Reklama

Reklama

Pro některé obyvatele New Yorku je Central Park místem procházek a nedělních pikniků, pro jiné domovem a posledním útočištěm. Romulus Ledbetter, dříve geniální hudební skladatel, takhle obývá už několik let uprostřed zeleného srdce New Yorku jeskyni. Opuštěn přáteli i dcerou tam žije sám, jen s fantaskními výplody svého pološíleného mozku. Jeho život se však rázem změní, když v den Sv. Valentina najde na stromě v blízkosti své jeskyně zmrzlého mladíka. Romulus se vydá hledat vraha...ale kdo by věřil šílenci, který vidí to, co jiní ne? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Největší potíží pro mne byla určitá dějová roztříštěnost. Na jedné straně inteligentní detektivka s prvky mystična, na té druhé drama mentálně nestabilního člověka. Samuel L. Jackson podal obdivuhodný výkon, ale právě proto jsem se po celou dobu nedokázal vcítit do hlavní postavy. Jedna věc je akceptovat jeho postup při vyšetřování a druhá smířit se se skutečností, že to skutečně nemá v hlavě v pořádku. A to v detektivce obojí nejde. Výsledkem je nadprůměr hodný zájmu, který nutí k zamyšlení... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dredatá páchnuca ozruta žijúca v jaskyni uprostred veľkomesta (!) a bývalý hudobný génius v jednom. Nájde sedieť umrznutého chlapca na strome. Musí to vyšetriť. Aj keď všade vidí preludy a smrtiace papršleky. No ani jeho zjavne mimoidné správanie mu nebráni byť vyšetrovateľom. Dcéru ma policajtku a tak napätie medzi nimi plynúce z jeho vyšinutosti sa utrasie jeho presvedčivým odhalením. Kdeže originálne riešenie a artový film – predpovedateľná, k zmierlivému koncu mieriaca jednohubka so zjednodušujúcim náhľadom na život schizofrenikov. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nečum na mě! Vyšel užít jarních dárků, prochází se v Central Parku... Tady jaro není. Jen zima. A mráz. Moje důležité setkání se Samuelem Jacksonem, v roce, kdy New York napadla banda psychopatů (Šílenec je tak jedním z posledních filmů, kde můžeme zahlédnout budovy Světového Obchodního Centra). Proti nim je Romulus doslova ztělesněním vyrovnanosti a já si jeho zablešeného ŠÍLENCE, jednou za deset let, rád pustím. I tihle jsou mezi námi. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příliš šílený film, šíleného Samuela, který jsem vlastně pochopil až na konci. Zcela mimo můj záběr, ale dredy byly hustý. 25% ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Koukám, že si zas nějaký bimbas dal ohromně kreativní práci s překladem názvu :-(. To by mě až tolik netrápilo, spíše se mi konstantně vkrádá do mysli stále ta samá otázka: proč, do pihele, hlavní vysílací čas zabírají přiblblé sračkonády a zajímavější kousky nemá poctivě... nemá pracující občan valnou šanci sledovat? Navzdory zdejšímu hodnocení mě "Caveman's Valentine" okamžitě zaujal, Samuel L. Jakcson v rasta stylu smrděl i přes TV obrazovku a byla jsem vážně zvědavá, kam to celé směřuje. Leč hovno, hovno, zlatá rybko, potřeba spánku před dalším pracovním dnem byla o5 silnější než moje snaha udržet oči otevřené - kapitulovala jsem někdy v půlce. Další položka v nekonečné sekci "sehnat a dokoukat". Dosavadní dojem 75%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mám rád divné filmy. Mám rád, ak sa tvorca pustí do projektu, od ktorého nemôže očakávať žiaden komerčný ohlas a mám rád, ak sa takéhoto projektu zúčastní nejaká veľká hollywoodska star, ktorá si tak chce splniť svoje umelecké ambície. Jackson sa do svojej úlohy adekvátne položil a je jedna z jeho najlepších. Lemmons nás vedie do jeho umeleckej mysle a do mysle ďalších umelcov, ktorí, ako všetci vieme, sú šialení a nedokážu to ukočírovať. Čo sa týka posolstva a myšlienok ostal ale režisér v polovici cesty. Ponúka aspoň silné symboly. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Samuel L. opět zaválel, o tom žádná. Zpočátku jsem byl z jeho postavy, z filmového příběhu i z jeho originálního způsobu vyprávění hodně nadšený, ale bohužel kvalita i hloubka filmu měla klesající tendenci a celkově cítím spíš zklamání ze zabřednutí do banality a všelijakých klišé. Každopádně ale film vymykající se běžnému dramatickému (thrillerovému) průměru a rozhodně se vryje do paměti. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Rozhodně celkem novinka. Vyšetřování vraždy z pohledu "Šílence" Romula v podání brilantního Samuela L. Jacksona. Tedy záběry z jeho hlavy a klavírní sóla byly obdivuhodné. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh. Videl som to už dávno, ale niektoré scény si pamätám dodnes. To je podľa mňa známkou určitej kvality. ()

Johanka 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý film s podivínem v hlavní roli, do které bych každopádně obsadila jiného herce, než-li Samuela L. Jacksona. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Netradiční thriller s netradičním detektivem, coby šíneným a dredy ověšeným bezdomovcem S.L. Jacksonem, který věří, že v nejvyšší New Yorské budově sídlí zloduch, který ho neustále sleduje a chce ovládnout svět. Ale když jde o vraždu anděla, nemůže zůstat mimo. Ze začátku sice můžete být zmatení v tom,co je skutečnost a co výplod fantazie, ale po čase na to příjdete automaticky. Odhalení bylo šokující a výkon Jacksona vynikájící. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Tak úplně zlé to nebylo, ale čekal jsem prostě víc. Mezery ve scénáři zachraňuje svým standartně skvělým výkonem Samuel L. Jackson, i tak je Šílenec jen průměrným thrillerem, který nikoho neurazí, ale když ho neuvidíte tak se také nic nestane. ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý netradiční detektivní příběh, který je výborně sestříhán a realita prokládána myšlenkami netradičního a něčím výjimečného člověka.. Neřekla bych, že byl zrovna šílený, ani moc schizofrenní, ale spíše viděl a slyšel věci jinak.. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Docela chápu, proč má tento film tak různá hodnocení. Já osobně jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdičkama, ale nakonec dávam 3. Těch dějových linií je na můj vkus ve scénáři příliš (vztah otec + dcera, vyrovnání schizofrenního člověka se sebou samým, vražda a následná detektivní zápletka). Mně to přišlo jako zajímavý mix, ale film by byl o moc silnější, kdyby upustil od krimi-záplety. Ta je sice velice zajímavá a má překvapivé rozzuzlení, ale Jackson jako pološílený člověk (který má místy problémy říct souvislou větu) mi do role vyšetřovatele nepasuje. Další věc, co se mi nelíbila, byla krátká milostná zápletka, která se navíc v detektivní části projeví jako velice důležitá. Do příběhu se nehodila, působila uměle. Naopak se mi hodně líbila kamera (místy surrealistická, jindy drsná využívající černobílých záběrů), Jacksonův velice přesvědčivý výkon a výborná dějová linie sledující vztah Jacksona a jeho dcery, která se k němu snaží najít cestu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavej kus. Rozuzlení není teda nic překotnýho, ale o to tam ani tak moc nejde. Jde tam o Stuyvesanta, kterej si sedí v té své věži a vysílá na nás paprsky ypsilon a zet! Vlastně o toho tam taky moc nejde. Ale uvidíte, že jde. Jde tam o šílenou duši hudebního génia houmlesícího v jeskyni a snažícího se najít vraha a jde na to opravdu svým způsobem. Samuel L. Jackson s dredama musí být šílenej, když vzal takovou roli, ale udělal dobře. Z vedlejších postav mě velmi Ann Magnuson, která i ve svých letech vypadala eroticky přitažlivá. Colm Feore je pořád stejnej Colm Feore. A závěr: Serafíni božství a pomsty nemají rádi lži. ()

Reklama

Reklama