Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (64)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

I po těch dlouhých letech děsivé až zamrazí, lví podíl natom samozřejmě má stále vynikající Fišerova hororová hudba, výtvarné pojetí, včetně animace a duo skvělých vypravěčů v duchu poezie..Tohodle by se bál snad i samotný Erben:-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

DOKONALÁ atmosféra. Výborný přednes, fantasticky sugestivní hudba a perfektní kresby. Tohle je horor, navíc s mou nejoblíbenější básní z Kytice. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pěkné výtvarno a hodně tomu dává šeptavý hlas vypravěče. Ale je to spíš nepříliš zajímavě udělaný sled obrázků než film. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Už když jsem byla dítko školou povinné, stala se Kytice mou nejoblíbenější knihou ... hltala jsem ty příběhy stále a stále dokola. Tohle zpracování je vydařené a věrně hororové. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jako Západočecha mě těší, že tahle plzeňská pověst je jednou z básní, které zná i občasný frekventant pomocné školy, jako jezinku mě těší, že jeden z kolegů strašidel vešel do světa literatury a jako jedince milujícího dlouhé procházky mě těší to, že Svatební košile je báseň popisující sto jarních kilometrů (tedy přesněji třemi skoky 96,56). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karel Jaromír Erben bol významný český spisovateľ a básnik. Mňa najviac zaujal horrorovo ladenými romantickými baladami. "Kytice z pověstí národních". Jednou z nich je aj báseň "Svatební košile". Záhrobný príbeh lásky medzi krásnou, mladou dievčinou, ktorá privolá po rokoch svojho milého späť domov z vojny. Lenže namiesto švárneho mládenca sa vráti len chladný, mŕtvy prízrak. Odvedie ju na miesto, na ktorom sa má konať ich svadba. Na cintorín v ďalekej cudzej zemi, kde je i on sám pochovaný. Túto desivú literárnu predlohu skvele spracoval, v roku 1978, režisér Josef Kábrt. Natočil úžasný, animovaný, krátkometrážny, poetický horror. ***** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická Erbenova balada o vině (dívka vydírá Pannu Marii, aby jí vrátila milého z ciziny, a nebo aby si vzala její život) a trestu (někdy smrt není to nejhorší, co nás může potkat ...co takhle doživotní noční můry...). Báseň v plné délce a v nádherných romanticko-dekadentních obrazech J.Kábrta (člověk by asi dnes toužil po úplné animaci) je doprovázena pochmurnou hudbou jednoho z našich nejlepších skladatelů filmové hudby (hned za Z.Liškou) a podmanivými hlasy herců s velkým H. Co více si přát? Tenhle záhrobní příběh je báječným gotickým horrorem. Snad se někdy dočká i důstojného zfilmování s živými herci (poskakující Roden, připomínající pouťovou opičku na gumě, byl všechno jen ne děsivý). ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Animace super, hudba temná, přednes sugestivní. Jediné, co mi chybělo, bylo více veršů ze Svatební košile (ve verzi s hudbou a bez vypravěče jich je zatraceně málo!). ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, dokud se nezačne recitovat. Sterilní přednes obou protagonistů a la "národní umělec v Nedělní chvilce poesie" připomíná spíš povinnou školní četbu než erbenovský horor. Výtvarnu se daří mnohem lépe, ale ani to mě dostatečně nevtáhlo. Proč je báseň sestříhána? Aspoň když už tak dlouho běželi, mohlo dojít na všechny tři odhozy. Notabene, když v pohádkách musí být všechno třikrát. Tak aspoň tři hvězdičky, ale s odřenýma ušima. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tohle je formálně umělecky znamenité (vzpomínám rovněž, že jsem tuto Svatební košili kdysi viděl jako předfilm a bylo to pro nás adolescenty příjemné překvapení), avšak obsahově to komunisti (Kábrt) trestuhodně vykuchali. Odstranili modlitby a maximálně zastřeli náboženský prvek (vynechání odhození modlitební knihy a růžence). Namátkou tu chybí naprosto zásadní sloky: Ach běda, běda děvčeti! Umrlý vstává potřetí a velké, kalné své oči na poloumrtvou otočí. "Maria Panno, při mně stůj, u syna svého oroduj! Nehodně jsem tě prosila: ach odpusť, co jsem zhřešila! Maria, matko milosti, z té moci zlé mě vyprosti." A slyš, tu právě nablízce kokrhá kohout ve vísce; a za ním, co ta dědina, všecka kohoutí družina. ... Dobře ses, panno, radila, na Boha že jsi myslila a druha zlého odbyla! .... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jestli on ten Karel Jaromír nebyl tak trochu sadista, vzpomenu-li na klasického Budulínka s useknutými hlavičkami malých liščat, no nevím, ve Svatební košili se držel trochu zkrátka, tak přece jen už to nebylo pro malé děti :) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Josef Kábrt upravil námět K.J.Erbena, krátký snímek režíroval, podílel se na výtvarné stránce. A podařilo se mu navodit až hororovou atmosféru. Tvůrci věrně kopírují Erbenovu předlohu a výstižně vykreslují venkovské prostředí, postavu dívky toužící po milém, která se zlu brání vírou. Umně je zakomponován symbol lišaje smrtihlava. Svižně odvyprávěný příběh barvitě doprovází hudba Luboše Fišera. V některých pasážích jsou motivy srovnatelné s částmi z Babičky, ale během zlomku vteřiny dokáže vygradovat temnotu, že by se krve nedořezal. Blanka Bohdanová a Jiří Holý dokázali svými hlasy postavy oživit (i toho umrlce). ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jelikož je slovo "košile" v kategorii mezi pomnožnými, leckoho to může zmást. Tudíž zkraje bych chtěl podotknout, že v tomto případě Svatební košile nejsou singulár, nýbrž plurál, takže jste nekoukali na Svatební košili, ale na Svatební košile. Málo se to ví, ještě míň používá, a je skutečně tristní to všude číst blbě. -- Jako filmové zpracování je tento delší Večerníček skvělý. Sice mi trochu chybí další skvělé verše, které tvůrci asi předpokládali, že každý zná (když dvojice putuje krajinou a vystřídá je záběr na psa, každému by měly docvaknout verše "A psi houfem zavyli / když ty pocestné zvětřili. / A vyli, vyli divnou věc / že na blízku je umrlec." Ale o úrovni vzdělanosti si iluze nedělám), nicméně ostatnímu není co vytknout. Animace, přednes atd., vše výborné, ale atmosféra, ta na mě padla jak rána pěstí. Paráda. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Spíš než dynamický animovaný film jsou Svatební košile sledem pěkně vystylizovaných obrázků, přičemž na dynamičnosti tomu přidává děsivě ponurá hudba a dobře namluvený hlas vypravěče. Dokonce i po těch dlouhých letech od vzniku Kytice má tato báseň sílu a jen při pouhém přednesu přebíhá mráz po zádech. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úžasná animace a na animák atmosféra. Kam se hrabe Tim Burton, tohle je prostě hororový animák, a v podstatě bez koster a příšer. Dodnes nezapomenu na oči mrtvého vojáka, jak tohle zanimovali, netuším, ale člověku jde až mráz po zádech. ()

Reklama

Reklama