Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadpřirozené zlo přichází do archeologického naleziště v poválečné, Brity ovládané Africe. Nebo je narůstající počet úmrtí a hrůz dílem lidské bytosti? Otec Merrin viděl během války tolik zla páchaného lidmi, že se zřekl své víry i kněžství. Jako dozorce nad vykopávkami záhadného chrámu bude muset znovu nalézt svou víru, aby mohl bojovat s nepřítelem, který je nejen mazaný a nekompromisní, ale především nesmrtelný. Merrina (Stellan Skarsgård) čeká konečné zúčtování s nejzavilejším nepřítelem lidstva. Režisér Paul Schrader (režisér filmu Auto Focus, scenárista Taxikáře) vnáší přímo hmatatelnou hrůzu do nejnovější kapitoly proslavené hororové série, kde bitevní pole představuje lidská duše. Strach přichází a zmrazí vás až do morku kostí. (Magic Box)

(více)

Recenze (62)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Hodnotím to o stupeň lepšie, ako "oficiálnu", o rok staršiu verziu od Rennyho Harlina, ale v konečnom efekte je to podobne zlé, len z iných dôvodov. Najlepšie na "alternatívnej" verzii je zákulisie. Pôvodne to mal režírovať John Frankenheimer a mladého kňaza Francisa chcel stvárniť Ryan Phillippe. Potom Frankenheimer zomrel a Ryan bol "odídený". Následne k réžii prizvali Williama Friedkina z jednotky a Merrina si mal strihnúť Liam Neeson. Ani z toho nakoniec nič nebolo a voľba producentov padla na ceneného scenáristu snímok Martina Scorseseho Paula Schradera (a nie príliš ceneného režiséra Mačacích ľudí s Malcolmom McDowellom). Postavy Merrina a Francisa boli definitívne obsadené Stellanom Skarsgårdom a Gabrielom Mannom. Konečne mohla padnúť prvá klapka. No... radšej zada ani nemala. Po tom, čo padla posledná, nastalo okolo projektu podozrivé ticho, na čo producenti vyhlásili, že Schraderova verzia je "úžasne strašidelná"... ale oni chceli niečo iné. Povedzme "komerčnejšie". Tomuto zvratu priznám sa dodnes nerozumiem. Ak od začiatku chceli prequel Exorcistu poňať moderne a cool, prečo na to najali chlapa narodeného v r. 1946, ktorý sa preslávil Posledným umučením Krista? Tu proste dačo nesedí. Nasleduje ďalší pozoruhodný twist: Schradera vyhodili a na jeho miesto dosadili... Rennyho Harlina. Pretože koho iného nasadíte na problémový projekt, ak nie chlapa, ktorý v 90. rokoch komplet zruinoval mega-štúdio Carolco jediným filmom? Starému dobrému Rennymu treba priznať, že robil, čo sa dalo. Fakt mu nezávidím, musela to byť pekelná (hahaha) prácička. Sekal, ťal do živého i mŕtveho, brutálne pretáčal, ešte brutálnejšie prestrihával, zastrihával, odstrihával, vystrihával a nastrihával. Niektoré Schraderove scény si ponechal, iné vyhodil, množstvo nových si natočil sám. Stellanovi sa nejakým zázrakom (asi sa silno modlil, hahaha) v projekte podarilo zostať, to sa ale nedalo povedať o Mannovi, ktorého scény boli z filmu kompletne vystrihnuté a dotočené nanovo, ale už s hercom Jamesom D´Arcym. Čo sa otca Francisa týka, došlo v oboch verziách k veľkej zmene: kým u Schradera mal k Merrinovi chladný vzťah, u Harlina ho obdivuje. Prekvapivo zostali zachované vojenské postavy Ralpha Browna z Votrelca 3 a Juliana Wadhama. Toľko božieho (hahaha) šťastia naopak nemala Clara Bellar alias Rachel. Harlin ju pre-obsadil Izabellou Scorupco a aby bol krvák dokonalý, premenoval ju na Sarah. Cheche (Billy Crawford) je u Schradera domorodý úbožiak, ktorého sa Merrin ujme a on sa mu za to odvďačí „posadnutím“. U Harlina Cheche vôbec nie je. Je to trocha ako keby vo Vyháňačovi diabla nebola Regan. U Harlina je pre zmenu posadnutá lekárka. Ale dozvieme sa to až vo finále v rámci pokusu o šokujúci zvrat, keďže dovtedy sme boli v tom, že posadnutý je Cheche. Ten u Schradera vôbec nie je, čiže logicky tam nie je ani scéna, v ktorej ho „vymetajú“ domorodci. No proste veselo, čo poviete? ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kvůli stejnému obsazení hlavní role se vlastně jedná o naprosto unikátní záležitost, kdy během možná roku vznikly dějově téměř identické snímky. Tenhle prequel má ovšem slabší režii, herce a díky trikům působí daleko více televizně. 40% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Šutr sem, skála tam, puklina se otevírá... Co jen s knězem udělám, bez Boha mu duše zmírá." Co je peklo, to vím. Dvakrát ženatý... Ale nevím, co je to harlin. Rostlina, minerál, živočich? Hárající hyena, ďáblem posedlá? Nevím ani, jak se má správně vymítat, natož jak správně točit filmy o vymítání. Do náboženství jsem na základce nechodil a z geometrických útvarů to nad složitým pentagramem u mě na celé čáře vyhrává jednoduchý kosočtverec. Navíc, o film jsem v tv zakopl náhodou a očekával válečné drama o partyzánském odboji. Čili vymítáním nepolíben, ďáblem neinformován, bez náboženského zanícení a očekávání nějakého zázraku. Asi proto jsem si film užil na pohodu. Včetně křováka s oštěpem, vraždícího ve škole děti, aby "zastavil šíření křesťanského zla". Taky dobrý. Zkrátka černoši kvalitně černí a zaostalí až běda, bílí muži bílí, přímo sýrově bledí a konzervativní až pánbů brání, jak se na správné Angličany sluší. Nakonec nejlíp mi z toho vycházel náš Kníže temnot. Jako obvykle vlezlý (byť andílkovskou holčičku s gumovým krkem nepochopitelně vyměnil za ošklivého domorodého mentála), ale v podstatě ďábel hodný a sympaticky empatický. Morálně nezpůsobilého kněze niterně rozebral na mentální součástky, líp než psycholog a pak poskládal zpátky, jako nějaké flanďácké puzzle. Za to o jednu ateistickou hvězdu nadhodnocuji. Hyenám všeho druhu zdar! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nejděsivější na celém filmu je, že v něm utápí svůj talent Stellan. Scénář se dal natočit i jako zajímavé filozofické dílo na téma zla mezi námi, ale tohle je jen pohádka s neskutečně špatnými triky. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý a děsivý příběh. Kdyby ve filmu zůstala původní nesestříhaná verze holandského prologu (doporučuji dohledat), která s citlivým divákem opravdu zamává, a kdyby Satan zůstal jen tušenou hrozbou v pozadí všech událostí. Takto totiž působí jako pouhý statista, který proti hrůzám páchaným lidmi nemá se svými lacinými pouťovými triky šanci vyvolat ani záchvěv strachu či děsu. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Je to sice o třídu slabší, než Vymítač ďábla: Zrození, nicméně zas taková slabota za 49% to taky není. Já nevím, co všichni proti vymítání ďábla máte. Víte, kolik by jich tu bylo, kdyby se nevymítali? To by si člověk už pomalu ani nesednul v tramvaji. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ DVD PREMIÉRA: MAGIC BOX = 2008 (DVD s českou podporou sa ale v zahraničí dalo kúpiť už od roku 2006)+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: MARKÍZA = 2.3.2010 (3.3.2010) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Opravdu, ale opravdu někdo natočil film a někdo jiný ho o rok později natočil prakticky celý znovu i s tím, že do hlavní role obsadil stejného herce, který ji hrál v tom filmu natočeném před rokem? Jako pohnutky filmařů mi jsou dost často u řiti, ale tohle je fakticky úlet. Nevím, zda je to kvůli tomu, že jsem o rok starší (a mnohem lepší) Harlinovu verzi viděl dřív, ale ač to má občas slušnou atmosféru, je tohle hodně slabší odvar. S mnohem více směšně digitálních úletů... Čím je to delší, tím je to nudnější. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Podle mne má hlubší příběh, než konečná verze. Škoda je jen digitálních triků, na které už po škrtu nezbyly prachy, protože vypadají jako ze Zemanovy Cesty do pravěku. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Konec ne dětska snad už není ani co nabídnou jednička zůstane fenomén ostatní se jen přikrmují a snaží vylepšit dokonalost ale bohužel se tak nestane. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno moc nechápu, co vedlo Schradera k tomu, aby natočil prequel k Vymítačovi rok po Harlinovi. Jasně, bylo by něco jiného, kdyby ho pojal úplně jinak, ale tady se nejenže jedná o stejně prostředí, ale i o takřka stejný příběh a stejné herecké obsazení. Takhle jsem věděl, jak to bude probíhat a nepřidaly tomu ani mizerné triky. Od Harlina se to vlastně liší jen vtělením samotného Satana, přičemž jeho vymítání bylo velice bídné. Kdybych tohle viděl jako první, nejspíš bych tomu pár procent přidal, ale takhle je to jen za 30. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Poviem to rovno. Ani sa nečudujem, že štúdio poverilo Rennyho Harlina natočiť snímok ešte raz pod názvom THE BEGINNING. Nudná báchorka, ktorá nemá prakticky ani poriadnu akciu, ani poriadne nevystraší. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Myslím že kdybych tenhle film viděl před tím od Harlina, určitě by se mi líbil. Bohužel Harlinův Vymítač ďábla je lépe obsazený, spádovější, lépe udělaný (i když efekty - hyeny - bohužel stejná firma) a úplně jinak podaný horor. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

niekde som cital, ze schraderov vymietac ma byt o dost lepsi ako harlinov, ale zial toto bolo 2 hodiny trapnej nudy bez pointy. sice harlinov pokus je lepsi, ale aj tak dalsi nevydareny brat do tejto zbabranej serie... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Alternativni verze k Exorcist: The Beginning. Je to cele realnejsi, syrovejsi a mene pritazene za vlasy, nicmene otazkou je, zdali je to u filmu podobneho charakteru dobre. Osobne preferuji spis puvodni verzi s vymakanymy audio/vizualnimi kolazemi a ultra posedlou girl, nez tuhle relativne poklidnejsi a rozumnejsi verzi s dabelskym kriplem. Jinak lokace v africe, vcetne hlavniho chramu, nekteri herci, vcetne hlavni role jsou identicke, takze pravdepodobne take zalezi, ktera verze je spatrena jako prvni, protoze ta druha bude mit vzdycky jakysi element repetitivnosti. Na prumeru se to ale jeste udrzelo a stoji to za videni. 5/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Pod nadvládou zla“ je film, který má gradující atmosféru a jsou zde momenty, které mohu duši hororového diváka potěšit, jenže celkově je to až příliš přímočaré a příliš se to snaží vytvořit oslí můstek pro „Vymítače ďábla“. Stellan to zachraňuje svým herectvím a svojí osobností, ale dál jak na průměr se tenhle film stejně nedostane. Chybí tomu potřebná tíživost a síla postav. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

historia vzniku filmu je dost znama (ak nie staci si precitat recenzie na okolo) a pocit producentov potom co videli vysledny schraderov film, ze dominion by nemal sancu uspet sa ukazal ako opodstatneny. cely film sa nesie v pomalsom duchu (obcas to pomaha atmosfere, ale vacsinou to len nudi) a viac ako o sokovanie divaka, ide tvorcom o budovanie vnutorneho boja otca merrina so svojou stratou viery (tema podobne ako v last temptation of christ, ktore schrader adaptoval pre scorseseho). z tohto tematu by dobry reziser dokazal vykresat silne drama, alebo hrozostrasny horor, vysledny film je vsak len nuda a to i vdaka schraderovy ktory ma za sebou niekolko vynikajucich fiilmov tu vsak totalne zlyhal. stellan sa opat snazi (ako i v harlinovej verzii), ale zvysok hereckych vykonov je ako z ochotnickeho divadla a v momentoch ktore by mali vyvolat pocit uzkosti a strachu z pritomnosti samotneho diabla a zla film nedokaze nic vytazit a posoby miestami smiesne (cele zaverecne vymietanie a prepojenie ostatnych liniek ktore sa tiez odohravaju su ako vtip, alebo i merrinov sen ktory je ako z nejakej televiznej show zo 70. rokov )... ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Proč došlo k prequelu k filmu Vymítač ďábla: Zrození, vůbec nechápu a asi nikdy nepochopím. Již původní snímek byl docela mizerný a tento paskvil je ještě horší. Nebýt hereckého umění Skarsgård nejhorší hodnocení jednoznačně padne a já bych musel jet do nemocnice pro duševně choré. Tohle nebyl horor, tohle nebylo zhola nic. Jen malinké náznaky, které hned zmizely v nicotě. Nedoporučuji. ()

Reklama

Reklama