Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve středověkých Flandrech porazí banda amatérských bojovníků mocné francouzské vojsko, které se pokouší dobýt jejich vlast. (Netflix)

Recenze (11)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že jsem první, kdo tento rýtířský hit socialistické československé televize hodnotí a píše komentář. Repríza by neškodila. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Svoboda není darem z nebes. O svobodu je třeba bojovat. Svoboda se louhuje krví! ''   ----  Jo tahle ve filmu řečená myšlenka platí stále. I v našich konzumních neválečných a zahálčivých časech. Možná o to více! Dnes mne Netflus kupodivu opravdu mile překvapil. Rodina kamsi odjela za nákupy a na TV po ní zůstalo zůstalo jen otevřené menu Netflusu s nabídkou filmů. A tak jsem se se zájmem podíval na tu nabídku soudobé TV a filmové kultury. Mezi haldou dnešních nekonečných progresívních a rasově vyvážených seriálů před nimiž s neskrývaným odporem prchám, mi utkvěly v zaměřovači Norden snímky, které vzbudily moji bližší pozornost. Většinou se jednalo o starší kousky točené v dobách, kdy svět byl ještě relativně v pořádku.  Nu a pak jsem narazil na film s těžko vyslovitelným jménem De leeuw van Vlaanderen. A jelikož na úvodním obrázku to vypadalo jako shluk rytířů oblečených dle zbroje tak kolem 13 stol. zavětřil jsem dvojnásob.  Středověk já rád a zvlášť tuhle dobu. Zkusil jsem si to pustit a už jsem u toho zůstal. O existenci tohoto filmu,ba dokonce původního seroše jsem neměl tucha. A ač mám rád středověk a zajímá mne, netušil jsem nic ani o Bitvě zlatých ostruh - Bitvě u Courtrai (1302). Těžko tedy mohu soudit věrnost příběhu k historickým událostem, nicméně tato bitva se opravdu udála a Francouzi tam dostali pořádně na prdel. Jeden by se tomu mohl divit jak může elitní vojsko s rytířstvem (v té době byl rytíř na vycvičeném válečném koni elitní válečník, něco jako tank proti pěchotě, ne žádný hošan recitující básně a oblečený dle poslední módy z Florencie) dostat tak moc do kožichu. Jenže nikdy se nesmí podceňovat míra nasranosti domobrany a sedláctva, které když už toho má fakt dost, a je vedeno někým kdo umí počítat, dokáže s rýčem,  kosou, motykou a cepem učiněné divy. Koneckonců si to samé asi uvědomovali na našem území v bolestech křižáci o století a něco později. Film byl kupodivu na svoji dobu celkem krvavý, což vítám.  Když vás ve středověku probodli mečem, nespadli jste se slovem au jen tak na zem. Ani když jste dostali mečem přes drátěnku. Překvapily mne ty plechové štíty od nichž se odrážely šípy francouzských lučištníků... Film se snaží o velké historické scény, ale je vidět jak v boji má pěchota velké rozestupy a mnohdy po stranách a za ní někdy není nic. Když se ale na to divák nebude soustředit, tak bude mít dojem střetu velkých armád. Výprava byla na svoji dobu slušná, co mne ale vážně štvalo byla ta elektronická hudba. Jasně osmdesátky, disko, zrcátkový koule a horečka sobotní noci...  Ale v historickém filmu z třináctého..? To fakt ne. Celkově ale spokojenost už jen proto, že jsem měl na něco takového absťák. A jak říkám, Netflus mile překvapil tím, že to má v nabídce. Jeden ale aby to hledal s lucernou než se prokope tím ostatním hnojem. A tak čtyřikrát vyslovuji Schild en vriend ! * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak to bolo dosť iritujúce. Toľko historických blábolov a tak zlá do oči bijúca výprava sa len tak nevidí. No to najhoršie na filme bol kasting. Aby Filip IV. vyzeral ako syn svojho brata Charlesa? V skutočnosti bol starší. A herec hral ako z pomocnej. Príbeh sám o sebe nebol zlý, len škoda toho spracovania, miestami až na smiech. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Určitě bylo zajímavé podívat se na film z belgicko-nizozemské provenience a dozvědět se něco o historii Flander. Mělo to moc pěknou výpravu, kostýmy, lokace. Bohužel jsem si nijak zvlášť neudělal vztah k hlavním postavám. Trochu mě iritovalo, že skoro všichni byli hladce oholení a měli typicky osmdesátkové účesy. Příběh o boji utlačovaných za svobodu byl v pohodě, i když žádný zázrak. Závěrečná bitva neměla moc grády. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,OPICE NOSIACE ZLATÉ PRSTENE ZOSTANÚ STÁLE ŠKAREDÉ TVORY." __ Neviem, ako by tento film obstál v konfrontácii so spomínanou sériou, o ktorej som doteraz nevedel. Určite by bol obohatený o radu významných scén, ktoré by odkryli niektoré nejasnosti tejto 105 minútovej verzie, ktorá sa paradoxne v niektorých momentoch vlečie, chýba jej väčší spád a jednoznačnejší hlavný hrdina, pretože Flanderský lev je (aspoň tu) pomerne sporadicky sa vyskytujúcou personou. Slabšia výprava zase nedokázala zakryť nepresnosti napr. v podobe barokového domu v 14. storočí. (3. hodnotenie, 3. komentár k filmu) ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se filmová verze, na rozdíl od seriálu, překlápí svým pojetím do žánru hraného dokumentu. Přesto mi Netflix splnil mou touhu vidět po třiceti pěti letech aspoň zlomky tohoto skvělého díla... Já, děkuji. Kaše s červy pro léčbu pana de Chatillon nebo více scén z Lerouxem škrtičem sice chyběly, ale už vím, že "Vláme vpřed" bylo původně "štít a přítel". ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď spracovaniu chýba veľkoleposť, lepšia výprava a taký ten drive, aký poznáme z väčších produkcií, stredoveká téma postavenia sa "Dávida proti Goliášovi", doplnená o prvok národnej pomsty, je viac než zaujímavý. Kde inde je možné vidieť otvorené politické hry zasadené do stredovekého Belgicka (14. storočie), resp. jednej jej historickej časti? Silná scéna zavraždenia dcéry vlastnou matkou, aby ju ochránila pred znásilnením je niečo málo vídané. Poteší aj záverečná masová bitka. Spracovanie pripomínalo televízný počin, ale to až tak nevadilo. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od toho nic a přesně to jsem dostal. Nevím, jaký je rozdíl mezi filmem a seriálem, a asi to nikdy nezjistím, protože Flanderský lev není nic extra, co by se muselo po letech oprašovat, ale film je i na svou dobu relativně nudný, Závěrečná bitva film nezachraňuje, ale aspoň se tam konečně něco děje. Viděl jsem ale i spoustu horších historických fresek, abych mohl říct, že navzdory výše popsanému jde o průměrný snímek, který si své fanoušky jistě najde. ()

Reklama

Reklama