Reklama

Reklama

07, hlaste se!

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Polsko, (1976–1987), 23 h 56 min (Minutáž: 47–103 min)

Předloha:

Aleksander Minkowski (kniha), Helena Sekuła (povídka) (více)

Hrají:

Bronislaw Cieślak, Zdzisław Kozień, Zdzisław Tobiasz, Ewa Florczak, Jerzy Rogalski, Grażyna Wolszczak, Ewa Wencel, Joanna Żółkowska, Jerzy Prażmowski (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Kriminálny seriál popisuje vyšetrovanie trestnej činnosti v Poľsku v 70. rokoch. V hlavnej úlohe sa objaví poručík Slawomir Borewicz  (Bronislaw Cieslak). Je to taký major Zeman po poľsky. Každá epizóda tvorí samostatný príbeh, ktorých spoločným prvkom je precízne policajné vyšetrovanie. Jednotlivé príbehy sú založené na pôvodnom materiáli získanom z archívu poľskej milície. 07, hlaste se bol v 70. rokoch jedným z najpopulárnejších seriálov v Poľsku. (bjjoba)

(více)

Recenze (2)

regentor 

všechny recenze uživatele

Seriál v produkci TVP který je rozložený do pětí bloků (celkem 21. dílů) se zabývá obdobím let 1976-1987.V časech reálného socialismu v Polsku patřil k nejsledovanějším pořadům. Základem jsou skutečné kriminální případy které se u našich severních sousedů staly, nejedná se tedy o imaginární tvorbu , ovšem docela silně upravenou i když docela netradičním způsobem.Hlavním hrdinou je bývalý pracovník polské rozvědky působící dříve v Londýně a poté "převelen" na "Hlavní správu vyšetřování ve Varšavě".Tento prototyp moderního , bonvivánského a nadčasového policajta je postaven , zřejmě záměrně, vůči mnoha svým kolegům ale i zločincům.Ukázat Polsko jako velmi "svobodnou" zemi kde každý může mít u sebe dolary,cestovat do zahraničí nebo dokonce vlastnit soukromou firmu ,byl evidentním záměrem tehdejší propagandy kdy realita v té době byla značně odlišná.Tvůrci se dále rozhodli ukázat bezpečnostní složky státu ve své činnosti ,na svou dobu velmi nekonvenčně .Můžeme zde sledovat masivní nasazení v akci různé techniky ,vrtulníky,letadla,lodě ,obojživelná vozidla , jakož i ukázku speciálních protiteroristických jednotek.Toto ,ve své době pojaté takto široce nebylo v bývalém "východním bloku" zvykem.V seriálu se představila celá plejáda nejlepších polských herců i když jejich obsazování do různých dílů nebylo zrovna nejštastnější ,kdy se nám herci vracejí v různých dílech v rozličných postavách,což působí mnohdy nelogicky nebo nechtěně komicky.Jak už to u seriálů bývá , úroveň jednotlivých dílů bývá hodně nevyrovnaná.Seriál je však z dnešního pohledu retrospektivou na vývoj mody,vozidel infrastruktury atd v tehdejším Polsku.Pokud má někdo zájem většina dílů je zdarma ke shlédnutí zde:https://www.cda.pl/ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poľský kriminálny seriál sa natáčal v rokoch 1976 až 1987 a v našej televízii boli uvedené prvé štyri časti v roku 1978. Samostatné príbehy sa vyznačovali akčnosťou a rýchlym spádom a v niektorých príbehoch hrali aj poľské hviezdy ( Jan Machulski, Barbara Brylska, Maria Probosz... ). ()

Reklama

Reklama