Reklama

Reklama

Cesta do Santa Fe

  • USA Santa Fe Trail
Trailer

Obsahy(1)

Z historického hlediska poněkud upravený příběh poručíka J.E.B. Stuarta (Errol Flynn), známého jako “Jeb”, budoucího generála Konfederace a slavné postavy Občanské války, odehrávající se v období těsně před jejím počátkem. Příběh začíná r. 1854 na vojenské akademii West Point a končí popravou Johna Browna.

Sedm čerstvých absolventů akademie, mezi nimi i Jeb a George Armstrong Custer (Ronald Reagan), odjíždí do Forth Leavenworth v Kansasu aby se podle rozkazů plukovníka Roberta E. Leeho připojili k 2.US kavalérii. Vedlejší romantická zápletka s Kit Carson Holliday (Olivia de Havilland) se odehrává na pozadí hlavního děje, který se věnuje boji s kontroverzním Johnem Brownem (Raymond Massey) a jeho stoupenci.

Jeb a Custer se při plnění úkolu, kterým je doprovod konvoje s nákladem do Nového Mexika, střetávají s Johnem Brownem a jeho lidmi, s nimiž je i jejich bývalý spolužák Rader (Van Heflin), který je hned na začátku filmu vyloučen z West Pointu právě kvůli svým kontaktům s abolicionisty a rvačce s Jebem. Následně začíná Brownovo pronásledování armádou, jehož účelem je Browna dopadnout a zastavit jeho fanatické aktivity. (KarKulA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Poměrně nudné a roztříštěné stíhání náboženského fanatika Johna Browna, který měl sice dobrou ideu, ale prosazoval ji terorem. Většinu filmu se jezdí a občas tam vykoukne trochu romantiky, která je spíše povinná než věrohodná. KOUSEK DĚJE A nejcyničtější utěšování ve filmu, jaké jsem kdy slyšela. Nad mrtvým synem Johna Browna: "Bylo to jen vlče. Stal by se z něj zabiják jako z jeho otce." ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Johna Browna jsem znal jen ze známé písničky "Černý muž pod bičem otrokáře žil...", měl jsem jej proto za takového národně-osvobozeneckého bojovníka, kterému jen ta okolnost, že žil kol poloviny 19. století, zabránila ve vstupu do Komunistické strany USA. Proto mne překvapilo, že zde je vylíčen jako náboženský fanatik, tvrdý člověk a terorista, navíc vizáží připomínající Usámu bin Ládina. Rozhodně je nejvýraznější postavou filmu, ostaní hlavní hrdinové (jednoho hraje R. Reagan) jsou poněkud ploší a předvídatelní, hlavní hrdinka je jen pro okrasu. Film dost straní (budoucímu) Jihu. Ještěže Johna Browna nechali tvůrci filmu umřít důstojně a s patosem starozákonního proroka. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Aj taky obstarozny mentalny invalid ako ja vie, kto bol Dzon Braun - bol to americky abolicionista, ktory zil niekedy v maji 1800 - december 1859/. A nielen o nom je tento film : dej sa odohrava pred US obcianskou vojnou 1861 - 65 vo vojenskej pevnosti Zapadny Bod, odborne West Point. Reziser Michael Curtiz /Casablanca 1942, Utok lehke Kavalerie 1936, Dobrodruzstvi Robina Hooda 1938/ natocil vskutku sympaticky, posobivy western opat so slavnou dvojicou, a to konkretne Errollom Flynnom / Operace Burma 1945, Dama ze Sanghaje/ a vybornou Oliviou De Havilland /Gone with the Wind 1939, Dobrodruzstvi Robina Hooda/. Perfektne sceny su hlavne na konci, treba vydrzat, kym sa film rozbehne, fakt to ako trochu trva. Reagan pred prezidentovanim bol ja herec a je len malo filmov o Dzonovi Braunovi, toto je jeden z nich a u mna dalsia namakana podivana : 82 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Keď je vo filme téma americkej občianskej vojny, tvorcovia príbehu sa vždy priklonia na jednu či druhú stranu. Väčšinou je to na stranu Únie, Cesta do Santa Fe však na tú konfederačnú. Ale keď film sa neodohráva počas zmienej revolúcie, ale ešte pred ňou, nastavené mantinely sú jasné už od začiatku. Nie náhodou je hlavnou postavou neskorší konfederačný generál a na zápornej strane radikálny abolicionistký "Unionista", skvelo stvárnený charizmatickým Raymondom Massey. Jeho bodavé oči a uveriteľné fanatické rečnenie nemali chybu. Trojica mladých hviezd na čele Flynnom mu však zdarne sekundujú, aj keď neskorší americký prezident dostáva menej priestoru. Je mi jasné, že príbeh sa pridrža historických reálii len v hrubých rysoch, naivita v niektorých momentov je nepriehliadnuteľná, ale dramatizácia je celkom pekne a zaujímavo spracovaná. Od akcie cez humor (dvojica plochonohých ožranov je viac než podarená) až po dramatické jadro budúceho vojnového konfliktu. Zvlášť by som vypichol akciu, ktorej kvalita 40. roky rozhodne prekročila. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

V roce 1940 bylo Santa Fe Trail již druhý Curtizův westernový snímek v hlavní roli s Errolem Flynnem, který si zde, podobně jako ve Virginia City, střihne postavu hrdinného vojáka americké armády. Zatímco Virginia City se odehrává v průběhu občanské války, Santa Fe Trail se zaměřuje na události, které k ní částečně vedly. (Jen tak mimochodem v obou snímcích se setkáváme rovněž s pozdějším jižanským prezidentem Jeffersonem Davisem). Na Santa Fe Trail nás asi nic nemůže překvapit. Flynn si jako vždy odehraje to svoje na co už jsme zvyklí, Curtiz je silný především v přestřelkách a bitevních a bojových scénách, které jsou jako vždy vynikající, no a příběh je opět poměrně jednoznačný souboj dobra a zla s lehkou romantickou zápletkou. ___ No a docela nechápu z jakého důvodu byl přítomen pozdější generál Custer, kterému v době, kdy se film odehrává bylo teprve 15 let a na West Pointu graduoval až asi 8 let po Stuartovi. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Vo svojom prvom vydaní mala spoločnosť Warner Bros. premiéru tohto filmu v niektorých veľkých mestách s experimentálnym zvukovým systémom s názvom Vitasound, ktorý nebol stereofónny, ale mal za cieľ vytvoriť väčší dynamický rozsah zvuku pre bojové akcie a dramatickú hudbu. (westerns)
  • Spolu so snímkou Four Wives (1939) patrí medzi prvé americké filmy natočené so stereofónnym zvukom. (dyfur)

Reklama

Reklama