Reklama

Reklama

Tajuplné Mamberamo

(festivalový název)
  • Slovensko Tajomné Mamberamo (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Irian Jaya je vďaka prírodnej aj politickej nedostupnosti jedným z posledných miest na Zemi, kde sa civilizovaný človek môže dotknúť primitívneho sveta. Žiadnej expedícii sa ešte nepodaril prechod z vnútrozemia k rieke Mamberamo, ktorá skrýva pred bielym svetom svoje tajomstvá. Je to sen mnohých cestovateľov a dobrodruhov. A práve tu vstúpili dvaja priatelia do neznámej džungle na tisíckilometrový pochod. Bojovali s nástrahami pralesa, maláriou, hladom i s vlastnou vôľou, aby napokon našli skutočné klenoty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

T2 

všechny recenze uživatele

Až na tie nasnímané pochutinky domorodého obyvateľstva, kedy mi moc po chuti nebolo, je to zaujímavá sonda do neprebádaného života v končinách Novej Guinei, sila kade sa Barabáš a jeho tím dokáže v extrémnych podmienkach prebrodiť, prelanovať, preplaviť... /55%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to zvláštny pocit - keď zvedavo stojíte na prahu niečoho nepoznaného, a pritom stačí prijať výzvu a prekročiť zakázaný prah.“ Počujete bubnovanie z hlbokej džungle? Aj vám sa oblečenie lepí na telo tak hnusne, že už sa nad tým ani nerozčuľujete? Máte strach z malárie, ktorej záchvaty budú také pravidelné, že si podľa nich môžete nastavovať hodinky? Tak sa pridajte na expedíciu do tajomných končín Novej Guinei, údajného semeniska kanibalizmu a Doby kamennej. Presnejšie, do vnútrozemia k rieke Mamberamo, ešte presnejšie na časť ostrova zvanú Irian Jaya (druhou polovicou je Papua). Táto oblasť je civilom uzavretá (ako "nekontrolovateľná“). Povolenia na vstup nevydávajú. Známe sú iba letecké zábery. Ako tak pozerám dokumenty v nedeľu pred obedom s opálenými krásavcami, čo nemali kedy nazbierať životné skúsenosti (poznáte tie ich hlášky, napríklad „z tejto starej stavby ma mrazí minulosť nekonečna“), smejem sa. Strhujúce TAJOMNÉ MAMBERAMO je venované Jindrovi Martišovi; mesiac po tomto filme ho zavalila lavína pod Anapurnou. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/184413/Tajomne-Mamberamo-100.html ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Co ti kluci jsou ochotni podstoupit, je neuvěřitelné. Zvládnout takovou cestu zdravý je už na hraně lidských možností, ale s malárií to je naprosto nemožný risk. Ale jak je vidět, lidé tyto hazardní cesty záměrně vyhledávají. Na konec suchá poznámka, že o měsíc později sympatický Jindra zahynul - docela šok. Je sice většinou lepší umřít o něco dříve nežli o něco později, ale on toho mohl ještě tolik dokázat.... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Jít cestou necestou a vodit s sebou kamarádku malárii musí dát celkem zabrat. Já bych to asi po pár dnech vzdal a nechal se dobrovolně sežrat některým z těch kanibalů, po kterých tahle výprava pátrá .. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Další dokument, za plný počet bodů. Tentokrát průchod končinami Nové Guineye, kde předtím pravděpodobně nebyl žádný běloch. Opět nepředstírané dobrodružství jak má být. Film působí velmi autenticky, skoro jsem si vsugeroval malárii. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Hazardéři se životem měli opět potřebu si dokázat, jak jsou nepřemožitelní a že pro ně není žádný cíl příliš vysoko. K tomu jsou potřeba dvě věci. Odvaha a místo, kam se zatím mnoho lidí nevypravilo. Docela mě překvapilo, že si hlavní hrdina tak dlouho namlouval, že malárii mít prostě nemůže, ačkoli tomu úplně všechno nasvědčovalo. Nutno říct, že na výpravě byl daleko za hranicí nasazení života a měl obrovské štěstí. Více než dokumentování primitivních divochů je nám tedy popisováno, co všechno musel náš hrdina podstoupit a jak mu u toho bylo zle. Na divoších se mi nejvíce líbily jejich držáky a zakrývače penisů. Černé kmeny jsou bohužel pořád stejné a záběrů není mnoho. Příliš mě dokument neoslovil. V závěru mě docela šokovalo oznámení smrti, na první pohled, sympatického člověka. Dávám lepší 2*. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Medzi dokumentami týčiaca sa lahôdka. Barabáš dokazuje, že studnica jeho nápadov nemá dno. Extrémna cesta, obohatená o kameramanovu nebezpečnú maláriu mi brala dych. Vďaka kvalitným záberom je táto cesta pre diváka reálne prežitým zážitkom. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších Barabášových počinů. A to především z důvodu absence nějakých drsnějších či zajímavějších záběrů. Bohužel se tady moc mluvilo a velmi málo nám bylo ukázáno. Škoda!... Ale, abych uctil památku našeho horolezce Jindřicha Martiše, který zahynul v Himálajích, tak budu hodný a ještě ty 4 hvězdičky dám. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Prvý dokument od P.Barabáša, ktorý som mal možnosť vzhliadnuť...Klobúk dole pred odvahou zúčastnených aj nad spracovaním. Pútavý, fantastický dokument pri ktorom som sa ani na sekundu nenudil! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je viacej dobrodružný ako dokumentárny. Aj keď je to len zdanie. Film mapuje cestu troch ľudí, fotografa, horolezca a Pavla Barabáša pri snahe prebádať zakázané územie Novej Guinei. Komentár je prispôsobený k tomu aby sme vnímali veci tak ako ich vnímal režisér. Aby nám sprostredkoval nielen kmene, ktoré v povodí rieky Mamberamo žijú, ale aj aby predostrel zvyky, kultúru a ťažkosti s ktorými sa museli vysporiadať. Od problémov s úradmi až po maláriu, ktorá ich počas celej cesty neopúšťala. Poetický úvod a záver považujem za prostriedok, ktorý dodal filmu na väčšej vážnosti a poetickosti akoby tomu bolo bez neho. Táto pocta pretransformovaná do dokumentu dokazuje silu výpovednej hodnoty, ktorá v sebe obsahuje sféry duchovné a ktorá predostiera divákom nový, neprebádaný svet, ktorý je aj napriek všetkej inakosti neuveriteľné nádherný. Jeden z najlepších Barabášových dokumentov. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Opis krajiny, mapky cesty, opis svojho zdravotného stavu a prežívania situácií, krásne fotky a videá krajiny, zvierat a domorodcov, skrátka sveta, ktorý je ešte civilizáciou nie veľmi dotknutý. Aby nám toto mohli priniesť obchádzali tamojšie zákony a zákazy, špekuľovali, no výsledok je krásny, akurát kvôli tej ľudskej tragédii nakoniec aj smutný. Barabáš sa časom zlepšoval, aj rozprávaním príbehu, aj vizuálnym podaním, no a hudbu nechal tentokrát v podstate vtedy ešte jednému nováčikovi v tomto obore, no ušlo to. Síce nejaké to expresívne wow z toho necítim, mám radšej komplexnejšie a detailnejšie veci, no bol to pre neho posun. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Barabášovin-možná právě proto, že sám na expedici nebyl(pouze sestříhal a okomentoval materiál) a díky dané předloze nemohl tak volně zabřednout do svých pseudofilosofických pindů. Samotný obrazový materiál je místy lehce slabší, ale to se dá pochopit vzhledem k tomu, že kluci měli i bez natáčení svých starostí dost. Nejsem si úplně jistý jestli takovéhle náštěvy těm zapadlým kmenům spíše neškodí, ale tentokrát jim alespoň nikdo necpal cukříky a nevnucoval se něják na sílu( dobrý průvodce je evidentně k nezaplacení). ............ Pořád mi jen vrtá hlavou taková nejasnost : Třeba Barabáš-i ve svých novoguinejských filmech-pořád zdůrazňuje, jak musí sníst všechno co mu kmen přinese, protože odmítnout by byla obrovská urážka, a tady vegetarián Jindra odmítá ve velkém a jediný důsledek který to má je, že Laco má o jednu porci navíc.. To jako tihle kluci při své tisícikilometrové pouti narazili náhodou jen na kmeny, kterým je to u zadku, nebo si z nás pohádkáři jako Barabáš dělají dobrý den a zveličují každý svůj dojem? ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Dobrý deň vážení športoví priatelia. Vítam Vás pri priamom prenose z novoguinejskej superligy v kmeňových vojnách. Dnes sa proti sebe postavia v susedskom derby Hururu Kanibals a Lovci lebiek z Mutambe. Mierni favoriti sú hostia z Hururu, pretože si môžete všimnúť poskakovať ich najväčšie eso Baligaru. Zo svojim 6centimetrovým zobákom od Kazuára patrí medzi najmužneších hráčov v poli. Úvodom sa chcem ospravedlniť za roztrasený obraz. Nie, chyba nieje vo vašom prijímači, ale náš kameraman má zimnicu z malárie. Kým sa hráči rozoskáču, využijem priestor na reklamný brejk: Tento prenos Vám prináša partia totálnych bláznov, ktorý sa neboja pre dobrodružstvo z nepoznaného riskovať vlastné životy. Ak sa však spoja všetci duchovia lesa a protagonisti sa dostanú do civilizácie živý prinesú zo sebou nádherné obrázky zo skutočne neporušenej časti sveta. Obrázky plné akcie, emócií a dobrodružstva. IN MEMORY Jindra Martiša! ()

džanik 

všechny recenze uživatele

"Počas celej cesty som čakal, že narazíme na niečo prekvapujúce. Niečo, čo nám doslova vyrazí dych. Na niečo, po čom v kútiku duše túži každý fotograf... A predsa zme našli niečo, na čo už fotoaparát ani kamera nestačí. Niečo, čo sa dá len prežiť. Vždy som si myslel, že najdoležitejšie v živote je mať ciel. Dnes už viem, že ciel je druhoradý..." Film jednoznačně předčil má očekávání! Před touhle cestou nemůžete jen tak sednout s čajem k netu a přečíst si dvacet cestopisů a průvodců od těch, kteří tam byli loni před vámi. V knihovně také nic nemají. Vy jste totiž první. Nikdo z bílých tudy před vámi ještě nešel. A tak točíte dál, i když se s vámi převrací v neznámých peřejích uprostřed prakticky neprobádané divočiny člun a voda se vám přelévá přes hlavu... ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Nespútaná krása, ktorá vo mne vyvolala duševnú a vizuálnu nirvánu. Táto cesta do neznáma je taká pútavá, že máte chuť sa pobaliť a ihneď vyraziť do týchto neprebádaných končín. Radosť pozerať sa, akí šťastní sú ľudia z kmeňov, ktoré ešte nie sú poznačené "civilizovaným" svetom. Žeby to niečo pre modernú spoločnosť signalizovalo...? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vzdy ma fascinovali tieto dokumentarne cykly, a tento je z Novej Guiney, presnejsie z Irian Jaya a rieky Mamberamo. Nadhera : 95 % ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Pavol Barabáš se společně s dalšími členy výpravy pustil do míst civilizovaným člověk ještě neprobádaných. Divák má možnost nahlédnout do krajiny, která ještě nikým nebyla prozkoumána. Téměř tisícikilometrový pochod k řece Mamberamo s sebou nesl spoustu nástrah, nebezpečných událostí a také nemocí (malárie nevyjímaje). Poznávání různých kultur, zvyků, tradic jistě patří k tomu zajímavému, co diváka nepochybně okouzlí. Na druhou stranu je otázka, zda je správně, že tvůrci dokumentu vstoupili na území, které je oficiálně uzavřeno a přístup do něj přísně zakázán - důvodů k tomu může být několik, jako oficiální je ovšem uveden fakt, že vláda nechce, aby lidé narušovali tenkou kontinuitu původních kmenů (jichž je zde více než 250), které po celá staletí žily a dosud převážně žijí bez kontaktu s civilizací. Dokument nepochybně zpracovává zajímavé téma, mě osobně nejvíce vadil způsob "servírování" snímku divákovi, autoři často vyprávějí o zajímavých věcech, které je při cestě zastihly, ovšem obrazově zde zcela chybí. Cesta, která k Mamberamu vedla, trvala několik měsíců, během nichž bylo získáno nepochybně mnoho filmového a obrazového materiálu, pak mě v tom případě trochu zaráží, proč snímek trvá pouhých 67 minut. Takto jistě nebezpečná a velice zajímavá expedice by zasloužila více prostoru. Až na některé výhrady bych dokument hodnotila lepších 3,5 *. ()

peteq 

všechny recenze uživatele

tahle výprava se mi ovzlášt libí..je to něco neuvěřitelného jak obejdou policii a přejdou přes druhou stranu ...přechody řek,prales,tajemné kmeny.....bomba!! ()

Reklama

Reklama