Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární film o kořenech vojenského aspektu americké zahraniční politiky USA. Jarecki zaujímá autorský postoj, ale jeho film není propagandistickým snímkem americké levice, dává prostor i obhájcům současné americké zahraniční politiky a nastoluje otázky, s nimiž se při řešení bezpečnostních problémů současného světa setkáváme každý den. Jarecki při hledání odpovědí na tyto otázky nezůstává na povrchu, ale snaží se odhalit skutečné důvody amerického militarismu. Proto je jeho film hlubší a serióznější než Mooreův snímek Fahrenheit 9/11. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

WWF je dokument, který dává do souvislosti moc vojensko-průmyslového komplexu v USA a válku v Iráku, přičemž tak činí poněkud samozřejmě a suverénně - na základě ne nasbíraných faktů nebo svědectví, ale hotových dojmů tvůrců a většiny účinkujících. Tvůrci si sice přizvali zástupce obou stran, ti jsou ale opět zastánci hotových, spíše extrémních a nijak podnětných stanovisek (několik Bushových roztleskávačů z armády, resp. pravicových "think tanků" vs. vyhozená důstojnice Pentagonu, levicový intelektuál atd.), přičemž levicová argumentace má více prostoru a koneckonců i sympatie autorů. Čili ve výsledku dokumentařina, která se ve srovnání s Moorem tváří seriózněji, jenže je obdobně "objevná", resp. argumentačně "přínosná", a po filmařské stránce působí spíš akademicky. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Že je dokument "hlubší" či "serióznější" bych se asi s autory synopse přel. Základním problémem dokumentu je jeho široký rozmach, který je přičinou pouze povrchového brouzdání nad širokým spektrem témat, které Why We Fight nakousne. Ale celkově se jedná o spíše divácky atraktivní snímek, který by si zasloužil aktualizovaného pokračovatele z "postbushovské" éry. 70 % ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pravdivý, ale poměrně banální a opakující se dokument na téma USA & obří vojensko-průmyslový komplex. Využití 9/11 (x) k posílení imperiální pozice supervelmoci, lživý záminky ke konfliktům a manipulace s veřejností, nekalý vliv korporací a permanentní stav zbrojení... Na druhou stranu, geopolitika je geopolitika a pojďme nezapomenout na 1. a 2. světovou. Z dění od té doby jsou lépe vidět následky a souvislosti, 20 let poté jsou amíci konečně pryč z Iráku (x) i z Afghánistánu (x), jejich autorita a renomé (ale také národní sebevědomí) rozhodně není co to bývalo. ♪♫ ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Autorský postoj tohoto dokumentárního filmu (oceněného roku 2005 na festivalu Sundance cenou za nejlepší dokument) je zřejmý - americká zahraniční politika se během dvacátého století příliš neproměnila, téměř za každého presidenta byl zahájen či veden (zbytečný?) válečný konflikt v zahraničí. Ačkoliv je tento snímek - v názvu odkazující ke stejnojmenné Caprově legendární dokumentární (propagandistické) sérii z let 1943/4 - méně atraktivní než Moorův manipulující ,/> Fahrenheit 9/11 , nabízí mnohem kompaktnější pohled do problematiky, aniž by tím ztratil něco z poutavosti. A to navzdory tomu, že formálně nabízí jen obligátní "mluvící hlavy", ilustrující archivní či nově natočený materiál a několik "momentů oddychu" v podobě písňových vsuvek. Mluvící hlavy z minulosti i současnosti jsou však trefně kontrastovány, stejně tak jsou do juxtapozic stavěny obrazové komponenty. Nejsilnější momenty přicházejí při zpovědi potomků generála Eisenhowera (který varoval před tím, k čemuž skutečně došlo) a příběhu bývalého policisty, jehož syn zahynul při útoku na New York. A propos, 100% recenzí na tento dokument se více či méně strefuje do Moora či minimálně srovnává s Fahrenheirem 9/11. Je nutno podotknout, že toto srovnání není důsledkem novinářské (kritické) neinvenčnosti, ale relevantní komparací, která svědčí nejen o Moorově vlivné tvorbě, ale též o širokém zájmu Američanů o podobná díla. Jak napsal kritik Variety:< I> Proč bojujeme "nezvěstuje těm, kteří už konvertovali". ()

Zajímavosti (1)

  • Inšpiráciou pre film bol posledný prejav amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera zo 17.1.1961. Varoval v ňom pred nebezpečenstvom studenej vojny a rozmachom vojensko-premyslového komplexu. (DJW)

Reklama

Reklama