Reklama

Reklama

Leningradské nebe I.

  • Sovětský svaz Baltijskoje něbo - 1 serija (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Slavný dvoudílný sovětský velkofilm je dodnes považován ze přední humanistické dílo o blokádě Leningradu. Sugestivní příběh líčí osudy bojových pilotů, hrdinně bránících leningradské nebe okupované fašisty v letech 1941 až 1943. Ve městě zatím umíraly statisíce obyvatel hlady a jenom díky statečnosti a odhodlání Sovětů nebyly ztráty mnohonásobně větší. Snímek Leningradské nebe je kromě výpravných bojových scén také hereckým koncertem dvou tehdejších sovětských hvězd – Michaila Uljanova a Ljudmily Gurčenkové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co k tomu napsat no. První díl filmu, který je prý perlou Sovětské kinematografie, ale spíše ukazuje, nebo ještě spíše chlubí tím, co Rusko mělo, čím se honosilo, a čím rány rozdávalo za druhé světové války doplňující odzbrojující nudou na ještě ne příliš kvalitním plátně. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rusom scény, sugestívne ukazujúce vojnové strádanie a hrôzy zarývajúce sa do očí a myslí vždy išli, bez ohľadu na kvality filmu ako celku. Niekedy ich až podozrievam, či to všetko nekrútili bez kaskadérov. Záležalo vari Matičke Rusi na individuálnom živote? Dôležitejší bol predsa čo najpresvedčivejšie zobrazený záujem strany, štátu a národa! Nech je ako chce, kombináciou kolektívneho hrdinstva s kritikou individuálneho prístupu a obrazmi strádania obliehaného Leningradu sa vyznačuje aj tento film. Jednorozmernú schematickosť trochu narušuje zobrazenie národného odporu voči okupantom cez jednotlivé osobné príhody statočných gerojov i občanov mesta. Tiež potlačenie stalinistického kultu osobnosti je zrejmé, čo súvisí s rokom vzniku (Stalina prezentuje iba jeden rozostrený obrázok vodcu v miestnosti). A tie spomínané silné momenty? Napríklad kratučký náhľad na apokalyptickou víchricou zmrazené polomŕtve mesto. No k najmrazivejším vo filme patrilo potopenie jedného z naložených autiakov pod ľadovú trhlinu. Tie svetlá, žiariace spod vodnej hladiny do prázdnoty zamrznutej pláne jazera si budem pamätať dlho. Bŕŕŕ! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zcela urcite jeden z tech lepsich sovetskych valecnych filmu, ktery pojednava o blokade Leningradu, jeho zasobovani a letecke obrane mesta. Spise nez na valku jako takovou je film zameren na osudy lidi, kteri jsou s valkou bezprostredne spjati. I kdyz se zde najde nekolik malo usmevnych scen ( ta, kde ale 5 sovetskych letadel a nekolik krizniku zazene 70 Junkersu, bohuzel stoji za to... ), film je natocen bez emoci, bez nejake propagandy ( o Stalinovi v 1. dile nebyla ani rec ) a s velice kvalitnimi dialogy, hereckymi vykony a uzasnymi obrazy z Leningradu. Tento film, jak vidim jeste moc lidi nehodnotilo, myslim si vsak, ze ti 1 a 2 hvezdickovi davaji tak nizke hodnoceni jen proto, ze se ve filmu lide oslovuji soudruhy atd... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Blokáda Leningradu je velice významné téma tohoto snímku, který si především všímá letců a jejich hrdinských činů. K daleko větší autenticitě, kterou už vytváří černobílý obraz, byli použity i přímé záběry ze skutečných bojů. Odvaha a odhodlání všech zúčastněných je vkusná připomínka opravdu těžké doby. Velice realistické scény byli u sovětských tvůrců vždy hlavní devizou, takže se divák dokáže vcítit do oné situace. Na dnešní dobu už je vyprávění pomalé, ale coby klasice žánru je to zase ku prospěchu. Jedná se o první díl dvojdílného filmu, který patří ke vkusnějším výpovědím události z doby 2. světové války. ()

Reklama

Reklama