Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o útěku židovských intelektuálů před nacismem z Francie... V listopadu 1938 je americký redaktor Varian Fry v Berlíně svědkem brutálního pouličního řádění nacistických vandalů, které je předzvěstí nepředstavitelné světové tragédie. Ani v srpnu 1939 nemá ještě většina Američanů ponětí, co se doopravdy na starém kontinentě děje. Varian vymyslí plán, jak pomoci židovským umělcům a intelektuálům utéct z okupované Francie. Začne organizovat záchrannou akci těch, na které mají nacisté zvlášť spadeno. Současné poměry v Evropě jsou ale daleko horší, než tušil. Denně jsou vydávány protižidovské zákony a Marseille je plná lidí, které Němci už dlouho hledají. Sbírkový fond na jejich záchranu nestačí, je potřeba přesvědčit ministerstvo, aby pronásledovaným vystavilo doklady, a pak je dostat nenápadně ze země. Do neklidné Francie se nikomu moc nechce, navíc je nyní k cestě do Evropy potřeba zvláštní pasová doložka ministerstva. Nebezpečné mise se nakonec ujímá sám Fry, už proto, že umí francouzsky a německy, ale netuší, že jeho mise bude neuvěřitelně riskantní i pro něho samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (11)

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Co bychom si jenom bez pár umělců http://www.google.cz/images?q=hitler+art a intelektuálů (Nietzsche, ...) počali? Zajímalo by mě, zdali by byl natočen film o záchraně půl tuctu venkovanů, kteří celou dobu také jen mluví. Radši bych poslouchal filosofii brambor než humanismu. Možná to byla satira - za okny (většina filmu se odehrává ve vyhřátých budovách, v hotelích, v 1. třídě vlaku ...) filosofických debat zuřila válka. Přecijen venkované nejsou ubermensch jako ti, které zachraňuje Varian. ______ Tento film obsahuje několik zajímavých myšlenek 1) člověk může být umělec a intelektuál zároveň, ani k jednomu totiž není potřeba rozum 2) intelektuálové a umělci zabraňují válkám obvykle poté, co se stanou 3) "Shagall shags noone" (asi to měla být irionie, či co, nepochopil jsem to ... a ano, taky satira) ______ Ačkoliv jsem se neskutečně nudil, stále si myslím že Varianova Válka může být poctivá satira. Nemohu si pomoct, ale přijde mi zvlášní, že nedokážu uznat tento kus umění ... asi vytáhnu nacistický talířek a začnu usrkávat černý čaj přemýšlejic nad tím vším důležítým v umění http://www.csfd.cz/film/6654-american-beauty/ . ______ http://fromthegutter.org/?p=851 .. Poučení na konec, umělcí potřebují pomoc, uznání a úctu . Hitler byl neuznán jako umělec (a jeho křeká umělecká duše nevyhledala odbornou pomoc). Umění neobsahuje morálku a smysl (smysl mu dávají "diváci", "divák" nemá peníze z jeho nalézání zatímco umělec má peníze z jeho ukrývání; to se ovšem netýká Kevina Smithe). Překvapivě, celé Hitlerovo dílo je "neuznané, nemorální a nesmyslné". Tudíž, nechat umělce emigrovat do jiné země je dobré ... pro zemi ze které emigrují. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velký televizní film podle osudů skutečného "nepřítele Říše", Variana Frye. Představitelé titulních rolí odvádějí svůj velmi vysoký standard, výprava a reálie jsou na slušné úrovni. Julia Ormond jako obvykle naprosto neodolatelná a herci ve vedlejších rolích, kteří ztvárňují například Marca Chagala, Heinricha Manna nebo Hanu Arendtovou, jsou výteční a reálným předobrazům věrní. Mrazivá podívaná od začátku až do konce, který je ovšem vzhledem k historickým reáliím poměrně předvídatelný. 70% ()

Reklama

Saxos 

všechny recenze uživatele

I na televizní film velmi nešťastné zpracování z kterého tak maximálně vyzní, že Varian zachránil dva dědečky ve společnosti babiček, kterým zajistil falešné pasy a pak je, po cestě I. třídou vlakem, odvedl lesem k laxní hraniční kontrole na hranici Francie a Španělska. Přitom se mu z okupované Francie, na začátku II. světové války, podařilo Němcům vyfouknou možná až 4000 židů. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Kdo rozhoduje o tom, jestli o jednom člověku natočí film Spielberg a o druhém rutinér jako je Chetwynd? To je ve hvězdách, každopádně Varianova válka je nepříliš kreativní film podle skutečné události, který bohužel vypadá zoufale neinvenčně a televizně. A nezmění na tom nic ani solidně hrající herci. Navíc skupina umělců a intelektuálů, které hlavní hrdina ve filmu zachraňuje, je neuvěřitelná sebranka absolutních debilů. Každopádně jako konvenční lekce v historii se to dá vidět. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Židy nezachraňoval ve 2. světové válce jenom Oskar Schindler, ale i nějaký neznámý redaktor Varian Fry. Vymyslel plán, jak zachránit umělce a intelektuály z okupované Francie. Někteří o to stáli, jiní ne. Zápletka hodná výbornému dramatickému filmu z války. Ve filmu se neválčí, je to z života lidí. Občas jen vidíte, jak nacisti napadli Židy. Na televizní film, který je už 20 let starý, je to poměrně slušné. Přesto k danému námětu je škoda, že to je jen televizní film. Natočit to ve stylu Spielbergova Schindlerového seznamu, film by víc táhl. [141. hodnocení, 8. komentář, 63%] ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama