Reklama

Reklama

Tour de France aneb Peklo na kolech

  • Německo Höllentour (více)

Obsahy(1)

Německý režisér Pepe Danquart obdržel v roce 1994 Oskara za krátkometrážní snímek Schwarzfahrer. Za dokument Heimspiel si od Německé filmové akademie odnesl v roce 2000 Cenu za režii. Ani tentokrát nechtěl natočit čistě sportovní dokument. Jeho cílem bylo proniknout do myšlení i těla těch, kteří se pro peníze, kus slávy, ale i vášeň nechají mučit na bicyklech při nekonečně dlouhých etapách a nekonečně strmých stoupáních. Celovečerní snímek s nádhernými scenériemi, atmosférou, hudbou i nevídanými pohledy do velmi intimního zákulisí jednoho týmu, vznikl v roce 100. výročí závodu. Hlavními protagonisty jsou členové stáje Telekom, Zabel, Aldag, Klöden, Vinokurov a zprostředkovaně i Ulrich a Armstrong. I přesto, že Tour ztrácí na prestiži kvůli dopingovým skandálům, patří neodmyslitelně k největším každoročním sportovním událostem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako cyklistu přitažlivý i když vousatý dokument.Na dokument je to dost dlouhé. Francii jsem celkem procestoval a nechápu proč je to nejnavštěvovanější evropská země. Příroda nic moc, přelidněno a kultura zdegenerovaná.V dokumentu zazní vtip běžný v té době "jede jako králíček Duracel"(značka baterií) ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný dokument. Jiný díky nádechu lehkého umění,dlouhých melancholických záběrů a hlavně chlácholivou hudební linkou, která, pro znalé cyklistického utrpení, je jakýmsi pohlazením a návratem do cyklistických sedel... kdo alespoň jedenkrát nezažil hlaďák 50km před dojezdem, slinu po dojezdu od ucha k uchu, zamlžený zrak, křeče a tradiční šoupaní klipsen ještě deset minut po startu, nikdy nepochopí a hlavně....................jako by nebyl....-) ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí fenoménu jménem Tour de France se spoustou krásných a zajímavých záběrů ze závodu, hlavně však ze zákulisí. Opravdu netradiční pohled na Tour z pozice týmu T-Mobile. Pochytil jsem i pár věcí, které jsem nevěděl, například mě vždy zajímalo jak cyklista během závodu močí, nenapadlo mě, že je to tak prosté. Působivá pocta svátku cyklistiky, který nepoloží ani nedávné skandály či přiznání Armstonga, to zase bude hodin strávených při sledování horských etap. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Zcela pohlcen letošní Tour (Evans porazil A. Schlecka až v předposlední časovce a Contadora nechal pár minut za sebou), kterou letos ČT4 vysílala v přímých přenosech a navíc v HD kvalitě, jsem se dorazil dokumentem o Tour z roku 2003. Film se točí kolem týmu Deutche Telecom, který byl později rozmetán kvůli dopingovému skandálu, ale Danquart nabízí také výjimečné záběry z pradávných Tour (tyhle historické exkurzy mě bavily ze všeho nejvíc). Dvě hodiny jsou lahůdkovou podívanou do zákulisí tehdejší cyklistické elity, k vidění jsou průběhy i závěry etap (známý Armstrongův "kratas" při sjezdu) . Přesto si milovník cyklistiky nemusí nutně tenhle okument opatřovat, stačí si každoročně vyhradit trochu času a sledovat úchvatné výjezdy při Tour na Mt.Ventoux (osobně vyjeto, duben 2012:)), Turmolet nebo Sestriere (na youtube jsou k vidění nedávné výjezdy Merckxe, Armstronga nebo Pantaniho), Giru nebo Vueltě. Pro mě tenhle jsou tyhle akce stejně přitažlivé jako světové šampionáty ve fotbele a hokeji nebo jako olympijské lyžování nebo atletika. Nádhera. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Some of the shots are very beautiful and they speak for themselves, because Tour de France is without a doubt the phenomen. Even though it is not dealing with all of the aspects, which were connected with team Telekom, there are many things, who can entertain. All in all it is a nice document with interesting insight to the backround of „la Grande Boucle“. ()

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Tento snímek ke stému výročí první Tour de France můžu jen doporučit. Krásné záběry, zajímavé informace, exkurzy do historie, napínavé chvilky, radosti i bolesti, endorfiny i vyčerpání, výhry i pády, pohledy do zákulisí... Myslím, že Pepe Danquart natočil opravdu plnohodnotný dokument o tomto krásném sportu. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Povedený pohled na Tour de France v roce 2003, kdy tomuto nejslavnějšímu cyklistickému závodu bylo 100 let. Mozaika se skládá z krásných obrázků přírodních a architektonických scenérií Francie, efektních "akčních" záběrů ze samotného závodu, pohledů do duše jezdců stáje Telekom a flashbacků do 100leté historie Tour. Vše dohromady funguje. Scenérie berou dech, akční záběry mají šťávu, flashbacky jsou zajímavé, někdy úsměvné. Pasáže s německými jezdci stáje Telekom ukazují jednak, co se závodníkům honí v hlavě, jednak umí odlehčit atmosféru nějakým vtípkem (především scéna, kde si Aldag tahá z batůžku puntíkaté trikoty a komentuje to spolu s Erikem Zabelem, byla zábavná). Česká verze je proložena aktuálními titulky, které divákovi sdělují, kdy byl jaký cyklista spojen s dopingem. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je velice nevyvážený a má celou řadu opravdu velkých mínusů ale na druhou stranu i pár velkých plusů, takže pro fans tour je to určitě must see. Největší mínus, celý dokument se natočil v karavanu a na hotelu týmu T-mobile, takže z ostatních týmů tam není vůbec ale vůbec nic. Dokument také nepoví nic o tour, o závodě, o taktice, o soupeření, o nápadech jak vyzrát na soupeře, a přitom tehdy se po silnici proháněli jedni z nejkombativnějších cyklistů všech dob a rvali se o výhru, řádně posilněni testosteronem a EPOem . Dokument nepoví nic ani o historii závodu, a přitom vznikl ku příležitosti 100 výročí TdF. Dokument má po celou dobu stejný scénář - Každý den je tam pár záběrů z aktuální etapy a potom jak leží cyklisti u maséra a povídají jak jsou unavený, kdo si odřel koleno, jaký byl den a takový obyčejný blábolení, nebo jak sedí v autobusu a jedou do hotelu, a nebo jak leží večer na hotelu a jsou už úplně vyřízený. No takže proč se na ten dokument vůbec koukat? Je tam pár opravdu skvělých sekvencí ze závodu, akční záběry sjezdů, pádů, parádní záběry krajiny, a do toho je výborně vybraná hudba, buď akční, anebo chillout. To audiovizuální propojení má opravdu velký kouzlo a dokáže to navodit až romantickou atmosféru tohoto závodu, kterou ale samotní jezdci zcela jistě v jeho průběhu pocítit nemohou. Kvůli těm záběrům kdy nikdo nic nepovídá a jen hraje hudba se to opravdu vyplatí vidět. ()

mirakk 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled do zákulisí Tour de France a stáje Telekom. Rozhodně souhlasím s komentářem pOne, jen bych ještě podotkl, že díky prokladu české verze je to smutnej pohled na sport, který je prolezlý dopingem. Škoda... ()

Reklama

Reklama