Reklama

Reklama

Amazonia vertical

Trailer

Obsahy(1)

Auyan Tepui... Najväčšia stolová hora Amazónie... Indiáni veria, že na jej vrchole sídlia démoni... Beckovi Ondrejovičovi sa podarilo prejsť prvý kompletný prechod hory. Jej vertikálne línie mu tak učarovali, že sa pod horu vrátil aj s priateľmi, aby vyliezli nikým nedotknutú panenskú stenu. Amazonia Vertical - film o sile prírody a dobrodružnom objavovaní strateného sveta. Film, ktorý osloví tú krehkú časť v nás... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Uvážená dobrodružná a objevná výprava je jedna věc a hazard druhá. Hmm, já osobně bych se do pralesů Amazónie v sandálech nevydal i kdybych měl batoch přeplněný všemi možnými séry proti uštknutí hadem !! Ale vše dopadlo naštěstí dobře. .... ..... Jedná se o velmi zajímavý a poutavý dokumentární snímek, který si jistě oblíbí i ti, které dokumenty moc netáhnou. Prostě jedničkový, "MADE IN BARABAS" natočený rukou dobrodruha. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov Pavla Barabáša. Jeho expedičné filmy, ktoré špecifickým spôsobom hovoria o neprebádaných zákutiach našej planéty, sú jedny z najoceňovanejších vôbec. Samotný Barabáš patrí k tvorcom, ktorý vyhrali najviac cien. Jeho neutíchajúca túžba objavovať a točiť stále nové svety a civilizácie je pre nás ako divákov zárukou mnohých dobrodružstiev pri ktorých sa tají dych a kde strach strieda obdiv. Amazonia Vertical vzdáva holdom Stratenému svetu, ako ho z časti opísal Conan Doyle a tiež ľudskému snaženiu a odhodlaniu, ktorá aj napriek zložitosti a prekážkam, dopomohla expedícií v zdraví a z množstvom zážitkov cestu dokončiť. Film, ktorý využíva všetky Barabášové typické prvky a tým sa dostáva na pomyselný vrchol jeho doterajšej tvorby. Jeden z najlepších expedičných filmov, aké som kedy videl. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Občas mi Barabášove filmy pripadajú len ako filmy z dovolenky. Začiatky s nejakými tými citátmi sa mi páčia, taktiež mapky s tým, ako postupovali, či krajina a opis prežívania situácií, no občas je to patetické, občas sa viac reční, než by tam bolo umenia a občas to nudí. Tento film mi veľmi nesadol, mám rád skôr iné. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jedna z vůbec nejlepších barabášovin ve které tentokrát neuvidíme úchylné otravování a podstrkávání cukříků nedotčeným domorodcům, neuvidíme desítky nosičů táhnoucí "dobrodruhům"luxusní výstroj, neuvidíme ani Bémovu prdel. Tahle výprava je o poznání sympatičtější, střízlivější(ikdyž jako správný bílý muž ten chlast do džungle dotáhnout prostě museli) a pokornější...... K té smutné tečce na závěr by jsem jen dodal zamyšlení : A není možné pane Barabáš, že toho zlého démona -který pak nutí indiány motat opičkám provazy kolem krku- přitáhli z vrcholku hory právě lidé jako vy? Dobrosrdeční dobrodruzi, kteří ale nechápou dopady svého jednání? Indián na takovou horu nikdy nevyšplhá-né, že by to nedokázal(pravděpodobně by tam vyskákal jako kamzík), ale spíše nemá potřebu dobývat, být první a celému světu na videu ukazovat, že tam démoni opravdu nejsou... A co když nejsou na videu protože už tou dobou dávno seděli kameramanovi na hřbetě a poté co je pak nevědomky snesl dolů rozeskákali se do všech vesnic v okolí a vkládají domorodcům do hlav tu větu "Však my chceme žít taky tak jako vy"......... Možná ne, ale aspoň za zamyšlení to myslím stojí. Každopádně respekt. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Cim dalsi a dalsi dokumentik kukam od tohto nasho kameroveho velmajstra...tym kvalitnejsi a kvalitnejsi material sa mi od neho dostava pod ruky...Dneskajsi z dalekej Amazonie...opat nadhera,a filmovo spoznat Becka...je tiez guute. Chlapik so skutocnou charizmov a odhodlanim pre hory a nepoznany svet. Prvy raz sa s nim zoznamil pri splavovani 900km useku rieky OMO africkeho kontinentu...a dnes ako horolezeckeho krala...Husteeeee pozerat,ako si to dava brutalnou kolmou skalnatou stenou...bez akeho kolvek istenia...velky respkt celej vyprave...a zaroven celemu dokumentu...ktory barabas...ako clen vypravy dokazal zlepit a dat nam v plnohodnotnjej kvalite s adrenalinom...ktory cez obrazovku dokazal vnikat do nas. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Barabas vie tocit dokumenty, o tom zadna. A tento je o Auyan Tepui - hore uprostred Amazonie. Odporucam plne sa vnorit sa do dokumentu a vychutnat si krasy. 86 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Můžu "vytknout" jedině to, že cestování a objevování pro mě nic neznamená. Jinak to ale byla v každém jiném ohledu paráda, která se vidí málokdy a týmu Slováků skládám hold, protože dokázat něco takového, je vážně odvaha. Akorát mě to prostě moc nedojímalo, takže nakonec jen nadprůměr. 70% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Moje prve stretnutie s Palom Barabasom...Bol som skutocne ohromeny. Amazonia vertical je absolutne strhujuce dielo, ktore zasluzi pozornost divaka a mne len ostava krutit hlavou nad tym, ze Barabasova tvorba nie je na Slovensku davana do pozornosti sirsiemu publiku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velky respekt pred touto malou vypravou, klobouk dolu! Film je doplnen vybornym komentarem, ktery si dokazu predstavit i v pouhe audio nahravce. Dokument je velmi zajimavy, i pres vysoke hodnoceni jsem ale presvedceny, ze muze plne uspokojit pouze fajnsmekry a fandy horolezectvi. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jako nádhera a všechno. Ale na můj vkus už to bylo až moc zaměřený na lezení a v jednu chvíli už tam toho bylo moc. Pořád nahoru, dolů... ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Na naše pomeri je Amazonia vertical slušný dokument, ale aj tak je to iba zachytenie skupinky ľudí, čo prechádzajú určitý úsek Venezueli. Prišlo mi to ako by boli na dovolenke a pri tom si spravili také domáce video, akurát že k tomu dorobili komentár. Inak niektoré zábery a pohľady veľmi pekné a dve slušné ľakačky, ktorými sa nemôžu popýšiť ani americké hororíky, pri prvej sa mi pekne rozbušilo srdce. 68% ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je téma nosné na plnohodnotný feature length... a chvílemi mi hlavně ústřední charakter (zároveň vypravěč) přišel jako pěkné kokot... Zajímavé dobrodružství, krásná krajina, slivovicí nezklamali, ale moderním dokumentem Amazonia Vertical dle mého není. 50 % ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Kiež mať takú odvahu ako oni... Nad týmto sa mi vždy zastavuje dych. To dievča Danka si tam toho teda vytrpela najviac a predsa bola najčistejšia, darmo, je to žena, tak prala pri každej príležitosti :) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hlava sa mi aj pri telke zatočila viackrát, a to závraty nemám a bývam na pomerne vysokom poschodí. Paľo si vykračuje a poskakuje po skalnej rímse a pod ním 300 metrov hĺbky... Bez akéhokoľvek istenia. To mi pripadalo nebezpečnejšie ako jedovaté a neznáme hady, ktoré chytali do ruky a chodili pomedzi ne v sandáloch. Na tých sandáloch u horolezcov asi niečo bude, hoci pre bežných pozemšťanov nepochopiteľné. Mali ich na nohách všetci štyria trvalo, asi to bude nutnosťou tesného kontaktu so skalou, čo môže byť dôležitejšie ako pevná noha a ochrana nohy, čo uprednostňujú horizontálni turisti. Film je neskutočným zážitkom pre oči, hlavu a ten smutný záver sa dal očakávať. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Správne autentické, napínavé, zábavné, ale hlavne, čo je dôležité pri podobných typov dokumentov, že kamera je všadeprítomná a zábery obsahujú správnu dávku adrenalínu. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Přechod Auyan Tepui, hory boha zla. Vyšplhat se po téměř hladké stěně, jen abych mohl vzápětí bloudit ve skalnatých labyrintech, prodírat se porosty endemitů a chytat do holých rukou jedovaté plazy. Ještě teď se mi točí hlava a přemýšlím kam si vyšlápnout o prázdninách. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Od Pavla Barabáše je to další zajímavý expediční film, tentokrát z úplně jiné oblasti, než v jaké se Barabášovy expedice kdy pohybovaly, totiž z jihoamerické venezuelské džungle. Znovu mě film naplnil obdivem k odvaze a vytrvalosti zúčastněných průzkumníků a nabídl mnoho skvělých záběrů, i když musím dodat, že má režisér na kontě ještě působivější a přínosnější dokumenty, hlavně pokud vzpomenu třeba Tajomné Mamberamo, Pururambo, Omo nebo Bhútán. Nechci snižovat význam ani kvalitu tohoto filmu, natočen byl asi nejlíp, jak mohl, když ale srovnám s jinými, je to pro mě tak 75%. ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle si představuji dobrodružný dokument se vším všudy. Postup neprobádanou krajinou a obrázky, které berou dech. Krásně syrově natočené. Rozvážný a trefný komentář, díky kterému z toho celého cítím takovou čistotu a hlavně poctivost - ač to zní jako maximální klišé. Barabáš je velký pán a na podobně laděné věci se mohu koukat pořád. 90% ()

Reklama

Reklama