Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tvůrci tragikomedie Maďarská krása neskrývají inspiraci známější Americkou krásou, aby se stejnou naléhavostí postihli slabé stránky maďarské společnosti. V popředí příběhu jsou členové dvou zbohatlických rodin, kteří žijí blízko sebe v nových rodinných domcích, postavených nedaleko rozlehlé panelákové čtvrti. Na jedné straně je to generace rodičů, padesátníků unavených životem, na druhé jejich dětí, příliš rychle otrávených dospíváním. Každý z nich vlastně něco hledá: způsob, jak získat finančně výhodnou zakázku, nové zaměstnání, přátelství, milostný vztah, ztracenou národní identitu. Někteří z hrdinů při cestě za svým cílem už ani nepomyslí na vlastní čest nebo hrdost a odhodí doslova vše, co mají... Režisér Péter Gothár nemilosrdně analyzuje morálku svých současníků, aroganci některých novodobých zaměstnavatelů, kulturní omezenost bez vyšších nároků na vkus, stejně jako předvádí, jak se místo peněz platí sexem. Nijak nešetří výsměchem, přesně vybranou absurditou či morbiditou a groteskní nadsázkou, při níž někdy až mrazí v zádech. V roce 2003 na Maďarském filmovém týdnu snímek získal Hlavní cenu a ocenění za nejlepší zvuk (Róbert Juhász). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

MarekMotor 

všechny recenze uživatele

Smysl tohohle filmu je v tom, co napsal Eodeon: "Vyprávěn je jen v nepodstatných detailech odlišný příběh s nespočtem scénických asociací, ale významy filmů se jasně rozcházejí." (Samozřejmě ve srovnání s Americkou krásou). Jako pokus o hledání paralel a rozdílů zajímavé, kdyby tohle vzniklo v Čechách, chrochtal bych blahem, ale na v současnosti nejlepší kinematografii na světě je to přece jenom málo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

V pořádí asi třetí maďarský film, který si pro nás čt2 připravila (bohužel ten nejslabší). Po Barvě štěstí a Všechno nejlepší k narozeninám jsem dopěl k názoru, že Maďaři celkem umí točit filmy a že nejsou na špatné cestě. Ovšem po zkušenosti s tímto snímkem jsem trochu dost (spíše dost) rozpačitý. To, že si někdo vypůjčí Americkou krásu a natočí ji po svém, by mi zase až tolik nevadilo, ovšem kdyby to mělo hlavu a patu. Tady nedávalo smysl téměř nic a několikrát jsem se přistihl, že koukám po hodinách, protože jsem se dost nudil. Několikrát jsem se zasmál, ale to bylo spíš proto, že se tvůrci tohohle filmu snažili trochu šokovat (myslím, že kdybych teď nato koukl ještě 1x, tak se už asi nezasměju). Navíc hudba, která bývá v mnoha filmech minimálně obstojná, tady byla dost divná a nelíbila se mi. Přemýšlím o jakkémkoliv užitku, přínosu tohoto filmu do současné filmografie, ale nic mě nenapadá...snad někdy příště. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Maďaři umí nejen skvělý guláš, ale i výborné filmy. Tak nějak se v ukázkách na tento film honosila Česká televize. S první půlkou bych souhlasil to je jednoznačné, ale jestli umí dobré filmy je těžké soudit. Tohle je můj první maďarský film a i když nebudu brát, že to je evropská kopie Americké krásy tak mě ničím nepřekvapila, nudila a zdálo se mi, že si Maďaři hrají na západní zemi...nepracují s normálními počítači...ne ne oni mají rovnou počítače od firmy Apple...málo kdy se v Evropě tenhle vyskytne to spíš v Americe. Mimo to do toho ještě nezapočítávám fakt, že maďarština je fakt hroznej jazyk. Samozřejmě se nenechám jen tak odrást a rozhodně se kouknu na další jejich filmy a doufám, že budou na lepší úrovni než tento. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Tím jinak upřímným doznáním o /i pro nepozornější lidi než jsem já/ očividné inspiraci v názvu filmu si tvůrci docela naběhli. Nelze se totiž ubránit srovnání a to neznamená pro Maďarskou krásu mnoho pozitivního. V několika ohledech ale snímek svůj americký protějšek překonává /škoda, že asi jen ve dvou a i tak je více vystihující napsat, že se prostě jen odlišuje/. Vyprávěn je jen v nepodstatných detailech odlišný příběh s nespočtem scénických asociací, ale významy filmů se jasně rozcházejí. A to je velké plus. Maďarská krása je záměrně expresivní v mnoha věcech od hereckých výkonů, dialogů, v některých scénách i perspektivy kamery /ačkoliv to možná nebyl záměr, ale běžný kameramanův pracovní postup pro určité typy záběrů, kdo ví/ až k poněkud bizarnímu pojetí událostí. I včetně toho kyselého smyslu pro humor je většina věcí nezvykle přetažená do iracionálního spektra, a v tom jsem neviděl nic prospěšnějšího než celkem příjemné pobavení. Brát tenhle film vážně bych raději nedoporučoval. Také bylo zábavné sledovat , jak se mění vnímání podobného příběhu ve světle nových obsazení a charakterových odlišností paralelních postav. Už jsem slyšel o Americké kráse hovořit jako o komedii, smysl filmu je ale samozřejmě někde jinde, narozdíl od Maďarské, kde jsem se jen pobavil šťavnatým absurdním humorem z pomezí //funky kýče// a opravdového braku, zato krásně. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

Marně...marně kontroluju torrenty jestli se tento snímek na nich někdy neobjeví... Viděl jsem ho necelý (protože jsem ho pustil příliš pozdě, neviděl jsem začátek) před mnoha lety když jsem v noci úplnou náhodou zapl televizi... Pamatuji si ho především jako absurdní drama (také ale skvělou komedii, u které jsem zažíval záchvatovité výbuchy smíchu), které naprosto geniálním způsobem kritizovalo a zesměšňovalo běžnou lidskou normalitu, běžné reagování a chování především ve vztazích a to tak tvrdě a nekompromisně, že to snad musel pochopit (a následně se nad sebou zamyslet) každý. Docela mě zaráží, že tu má tak nízké hodnocení...nicméně doufám, že jsem si název zapamatoval správně ?! Potřeboval bych ho vidět znovu, ale nemůžu ho sehnat... Americkou krásu jsem viděl víckrát a celou a popravdě tomuto nesahala ani po kotníky (byť to není špatnej film), především bych ale řekl, že Americká krása byla o něčem jiném a byla pojata UPLNĚ, ale UPLNĚ jinak...srovnání dost dobře není možné a bylo by zcela nesmyslné. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama