Reklama

Reklama

Barevný závoj

Trailer 2

Obsahy(1)

„Myšlenka života ve světě svázaném přísnými pravidly, je stále aktuální. Na dvou lidech, kteří nalézají pokoru a učí se odpouštět jeden druhému, je něco dojemného...“ - Edward Norton.

Kitty (Naomi Watts) se musí neodkladně vdát. Proto si bere seriózního doktora Waltera (Edward Norton), se kterým odjíždí do Šanghaje. Protože se tady ale Kitty nudí, najde si milence. Walter nevěru odhaluje a jako pomstu přijímá práci v odlehlé čínské vesnici, kam bere Kitty s sebou. Teprve tady se mohou naučit jeden druhého chápat, milovat a odpouštět... Film vznikl podle stejnojmenného románu W. Somerseta Maughama, podle jehož knih bylo natočeno hned několik titulů (The Razors Edge, Being Julia). Snímek je zároveň remakem stejnojmenného filmu Richarda Boleslawskiho z roku 1934. Tehdy ztvárnili ústřední dvojici slavná hvězda Greta Garbo a Herbert Marshall. Nadějný režisér John Curran obsadil do hlavních rolí svého filmu neobyčejně nadané herce: Naomi Watts a Edwarda Nortona. Barevný závoj má již na svém kontě mimo jiné Zlatý Globus pro Alexandra Desplata za nejlepší filmovou hudbu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (364)

POMO 

všechny recenze uživatele

Režisér nám v prvej polovici pohriechu nedovoľuje dotknúť sa postáv a podľahnúť emóciám príbehu, je rovnako nedospelý ako jeho ženská hrdinka. Tento handicap sa však časom uvolní a s umúdrením postavy Naomi Watts začína z plátna prekvitať pôsobivá komorná dráma o zbližovaní sa dvoch rozdielnych ľudí na konci sveta. Tiež škoda skratkovitého záveru, ktorý si zaslúžil hlbšie precítenie. V zásade ale ide o peknú filmovú pohľadnicu z exotických kútov, síce rýchlo prešumiteľnú a nedosahujúcu epickosti hollywoodskej veľkovýpravnej elity, vnútorne však dobrosrdečnú a autorskú. Podobne autorskú, ako sú posledné, domáce počiny Austrálčana Phillipa Noycea (Rabbit-Proof Fence). Naomi slúži dobre, ale hlavou a motorom filmu je (opäť) Edward Norton - hoci je na plátne podstatne menej ako ona. P.S. Ďalší krásny soundtrack hollywoodskeho nováčika Alexandra Desplata. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku jsem Barevnému závoji prošustrovala už tím, že jsem na něj nešla do kina - velké plátno by dalo po zásluze vyniknout krásné exotické krajině. Čeho se mi nedostalo, byly vyhrocenejší emoce. Totiž takhle: Curranův film Už tu nežijeme mě na dlouho přiměl nemyslet na jiný. Automaticky jsem tedy počítala s tím, že jeho další věc musí být ještě lepší - nota bene s Nortonem !!! ale bohužel, "Vzpomínky na Čínu" se mi JEN líbily. 3,5 *. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné drama, které je ve své neokázalosti velmi působivé i díky výtečně napsanému příběhu a skvělým hereckým výkonům. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Hollywoodský standard schovávající se za velkovýpravnou show plnou sluncem zalitých pahorků. Ve skutečnosti předvídatelná komorní milostná etuda s dobrými hereckými výkony. Zpočátku vlažná, později strhující. Kdesi mezitím střídavě oblačno říznuté kapkami nudy. Skvělá hudba! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na dobový film odohrávajúci sa v Číne tam bolo na môj vkus málo kung-fu ;-))). Teraz vážne: Príjemne epická a dôrazne nesentimentálna dráma o jednej rozmaznanej fiflene, ktorá musela dospieť, a jednom anglickom suchárovi, ktorý sa musel naučiť komunikovať a hlavne odpúšťať. Alebo: ako sa jeden muž a jedna žena naučili, že muži sú muži a ženy sú ženy a človek, ktorý to pochopí, môže nájsť svoj kúsok šťastia v partnerskom vzťahu. Mohol by som ešte dodať, že herecké výkony Nortona a Watts sú výborné, ale s takými samozrejmosťami si ani nebudem drať prsty na klávesnici ;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Barevný závoj mě dokázal zaujmout těmi nádhernými scenériemi míst, ve kterých se film odehrává. Skoro mi přišlo, jak kdyby filmový štáb procestoval celý svět, aby taková nádherná místa mohl najít a do filmu použít. Skoro až jsem jim to záviděl, jak nádherná místa vybrali a do filmu je následovně použili. Stejně jako hlavní hrdina bych totiž hrozně rád cestoval i já, jenže by se mně nesmělo stát to, co jemu. Každopádně přes ty útrapy, kterým se říká život, jsem se dostal k závěru, kde jsem si uvědomil, jak hezký život je a jaké lidi kolem sebe mám, a že vlastně díky těmto věcem musím být šťastný. Protože to jediné pozitivum, co v životě máme, je právě to štěstí, ke kterému se cesta hledá těžce. Ale když se najde...nemá chybu! ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19,4miliónaTržby USA $8,060,487Tržby Celosvetovo $26,522,838Tržby za predaj DVD v USA $7,550,173 //počet predaných kusov 390,144 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Herecké složení se sešlo opravdu úctyhodné, ale ve výsledku je trochu na škodu. Snímek Barevný závoj je v počátku velmi zajímavým filmem o nevěře a lásce. Naomi Watts a Edward Norton opět předvádějí úžasné výkony, které nenechají příliš diváků chladnými. Bohužel se k jejich kvalitám nepřidal John Curran, který Barevným závojem trochu naplňuje typ filmu "krásná nuda". Opravdu se tu děje minimálně zajímavého a spíše sledujeme, jak žena odvržená svým manželem hledá pochopení a sama sebe v cizí krajině zmítané smrtí. Příběh jako takový je trochu smutným důkazem jak romantický příběh může plynout pomalu do očekávaného závěru. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ron Nyswaner .. Dvacátá léta minulého století, Britský imperialismus zlehka nahlodává blížící se úpadek a jedna nefunkční manželská dvojice (lékař teoretik a žena "málem na ocet") se vydává na dlouhou cestu ze Šanghaje, který jejich vztahu nepřeje, do zapadlého Čínského města, kde řádí cholera. Zde na pozadí lehce načrtnutých politicko-vojenských machinací a rozepří s místními obyvateli hledají (a překvapivě najdou:o)) společnou cestu k vzájemnému porozumění si. Výprava a forma líbivá, herecky slušné, přesto emocionálně unylé a co do působivosti dramatických linek jen průhledně průměrné. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro Barevný závoj mluví hned několik nesporných kladů. Především chemie mezi Edwardem Nortonem a Naomi Watts. I atmosféra prostředí, kamera a hudba jsou nadmíru vydařené. Jsou tu pouze dva nedostatky, které jdou však ruku v ruce a celý snímek strhávají do průměru. Je to unylost a předvídatelnost. Je vskutku otravné, když se vyprávění zbytečně táhne a navíc naprosto přesně víte kdy a jak se co stane. K tomu to vědomí, že před sebou máte ještě hodinu a půl do konce. Zamrzí to o to více, že herecky je to opravdu na výši a je zde několik málo scén, které fungují na výtečnou. Škoda, že taková není celá stopáž. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velmi estetický film podpořený uvědomnělými hereckými výkony. Porce solidní filmařiny. Hudba se také povedla, prostě film jak má být, po všech stránkách. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zkopírovaný koncept Vzpomínek na Afriku a zoufale nezajímavý film, kde se jeho nezajímavost stává tou největší zbraní k rozprostření viktoriánského sentimentu. Chybou je totální nevyužití prostoru Číny a místních obyvatel. Oboje má podobu karikatur. Plusem je Naomi v přelivu. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Chutná koloniální rychlohubka podle receptu W.S.Maughama. Kvalitní suroviny (herci, námět, hudba), nadprůměrné zpracování. Zmizí ve vás, ani nevíte jak. Mladá Angličanka Kitty se chce vymanit ze spárů své nesnesitelné matky (matka Bennetová z Pýchy a předsudku je proti ní starostlivý decentní drahoušek), tudíž se vrhne do okovů manželských. Bez lásky. Vroucně milující manžel doufá, že se jeho Amorův šíp vrátí jako bumerang (?!) , ale namísto toho přistihne svou ženu in flagranti s podřadným hejskem. Walter dá své ženě vražedně nekompromisní ultimátum. V čínském vnitrozemí na samotě u cholerového města zjistí, že stavět je těžší než bořit a že musí odhodit falešné iluze, které zakrývají skutečnou tvář toho druhého jako barevný závoj. Zatímco kolem řádí oškliví nacionalisté a ošklivé viry, nastává čas podívat se pravdě (a manželce) konečně do očí. Než bude pozdě…. Retrospektivní záblesky zažehly v charakterech jiskry, ale přesto chybí syrová naléhavost. Vidíme scény plné zoufalství, prázdnotu, touhu po sebezničení, hru kdo s koho, ale navzdory brilantnímu výkonu mlčenlivého vědce Edwarda Nortona postrádají ničivou moc, která divákem otřese. Politické pozadí je naskicováno jako angločínké omalovánky pro základní školu… jednoduše, bez myšlenkové či režijní invence. Ten film věrně kopíruje svůj název. Příjemný doplněk. Nic víc. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Milujeme člověka pro jeho ctnosti nebo neřesti? Někdy na to přijdeme až při cestě zpátky tam, kde jsme vždy měli být. Rád bych tu cestu absolvoval společně s hlavními hrdiny. S bušícím srdcem a zrychleným dechem. Zamezil mi v tom lehce unavený scénář a také Curranova málo odvážná režie. Krásné obrazy s dokonalými herci tak potěší pouze jednorázově a bez přesahu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašne rád by som dal 4*, lebo sa mi to svojím spôsobom vďaka historickej atmosfére a ázijskej poetike páčilo. A mám hrozne rád drámy, v ktorých Američania alebo aspoň Angličania vyrazia ďaleko od domova, do úplne cudzej a nebezpečnej krajiny, ktorej vôbec nerozumejú. Ale ten scenár je fakt hrozne predvídateľný, plný banalít a klišé. Obsahuje aj fajn, neopozerané veci, ako je manžel, ktorý nezlomí palicu nad svojou ženou napriek nevere a postupne sa medzi nimi začne rodiť nový vzťah. To mi prišlo zaujímavé. Edward Norton a Naomi Watts nie sú nejako moji extra obľúbení herci (hoci Norton bol svojho času označovaný za najpresvedčivejšieho herca svojej generácie a Naomi si budem asi navždy vážiť za Kruh), ale faktom je, že dostali k dispozícii celkom kvalitné, psychologicky uveriteľné postavy a urobili s nimi asi tak veľa, ako sa dalo. Na rozdiel od Lieva Schreibera, ktorý tu absurdne plní funkciu sexuálneho žrebca, čo mi prišlo kuriózne o to viac, o čo radšej ho mám ako charakterového, vážneho herca. Páčili sa mi podporné postavy, či už bodyguard alebo neprístupný kapitán, ktorý to mal všetko pod palcom. Problém naozaj vidím hlavne v scenári, ktorý je vystavaný tak prvoplánovo, že je proste jasné, že to bude mať tragický koniec. Čo by mi až tak nevadilo, ale tu je k nemu pristúpené nešťastným, až odfláknutým spôsobom (poznáte to, také to, že všetko sa nám začína dariť a zrazu príde úplne nečakaná hrozba a všetko zničí). A poviem na rovinu, že poetická atmosféra mohla byť spracovaná ešte oveľa lepšie; takto som si občas ani neuvedomoval, že sú tak ďaleko od svojej rodnej hrude. V tomto ohľade sa na filme negatívne podpísal zrejme rozpočet, ktorý nebol ani 20 miliónov, čo je na film odohrávajúci sa v exotickom prostredí dosť málo. Možno kebyže sa to natiahne o hodinu navyše, bol by výsledok lepší. Podobným látkam paradoxne strata tempa a šialená stopáž skôr pomáhajú, než ubližujú, česť výnimkám. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Moc hezký. Jedinými znalými tanečníky na parketu jsou neuvěřitelně dobří Norton a Wattsová, kteří dle krásných songů filmem proplují bez sebemenšího zaváhání, ladně, přesvědčivě a s obrovským hereckým rozpětím a přehledem. Dění mezi nimi působí zcela nenuceně, včetně dialogů, paradoxně nejsilnější filmové pasáže jsou ty bezeslovné. Na jejich různorodý vztah je prostě radost pohledět a s velkým zájmem jsem pozoroval jeho vývoj, ačkoliv děj byl více méně předvídatelný. A to je asi také největší slabina filmu. Závěrečná píseň je opravdu dojemná, poslední scéna klišovitým Walterovým zadostiučiněním. Obrazně řečeno: John Curran vyložil na stůl dvě esa a divák, ať už se dívá pod jakýmkoliv úhlem, si před tímhle trumfem jednoduše sedne na zadek. 22,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu smutné, ale hlavně citlivé, dojemné a velmi příjemné drama o dvou lidech, kteří se naučí chápet jeden druhého a vzájemně si odpouštět. Obsazení talentovaných herců Edwarda Nortona a Naomi Watts byla trafa do černého. Příběh je pěkně vyprávěn a za pochvalu stojí i hudba a kamera. Na pět to není, ale za zkouknutí to bezesporu stojí..... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výtečné drama klasického střihu stojí na skvělém scénáři (adaptace románu W. Somerseta Maughama) a báječné ústřední herecké dvojici. Naomi Watts i Edward Norton tenhle film i produkovali a muselo jim být tudíž jasné, jak skvělou příležitost tato látka nabízí. Proměna, kterou oba hrdinové projdou, je velmi důvěryhodná i divácky vděčná. Člověk s nimi doslova dýchá stejný vzduch a vnímá jejich pocity, chápe je a fandí jim. Překrásný film. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vcelku zručně natočený i zahraný a dvojíce Norton - Watts je perfektní, ale celkově mi to přišlo trochu laciný, obzvlášť závěr, kterým sem si byl jistej snad už v půlce filmu, když se tam udála jedna hodně stupidní scéna. Ale jak řikám filmařsky zvládnutý dobře, jen ten dopad je takovej mdlej a o hovně ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama