztah k New Yorku). A taky vím, že má ráda romantické dialogy, které hezky zní, ale nikdy by je nikdo takhle neřekl, takže kdyby na tom výrazně ubrala, udělala by dobře a možná bych pak ani neměl problém dát čtvrtou hvězdu. Nad tou jsem i dlouho přemýšlel, ale zklamal mě urychlený závěr (ano, u Akermanové může být něco urychlené, taky bych tomu nevěřil) s až moc tuctovým happy endem, který mě donutil jít s hodnocením níž. Přesto ale zajímavý zážitek, který stále vnímám jako mírně nadprůměrný. Silné 3* ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce úsměvný pohled na psychoanalýzu v romantickém příběhu. Laskavý příběh plný humoru o výměně bytů, lásce, originální, plný romantiky. Ve zkratce odpočinkový a pozitivně laděný film, kde září rozpustilá a přímočará Julliette Binoche. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

.. asi tak, ako spomalene pôsobí doktor Harriston, pôsobí spomalene aj tento sympatický film :)) Kultúrno-povahový rozdiel medzi uhladeným, usporiadaným a uzavretým Henrym a spontánnou pôvabnou bordelárkou Beatrice nevyhnutne smeruje k ich dokonalému zjednoteniu (tak trochu okľukou aj pomocou Shakespeara...) a jemne pohladí po romantickej duši. Je však treba na obhajobu povedať, že film to robí veľmi duchaplne a s vtipom, hoci sa nebudete váľať od smiechu. ;) ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Dnes už postarší romantický příběh, založený na konfrontaci dvou životních stylů, měl fungovat díky "chemii na dálku" mezi hlavními představiteli. Zajímavá kombinace Binocheové a Hurta však bohužel nebyla plně využita. 60 % (Ci 01/2008) ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Námět i zápletka nebyly špatné, ale celé to vyznělo nějak do ztracena. Prostě tomu chyběly ingredience, které by mě vtáhly a donutily mě uvěřit, že mezi těma dvěma je skutečně něco jako láska a že to nejsou jen dva herci odříkávající to, co mají napsané ve scénáři. A ponaučení? Že cvokaře vlastně může dělat každý. ()

Reklama

Reklama