Reklama

Reklama

Koňok - Gorbunok

  • Sovětský svaz Конёк-Горбунок (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
Sovětský svaz, 1947, 54 min

Obsahy(1)

Za sedmero horami a sedmero moři žili, byli tři bratři. Nestarší byl moudrý, prostřední se neztratil, jen toho nejmladšího považovali všichni za hlupáka. Někdo škodil jejich poli, obilí vždy přes noc, uváleno celé bylo. I vydali se bratři pole hlídat, a že ti dva starší měli pod čepicí, poslali nejmladšího Ivana, aby kolem lánu chodil, a sami zatím, do stohu se natáhli. Té noci však Ivana potkalo štěstí, o kterém si teď vyslechněte pohádku. (dopitak)

(více)

Recenze (7)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná povedená ruská klasika, ale zajímalo by mě, jestli i v ruštině bylo vše rýmované. Bratrům Slovákům v dabingu se totiž některé verše hodně styděly, celé to bylo dost uřvané a vydávat osla se zaječíma ušima za koně a ještě ho nechat mluvit ženským hlasem, to je trochu postavené na dvouhrb. No a ten je tam zase navíc podivně z velblouda. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Půvabná pohádka ve svém asi nejstarším zpracování. Hlupáček Ivánek nepotřebuje po získání Koníčka Hrbáčka už nic dalšího, protože koník ho vytáhne z každého průšvihu a to i z takového, do kterého se dostal jen díky tomu, že neposlechl jeho rady. Z čehož plyne poučení, že zvířata jsou lepší než lidé, když máte velkorysého zvířecího přítele, můžete i odstranit cara a získat krásnou princeznu a navzdory minimálním až nulovým osobním zásluhám budete za hrdinu. Na světě je kritický nedostatek hrbatých koníků. Krásná a poetická byla úplně zbytečná scéna na kolotoči, klidně bych takových malebných zbytečných scén brala víc. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná ruská animovaná pohádka, na kterou se dobře dívá. V poválečné době určitě musela být jedním z převratných animáků. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kúzelná, aj keď nie dokonalá, animácia v spojení s klasickým rozprávkovým príbehom, v ktorom aj 'durak' môže dôjsť k šťastiu. Stačí, ak bude odvážny a láskavý. Dokonca aj veršované texty boli fajn. Stojí za pozretie aj po 70-tich rokoch. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Naša generácia pozná skôr rozprávku z roku 1975 s neodolateľným slovenským dabingom. Režisér Ivan Ivanov-Vano sa však tejto rozprávke venoval už v roku 1947 a aj vtedy to bola výnimočná práca, plná krásnych kresieb ( ocenil ich aj Walt Disney ) a rozprávkovej poetiky. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Václav Čtvrtek podle tohoto filmu připravil rozhlasovou hru „Šibal Váňa“ (Bratislava 1949, Praha 1951). (Přemek)

Reklama

Reklama