Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* k 125. výročí vydání první sbírky Kytice se natočila jedna z nejznámějších povídek. Zpracování je velmi působivé s nervydrásající atmosférou a i když je animace jen sled několika trošku rozpohybovaným obrázků, tak stojí rozhodně za to. Připomenout si ji můžete skoro po 40 letech třeba tady. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, dokud se nezačne recitovat. Sterilní přednes obou protagonistů a la "národní umělec v Nedělní chvilce poesie" připomíná spíš povinnou školní četbu než erbenovský horor. Výtvarnu se daří mnohem lépe, ale ani to mě dostatečně nevtáhlo. Proč je báseň sestříhána? Aspoň když už tak dlouho běželi, mohlo dojít na všechny tři odhozy. Notabene, když v pohádkách musí být všechno třikrát. Tak aspoň tři hvězdičky, ale s odřenýma ušima. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Erbenovu báseň nebo bych spíše měla říct baladu jsem nikdy neměla moc v lásce, dokonce mě děsila, ale to mi nezabránilo v tom, abych se na ni podívala. Animace byla nádherná. Hlasy obou vyprávěčů skvěle dotvořili atmosféru, která z příběhu přímo odkapávala. Po shlédnutí tohoto kraťasu by musel být Erben přímo nadšený. ()

MovieKings 

všechny recenze uživatele

V české kinematografii existuje opravdu málo animovaných filmů, které by člověku utkvěly v paměti. A snad v jednom z mála případů se to podařilo právě Kábrtově Svatební košili. Jedenácti minutový horor inspirovaný baladou K. J. Erbena je dokonale podbarven hudbou L. Fišera a doplněn přednesem paní Bohdanové a pana Holého. K obsahu se, myslím, netřeba vyjadřovat. Není na škodu, že jsou některé verše vypuštěny, jejich absenci bohatě nahrazuje animace noční krajiny. Pro někoho drsný horor, pro někoho jiného "pouze" mrazivý příběh. Tak jako tak je film zážitkem, který se vám vryje do podvědomí. Jediná nevýhoda je, že snímek byl odvysílán zatím pouze dvakrát Českou televizí. Poprvé v rámci pořadu "Dnes večer s kouzlem českého hororu" a podruhé v cyklu "Večer na téma...Hrobové se otvírají". Dle mého názoru by bylo dobré, aby se nejen Svatební košile, ale i jiné krátkometrážní filmy staly komerčně dostupnými. Existuje jistě spousta filmových nadšenců, která by vydání DVD ocenila. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama