Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadpřirozené zlo přichází do archeologického naleziště v poválečné, Brity ovládané Africe. Nebo je narůstající počet úmrtí a hrůz dílem lidské bytosti? Otec Merrin viděl během války tolik zla páchaného lidmi, že se zřekl své víry i kněžství. Jako dozorce nad vykopávkami záhadného chrámu bude muset znovu nalézt svou víru, aby mohl bojovat s nepřítelem, který je nejen mazaný a nekompromisní, ale především nesmrtelný. Merrina (Stellan Skarsgård) čeká konečné zúčtování s nejzavilejším nepřítelem lidstva. Režisér Paul Schrader (režisér filmu Auto Focus, scenárista Taxikáře) vnáší přímo hmatatelnou hrůzu do nejnovější kapitoly proslavené hororové série, kde bitevní pole představuje lidská duše. Strach přichází a zmrazí vás až do morku kostí. (Magic Box)

(více)

Recenze (62)

nash. 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý a děsivý příběh. Kdyby ve filmu zůstala původní nesestříhaná verze holandského prologu (doporučuji dohledat), která s citlivým divákem opravdu zamává, a kdyby Satan zůstal jen tušenou hrozbou v pozadí všech událostí. Takto totiž působí jako pouhý statista, který proti hrůzám páchaným lidmi nemá se svými lacinými pouťovými triky šanci vyvolat ani záchvěv strachu či děsu. ()

zbysik 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytecny film, jehoz existence neresi vubec nic a filmovy svet neobohati o nic. Cely film cekate, kdy ze se zacne neco poradneho dit, kdy ze to ma dostat ty prave grady a pak je najednou konec a vy si uvedomite, ze tech nekolik napinavejsich scen melo vlastne tvorit vrchol tohoto filmu. Jako plus bych v tomto filmu vyzdvihl pomerne dobre odvedenou remeslnou filmarinu, kdy ty vsechny natocene sceny tvori celistvy kus a s logikou do sebe zapadaji; uvodni a zavercna scena s otcem Merrinem a se "skopcaky" byla pomerne napinave natocena a pro me tvori vrchol tohoto filmu; herecke vykony hlavnich hercu v cele se Skarsgardem pomerne funguji a hereckemu remeslu ostudu nedelaji. ()

Reklama

lykan9 

všechny recenze uživatele

Jedná se o velmi čajíčkovou verzi Zrození od Rennyho Harlina. Ne, že by jeho pojetí Vymítače ďábla bylo bůhví jakým klenotem, ale Pod nadvládou zla je zbytečností, která měla v úmyslu pojmou příběh lépe, ale stal se pravý opak. Tato verze prostě neměla tu správnou atmosféru a valnou část jsem se spíše nudil. Zrození bylo přece jenom lepší a čišelo z něho charisma a potenciál. V tomto případě však chybělo i to. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Myšlenka: Velmi dobrá. Příběh: Dějově (dle scénáře) dává smysl. Trikové efekty: Za 4 a šup se domů doučit. Posedlost samotná: Za 5 a pohlavek k tomu. Slovy prof. Deana Curtwrighta, ředitele největší léčebny pro duševně choré ve státě Oregon, USA: "Hranice mezi šílenstvím a posedlostí je téměř neviditelná. Přesto je nezbytné naučit se je rozpoznávat a činit závěry nanejvýš obezřetně." 1) Stupeň: Oprese (napadení) Některé příklady oprese: Pocity stísněnosti, jasnozření, povědomí o věcích skrytých, časově omezená znalost cizích jazyků, kterým se dotyčná osoba nikdy neučila, náhlá změna v myšlení( přes člověka jedná někdo druhý). 2) Stupeň: Obrese (obklíčení myšlení): Trvalý stav sebeobviňování z těžkého provinění, některé choroby duševní i tělesné, těžká závislost na klasických drogách a jiných toxických látkách včetně alkoholismu. 3) Stupeň: Obsese (Posedlost): Velmi těžké depresivní stavy, schopnost vnímat emoce, nemoci druhých (vždy jen negativní forma), pocit neschopnosti volně dýchat, "černé" myšlenky, sebeobviňování, vnitřní nabádání k sebepoškození - sebevražedné myšlenky, které jsou podsouvány. Tyto 3 body odsouhlasené nejen na velké konferenci psychiatrie, psychologie a teologie v Římě v roce 2005, by si do budoucna měli zapamatovat všichni tvůrci obdobných filmových snímků, a už jednou provždy nám přestat předkládat směšné masky, vykloubené krky, žhnoucí oči a dávení. Pak se stanou takové snímky uvěřitelnými. Všichni by však měli mít napaměti, že to, že se rozhodnou v Ďábla nevěřit, je před ním neochrání. V tomto případě tedy se zavřenýma očima dvě hvězdy. První za výpravu. Druhá za kulisy. Ohledně těchto filmových námětů jsem a budu vždy velmi přísná. Jiný divák může být spokojen. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

K tomuhle sem se přichomejt čirou náhodou (ve velmi pozdních hodinách v tv)... Napřed mi nějakou dobu trvalo, než sem si uvědomil, že "...tohle přeci hergot není ta Harlinova verze?!"... Další čas jsem věnoval úvahám, proč vlastně někdo točí film, co už byl jednou natočen (navíc se stejným příběhem i hercem v titulní roli)... Nakonec jsem ale na tuhle divnou hru přistoupil a vlastně to zas tak špatný nebylo! Zatímco Harlin ve svém Exorcistovi: Začátku vsadil na akci a krev, zde se tvůrci zaměřili víc na příběh a atmosféru (což jedině chválím) - první vyšlo, druhé jen částečně... Příšerný efekty (zejména ta digitální zvířata), občas až přespříliš rozvleklý děj. Jinak Skarsgard opět výbornej, ani démonem posedlej křovák nebyl vůbec špatněj! Zajímavá zápletka stupňovaného napětí mezi dvěmi zcela odlišnými kulturami (afričtí domorodci vs. britští vojáci). Vlastně to byl víc mysteriózní thriller než čistokrevný horor! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama