Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice kriminálníků, uprchlý vězeň a mladý zlodějíček, se chystá na společný, samozřejmě ilegální útěk za hranice. Dlouho unikají, dokonce se jim podařím proniknout na polské území. Směřují k pobřeží, odkud se hodlají přepravit do Švédska. Polské bezpečnostní orgány jsou však bdělé. Zřejmě mělo vzniknout napínavé vyprávění o náročné práci policistů, koordinovaných dokonce mezinárodně, avšak napětí i věrohodnost se vinou ochotnické režijní práce vytratily. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byl dost podivný koprodukční film... Poláci nám ukázali, že hranice socialismu střeží dobře a ven neproklouzne ani myš. Nasadili na to helikoptétu, vojenský člun a asi šest rybářských. Potměšil v roli vrahouna působil celkem fajn, já měl ale přesto pocit, že koukám na discopříběh od Baltu. Duo kriminalistů Kodet - Jelínek neustále se snažící být vtipné, vtipné nebylo. Člověk z filmu cítil tu zarputilou snahu režimu ukázat, že každý gangster bude velice rychle dopaden a to i když si udělá výlet k moři. Vyšetřování taky jede jak na drátkách a i když zločinci prchají v dál, naši mají stále dostatek informací a vědí kam se za nimi vydat. Prostě na na pohodu. Dobrej byl ten polskej Asterix kriminalista, kterej nesundal sluneční brýle typ pliot vrtulníku Cobra ani za pošmourného počasí ! :-) Vůbec nechápu, proč v roce 1984 když už režim mlel z posledního měl někdo potřebu tohle točit. Jestli to mělo být akční, tak to tedy nebylo... A jak to dopadne, muselo být každému divákovi jasné hned :-). Dávám za 3000 dolarů. * * * ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ve druhé polovině 80. let se filmová tvorba trošku uvolnila ( skutečně jen trošku ) a tak vznikal opravdové skvosty. Tento snímek je jeden z nich. Pokus o napínavý akční thriller o honbě za uprchlým trestancem, se stal už na svou dobu zajímavým. Scénář je napsán vcelku dobře a Ladislav Potměšil ztvárnil onoho lumpa bravurně. Jisté nelogičnosti se pochopitelně objevují, ale to je zcela běžné. Děj má švih a neobvyklé rychlé tempo. Práce policie až tak do detailů ukázána není, což se dá vzhledem k socialistickému cítění pochopit. A tak příběh sleduje převážně počínání tzv. nepřítele společnosti. Finálová scéna odehrávající se v Polsku je na český film překvapující, i když při dnešním pohledu by mohla být přeci jen krapet lépe zrealizovaná. Zajímavé by bylo se dozvědět, jak moc tehdejší kontrolní orgán byl shovívavý a jak moc zasahoval tvůrcům do realizace, aby se finálový výtvor nakonec moc nepodobal těm 'imperialistickým', na což byl dost háklivý. Každopádně je výsledek na české poměry vcelku povedený. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Když jim kriminálník Ladislav Potměšil několikrát zdrhnul, tak proč ho tedy nechávali pracovat na venkovní stavbě, kde nebyl pod žádným dozorem? To jenom dokazuje policejní tupost. No nic, on by bez toho nemohl vzniknout tenhle příběh, který je standardní kriminálkou okořeněnou polskými reáliemi. Konečně jsem taky pod dlouhé době mohla vidět Miriam Chytilovou jako starší a dospělejší než, když hrála holčičku v Tajemství proutěného košíku. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bývávaly doby, kdy ještě Barrandov dával i docela zajímavé filmy a dalo se na něj dívat. Než si z toho udělal Soukup vlastní „ONE MAN SHOW“ proloženou nějakým tím Musilem. Tato dnes již vcelku zapomenutá kriminálka těží především z výkonu dvojice Potměšil (ten překvapil coby vrah) a Vacek. Místy to mělo dobrou atmosféru i akčnější momentky, ale nějak to nevybočilo z průměru. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Do alespoň průměrných kriminálek své doby má Zátah hodně daleko a největší problém je určitě ve scénáři. Když si kamera všímá dvojice uprchlíků, tak je všechno v pořádku. Dokonce se dá mluvit o něčem jako je temná atmosféra a napětí. Bohužel příběh je rozředil spoustou zbytečných vsuvek do života hrdiných policistů a udělal hlavní postavy z nich. Přitom je ani pořádně nevyužil, protože každá druhá scéna s nimi je prvotřídní vata. To co nezmrvil děj, zničil střih. Jediným nezpochybnitelným kladem je herectví Tomáše Vacka a výborný úvodní hudební motiv. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • V čase 17:50 při zastavování automobilu je vidět zepředu tramvaj číslo 27. O záběr později má tramvaj již číslo 42. (budivoj)
  • Natáčelo se v Mníšku pod Brdy, Praze, Brně a Ostravě. V Polsku film hostila města Lodž, Varšava, Toruň a Ustka. (xisp)
  • V šesté až sedmé minutě filmu je záběr na náměstí v Mníšku pod Brdy, konkrétně na tamnější samoobsluhu. (optik)

Reklama

Reklama