Reklama

Reklama

118 dní v zajatí ľadu

  • angličtina 118 Days in the Captivity of Ice

Obsahy(1)

Veľký klinec - tak nazývajú Eskimáci Severný pól. Odjakživa ako mocný magnet k sebe priťahoval odvážnych dobrodruhov. Po jeho dobytí sa najväčšou výzvou pre polárnikov stal prechod z Ruska do Kanady cez Severný pól bez leteckej podpory - športovo, len vlastnými silami. Reinhold Messner ho označil za najväčší problém Arktídy. Slovensko-ruská štvorica polárnikov štartovala zo Severnej zeme - z miesta najväčších zím, hojného výskytu ľadových medveďov a silného driftu. Severný pól dosiahli po 75 dňoch. Od tejto chvíle začali zápasiť nielen s neustálym protiprúdom ľadových krýh, ale aj s množstvom otvorenej vody a veľkými výkyvmi počasia. Filmový príbeh 118 dní v zajatí ľadu vás vtiahne do neuveriteľného príbehu, aký môže poskytnúť len dobrodružný život polárnikov. (K2studio)

(více)

Recenze (50)

sator 

všechny recenze uživatele

Snad jediné plus byla krajina jinak samé minusy-smekám. 118 dní každý den 30 km´=3500km...Lidský duch nemá hranic ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Ano, film je určitě velice dobrý, ale co je ještě lepší, je výkon samotných aktérů: skoro čtvrt roku ve 4 lidech, nevidet nic než sníh a led, teploty při které zamrzá i vodka, ponorková nemoc, nemluvím o nebezpečnosti celé cesty... Jak řekl Reinhold Messner, tento přechod je jeden z posledních dobrodružných problémů, který ještě před lidstvem stojí... Těmto čtyřem polárníkům se ho podařilo vyřešit. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tohle aby člověk absolvoval musí bejt naprostej maniak... Ještě dokážu pochopit lidi, kteří se šplhaj po nejextrémnějších cestách na 8smitisícovky, ten pocit, když vylezeš nahoru musí bejt k nezaplacení. Ale tihle borci se dobrovolně vydali na cestu mezi lední medvědy, na cestu kde za sebou táhli saně a batoh těžkej jak prase. Každou chvíli obcházet nezamrzlou vodu, pořád se bát, že se propadnej do hlubin oceánu. Tohle mi hlava nebere a nikdy nevezme. Ale dokument je to parádní a já sem teda rád, že sem to s nima mohl trošku prožít, i když sem si celou dobu říkal, že to sou blázni... ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní tohto dokumentu mi aj doma pri pokojovej teplote bola zima.Na všetko toto úsilie som pozeral, priznám sa s otvorenou pusou.Veľká škoda, ale že tie najnapínavejšie scény a okamžiky neboli sfilmované.Každopádne protagonistom tohto neuveriteľného príbehu patrí veľká poklona. ()

Arbogast 

všechny recenze uživatele

Ak si môžem vybrať u mňa najlepší slovenský dokument, tak je to tento film o neskutočnej drine, akú zažili štyria polárnici na prechode z Ruska do Kanady cez Severný pól. Veľká vďaka patrí kameramanovi Ivanovi Kužilevskému za tieto unikátne zábery z tak extrémneho prostredia. ()

Scytale 

všechny recenze uživatele

Totální respekt a obdiv všem účastníkům tohoto ledového dobrodružství. Speciální obdiv patří kameramanovi výpravy, že při tomto brutálním putování ještě navíc vytvořil tak kvalitní materiál a tak drsných podmínkách. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Tak odvážne a neuveriteľné, že si ťažko predstaviť náročnosť tohto štvormesačného putovania. Prekvapila ma nedramatičnosť dokumentu, až to vyznievalo, že dosiahnutie Severného pólu bez pomoci techniky či zvierat, pri troche uskromnenia a zimy nie je "až" také náročné. No po vzhliadnutí "filmu o filme" kde je vysvetlená náročnosť obrovských mrazov a takmer 100% vlhkosti, kedy pot z búnd odstraňujú kefovaním a pri chôdzi treba neustále prekrvovať prsty aby neomrzli som zmenil názor. Za obdivuhodný výkon kameramana pridávam aj piatu hviezdičku. ()

SICK_BREED 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument mapující příběh lidí jenž se pokusili dokázat nemožné a uspěli. Škoda jen neustálého opakování stále stejných tří témat (medvěd, vodní díry, zvrásnění) samozřejmě chápu že v takových to podmínkách se dá velice těžko vymýšlet něco originálního, ale nějaký další rozměr tomu u mě do 5 hvězd chyběl. Například bych dal přednost komentářům přímo z terénu, v okamžiku aktuálním názorům aktérů, před použitým retrospektivním komentářem. Ale i tak naprosto špičkový a unikátní dokument. 4* ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Neskutečnému výkonu borců nelze než smeknout. Děkuji projektu, že mi ukázal jak taková cesta je složitá. I dříve jsem měl z takové cesty respekt, ale moje představa, že se jde po rovině, dostala velkou trhlinu. ()

Antaeus 

všechny recenze uživatele

Existuje iba málo dokumentov, pri sledovaní ktorých som nedýchal. Toto je jeden z nich. Slovami neopísateľné putovanie, ktoré je rozhodne nutné vidieť! ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

Silné, extrémne a obdivuhodné že sa nato chlapi dali...fakt obdiv a rešpekt pred nimi. Matka Príroda nám vládne a my sme len úbohý služobníci...odporúčam vidieť! ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Nesnáším zimu a tady šlo teda o brutální extrém. Hodně zajímavý dokument, kdy se pár nadšenců rozhodlo přejít Severní pól. Pozorujete, jak se skupinka bláznů pachtí přes zimní, nedotčenou krajinu s těžkým nákladem. Bylo zajímavé sledovat, jak si poradí s různými situacemi. Od tajícího ledu, poškození saní, hladových medvídků, až po neuvěřitelnou zimu, která jim nedá spát. Toto by opravdu nebyla moje vysněná dovolená. Radši bych se rozpustila horkem v poušti. Ale proti gustu... Myslím, že je třeba ocenit hlavně kameramana. Natáčet takové záběry a u toho se lopotit a mrznout je obdivuhodné. Já bych kameru vzteky zahodila někdy mezi prvním a druhým kilometrem. U třetího kilometru by letěly i těžké sáně. Fakt dost zajímavé téma s velmi hodnotným komentářem. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o pár Slovanech, kteří si usmysleli přejít Severní pól bez jakékoliv podpory. Hodně při tom MRAZÍ dech, můj obdiv má především kameraman, který i přes všechny problémy a únavu dokázal zachytit a vystihnout celé to martirirum, ale samozřejmě mají můj respekt všichni, i když nechápu proč chce někdo dobrovolně trávit 4 měsíce v takových podmínkách - 80 %. ()

Ivo 

všechny recenze uživatele

Tak ještě do třetice (a asi už naposledy) jsem se podíval na pana Barnabáše. Připomnělo mi to tentokrát ten kreslený vtip jak se horolezec s maximálním úsilím vyšplhá na nějaký kopec a zjistí že nahoře je pohodová restaurace ... Podobně i tady se týpci samoúčelně, hazardně a s vypětím všech sil celé týdny plahočí po ledu s tunami nepraktických zavazadel a po cestě je jen tak mimochodem navštíví pár turistů, kteří stejný úsek zvládnou v pohodě za pár chvilek helikoptérou (a stejně v pohodě by doletěli i na ten severní pól). Ale když to někoho baví... Otázka jestli by to celé dělali i bez toho natáčení na video. Ale dává mi to zhruba stejný smysl jako třeba vypravit se na maximálně dobrodružnou pěší expedici se závažími a ve skafandrech z Českého Krumlova do Prahy po dnu Vltavy a po 50 dnech dorazit s vypětím všech sil k cíli a konečně se nadechnout opravdového vzduchu ... jede tam sice autobus, vede dálnice a dá se jet i na loďce, ale bylo to úžasně extrémní, obdivuhodné a dobrodružné :)) Nebo by to po tom dně mohli zkusit třeba trabantem ... to by mohlo mít ještě větší úspěch ... když není co jiného na práci ... ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument u kterého ale postrádám trochu větší popisnost a dramatické momenty, kterých jistě bylo bezpočet a i když se je možná nepodařilo kamerou zachytit, mohli být popsány v komentáři, čili lepší dramaturgie. ()

Reklama

Reklama