Reklama

Reklama

Berlínský syndrom

(festivalový název)
  • Austrálie Berlin Syndrome (více)
Trailer 1

Austrálska fotografka a novinárka Clare Havelová (Teresa Palmerová) prežíva na dovolenke v Berlíne vášnivý románik s charizmatickým Andim Wernerom (Max Reimelt). Spočiatku pozorný a slušný Andi však rozhodne nie je tým, za koho sa vydáva. Keď sa Clare v jedno ráno prebudí sama, zamknutá v cudzom byte, musí sa postaviť posadnutému mužovi, ktorý má jasný cieľ. (TV JOJ)

(více)

Recenze (56)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, koho mám litovat? Tu australskou nánu, která vyrazí sama do Berlína a hned jde šukat s cizím chlapem, nebo toho Němce, který si do bytu nakvartýroval takovou hnusnou krávu, která si neváží toho, že může jen ležet, koukat na TV, jíst a nemusí chodit do práce! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

V zahraničí chválená festivalová žánrovka s kráskou Teresou Palmer. Dle traileru jsem sice očekával větší dusno, i tak se jedná o neokoukaný thriller z ranků Únosů, který to zkouší z jiného úhlu než jsme zvyklí. Velkým plusem je Teresa, která se ukáže i nahá a rozhodně je radost na ní pohledět. Líbil se mi i pocit beznaděje, ale tím to končí. Délka je trošku přepálená a k napětí a gore zde také příliš nedojde, čímž se film nestává výjímečným. Na nudný večer se to však přežít dá. 60% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To je těžké odolat takovému fešákovi jako byl Andy. Také bych moc neváhala, ale Clare váhat měla a to mohutně. Napětí až do poslední klapky je výsledkem výborně zahraných rolí a že byly de facto ponejvíc jen oni dva na plátně, přidává na plusovém hodnocení. Jo, holt ten krásný, zajímavý Berlín. Má mnoho uliček, které neznáme a je lepší se jim raději vyhnout. Žel i krasavcům, kterých je tam také požehnaně. Ále co, český kluci jsou přece taky fajn a tak stačí do Berlína zaskočit pracovně a šup domů i když........no co si budeme povídat.......... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ne úplně dotažená snaha o variaci Úkrytu, akorát technicky méně zdatná, s podstatně méně sofistikovaným scénářem, ve kterém by se mohlo mnohem více tlačit na pilu, bohužel není tomu tak. Nehledě na to má hlavní hrdinka, jinak vynikající Teresa Palmer, nespočet příležitostí ovlivnit sled událostí v její prospěch daleko dříve, ale z neznámých důvodů se její postava občas chová krajně nelogicky. To bohužel platí i o všech vedlejších, které se to příběhu zamotají. Zůstává tedy apel na evropský touch za každou cenu (hudba, kulisy, střih), skvělá kamera, která využívá scenérií Berlína na maximum, ale v tomto případě, při takto strukturovaném ději, je stopáž extrémně přepálená. Jako žánrovka, kterou lze v pohodě ustát ale OK. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ona a on. Australská turistka, která se tak trochu hledá, učitel angličtiny, který ji našel a nepustí. Poměrně ambiciózní australská režisérka ji vysílá do Berlína na polopracovní pobyt, pozná jeho, vymění si pár pohledů a vášnivá noc pokračuje ránem ve stylu „kéž bych mohla zůstat“, aby záhy pochopila, o jakého podivína jde. Začne to zamčenými dveřmi a údajně zapomenutým klíčem, pokračuje.. však víte. Jenže co když přijde den, kdy se zakouká do nějaké jiné? Žádné velké dusno to nicméně není, tvůrci mohli přitlačit na pilu a hlavně měli klidně o dvacet minut krátit. Závěr na můj vkus nebyl úplně dotažený a vyladěný. Atmosféra solidní. Max Riemelt je takový zvláštní kámoš od vedle, kterého by zpacifikovalo i vězněné něžné pohlaví. Příležitosti byly, naše hrdinka (jinak krásná Teresa Palmer) toho ovšem moc nezkusila. A když už šroubovák nepoužila na křeslo z IKEY, měla věznitele dorazit. Škoda.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mladá, ambiciózna Clare, je austrálskou foto-žurnalistkou, ktorá prichádza na pracovnú dovolenku do Berlína. Keď sa po relatívne krátkej dobe spoznáva s charizmatickým Andim, zdá sa, že ju okrem návštev historických častí samotného veľkomesta, čakajú romantické chvíle strávené po boku vyzretého muža. Lenže Andi ani z ďaleka nie je tým láskyplným dobrákom, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Clare sa tak po noci plnej vášne, nečakane ocitá v pasci psychopata, ktorý sa jej ani omylom nemieni vzdať ... Taká lacnejšia tuctovka s pár ojedinelými momentmi, typickými pre slabšiu psychologickú drámu. Nakoľko sa však jedná o thriller, dúfal som aspoň v záver, ktorý by ma dostatočne nadchol. No čo nato povedať? Keď užívateľ vidí moje hodnotenie, ktoré hovorí doslova za "všetko" .... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Typická ukážka premárneného potenciálu dobrého thrillerového námetu. Za najväčšie pozitívum považujem snáď len hercov, chémia medzi oboma hercami fungovala na stopercent a obaja svoje postavy hrali veľmi presvedčivo a uveriteľne. No to dôležité thrillerové jadro ma až tak nenadchlo - málo napínavé, veľmi často nezáživné a na thriller celkovo až moc ospalé. Skrátka ešte to chcelo nejaký nápad, prípadne v niektorých momentoch viac pritvrdiť. Tiež tomu chýbalo niečo, čo by snímku dodalo viac šťavy a napätia. Slabší priemer. 55/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

K bytelným únosům žen dochází v německy hovořících zemích. O tom se ve jménu odkazu Pepíka Fritzela a Wolfganga Priklopila mohla na vlastní kůži přesvědčit i sličná australská turistka Clare, která po vášnivé noci s učitelem angličtiny, už nemohla odejít z jeho berlínského bytu, přizpůsobenému pro účely věznění. Teresa Palmer nahá a zbědovaná. To je častý obrázek v tomto filmu. A vypadalo to, že by na Vánoce už zase mohla se Skippym pořádat závody, s Dustym hrát na honěnou a k Iggy Azalea zajít na návštěvu, prostě být zase doma se svými, jenže to ona ne, tvůrci jí to nedopřáli. Vánoce prostě stráví u psychouše, a basta! Logické chování postav úspěšně zadupáno do německé půdy. Možnosti úniku více než časté, nicméně film trvá ke dvěma hodinám, co by se asi tak mělo dál dít, kdyby se Clare dostala náhle na svobodu. Takže zde máme thriller, stižený syndromem nelogického chování zúčastněných, ještě poněkud přismrádlý artem a nezávislým produkčním postojem. I tak má ovšem film něco do sebe. Cate Shortland není úplná blbka režisérka, připravila nám pohled na Teresu, jak ji vidí jen její manžel. Vizuál příjemně dobarvuje lyričnost filmu. Teresin protivník Max Riemelt je excelentní slizoun, na jehož potrestání se divák těší. K výčtu plusů přidám kvalitní kameru, střih i porci explicitnosti. A nyní k záporům. Film je zbytečně moc dlouhý, logika na štíru a třetí bod strhávám za slabou a celkově zmatenou finální část. Celkově se jedná ve své kategorii o neotřelý počin, který by se neztratil na minoritních televizních stanicích, kde by šel v pozdních večerních hodinách s nálepkou "progresivní art". 7/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Krásná Tereza Palmer zvedá tenhle thriller o jednu poctivou hvězdu výše. Za prvé svým šarmem, ale hlavně takovou svou vnitřní nejistotu, kterou jsem jí bezmezně věřil. Na začátku náznak milostného vzplanutí, na konci boj doslova o holý život, který jsem si užil až k hodně povedenému konci. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Ale že to trvalo nějak moc dlouho. Dobře Ti tak Maxi. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Berlin Syndrome" nie je podľa mňa thrillerom, kde sa niečo neustále deje, no je to naopak filmom, ktorý sa zarýva pod kožu a buduje atmosféru. A tá beznádejná situácia je to, čo tento film robí podľa mňa silným. Teresa Palmer je veľmi dobrá a som rád, že ma posledné filmy viac a viac presviedča, že si vie vybrať aj dobré projekty. Plus jej postava nia je úplne hlúpa (okrem toho, že skočí s cudzincom v posteli, ktorý je náhodou psychopat) a vyslovene, keď pochopí, že je situácia bezvýchodisková, až vtedy sa vzdáva a snaží sa si veci viac už nekomplikovať. Napriek tomu však čakáme, či sa z toho nejako dostane a musím sa priznať, že záver je dostatočne uspokojivý. Aspoň pre mňa. Max Riemelt je tiež dobrý a patrí do kategórie psychopatov, o ktorých by si to človek nemyslel. A dokáže to maskovať. Dokonca akoby bol vnútorne sám presvedčený, že koná správne a neuvedomuje si, že to vlastne správne nie je. Len to všetko treba udržať pod pokrievkou, lebo by nikto jeho chúťky a túžby nepochopil. Film síce necháva pár otázok visieť vo vzduchu, ale nie sú to veci, ktoré by boli potrebné na to, aby sme si dopovedali príbeh, alebo nás nejako výrazne nenechali spať. Celkovo to atmosféru má, vie kam ísť a herecké výkony fungujú. Pre mňa film stojí za to vidieť. Nemyslím si, že to ocení každý, no ja som spokojný. Hodnotenie: B+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Miestami je to síce uťahané a postavy sa chovajú divne, ale rozhodne to nenudí. Teresa Palmer konečne po Two Thirty 7 má čo hrať a Max Riemelt ako vždy výborný. 3,5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Noční můra australské fotografky. Nějaké emoce to nakonec vzbuzuje, pokud není účelem snímku ještě něco více. Dostat to do ruky scénárista béčkových filmů tak nevím, ale režisér má dobrý pozorovací talent, celý film dobrý rytmus. Dům je skvěle vybaven držet ženu uvnitř takže vášeň k muži ženu přišla draho. A ani si přitom nesundá podprsenku… ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Atmosférou docela slušný, ale zbytečně dlouhý thriller o dívce, která je uvězněna v bytě úchylného německého mladíka. Trochu prostříhat a přitlačit na pilu a mohla to být pecka. Náběh tu občas je. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z príbehu sa dalo vyťažiť oveľa viac. Keď psychofašista zbalí austrálsku turistku a do 24 hodín dostane od nej všetko, musí byť riadny kretén, že si ju ešte nechá doma, najmä keď po ňom ide sedemnástka so strojčekom v hube. Ako to chcel všetko živiť z učiteľského platu? V každom prípade namiesto kecov tam mali dať poriadku thrillerovú alebo hororovú linku. Taký únos Kampuschovej mal atmosféru, toto sa podobalo na debatný krúžok s celkom vydarenou hudbou v pozadí. S nejakými zvratmi im to vôbec nevyšlo a Teresa nech sa permanentne vráti k blond vlasom. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak dlouhé přidaly víc napětí drama tak jdou hvězdy víš tak bohužel ne Teresa je prostě herečka která se hodi všude tet už de jenom oto zda film bude dobrý tady to bylo slabší zas příště. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrný a předvídatelný thriller, který kromě nahé Teresy Palmer nenabídne téměř vůbec nic. „What would be the worst thing I could ever do to you? Don't worry... I would never do it. We are a team.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Teresa Palmer skvělá, Riemelt ucházející a sem tam se podařilo naservírovat solidně stísněnou atmosféru. Jenže je to celé strašně dlouhé. Cate Shortland nabalila na obvyklé schéma až příliš mnoho obezliček, které ale děj nikam významněji neposunují a jejich výsledným efektem je jen ztráta pozornosti. A dost mimo je i název odkazující na Stockholmský syndrom, protože o něco podobného tady nejde ani náhodou. Průměr. 50% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dívka chce studovat v Berlíně, kde se trochu nudí, připadá si cizí, a tak je ráda, když se s někým spřátelí. Jen ji nenapadne, že by ten příjemný muž mohl být tak trochu šílenec. Dobře, civilně pojaté drama, které nechce jít do zbytečných extrémů, ale přitom tím stále vytváří dobrou, ač zdlouhavou podívanou, do které by se nikdo nechtěl dostat. ()

Související novinky

Black Widow se hýbe kupředu

Black Widow se hýbe kupředu

21.06.2018

Zdá se, že Marvel konečně vyslechne přání fanoušků, kteří roky prosili o samostatný film o Black Widow s tváří Scarlett Johansson (Ztraceno v překladu, Don Jon), a snímek přece jen vznikne.… (více)

Reklama

Reklama