Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední měsíce nacistické okupace v malém městěčku. Třináctiletý syn předáka místního ilegálního hnutí zastoupí partyzánskou spojku a přes veškěré nebezpečí odevzdá důležité zprávy. První hraný film režiséra Pavla Blumenfelda. Bývalý příslušník čs. jednotek v Sovětském svazu předtím spolupracoval se sovětskými dokumentaristy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá záležitost, která stejnou měrou předjímá dobrodružné mládežnické filmy s malými a většími dětmi v hlavních rolích a zároveň velké filmy, které pomáhali vyrovnání se s dusnou protektorátní skutečností. Samozřejmě, že vzhledem k době vzniku nás čeká trocha nechtěného humoru: "A tati, její bolševici taky malé děti?", ale celkově mi to vychází na to lepší z cesty za novou tvorbou. A ještě lépe jako debut režiséra celovečerních filmů. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku poměrně slušná podívaná, zejména pro tehdejší mládež. Navzdory svému stáří však dokáže zaujmout i dnes - prostředím, v němž se příběh odehrává, dějem, ale i finální akcí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další vynikající debut, který se nebojím přiřadit do řady k nejlepším, které jsem kdy viděl. A popravdě, nebýt nešťastné rodinné rozmluvy o bolševismu, neváhal bych s plným počtem, zvlášť, když se podobná budovatelská naivita jinak filmu zcela vyhýbá. Po technické stránce je snímek skutečně vydařený. Je zde více než patrné, že se režisér věnoval režii daleko více, než budovatelskému odkazu, kterým ve svých dalších filmech rozhodně nešetřil. Hra na válku i válečná realita se zde postupně spojí do jednoho světa, ve kterém se musí proplétat děti i dospělí. Velitel dětské gardy se dostává přímo do centra dění, ať už se jedná o nacistické výslechy (velmi mrazivé scény) nebo o nebezpečnou partyzánskou akci. Vynikající vedení dětských herců má za důsledek bezchybné propojení všech uvedených žánrů. Pro mě osobně nepochopitelně podhodnocený film. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Značně naivní příběh plný klišé mohl fungovat jako napínavá podívaná pro mládež v době svého vzniku, dnes již mnoho diváků neosloví. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Nechapem preco je tento film tak podhodnoteny. Dobra rezia, pribeh, obsadenie, hudba a na ceske pomery slusne zvladnuty akcny zaver. 75% ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Schematizmu je v tomto filmu spousta, ale v roce 1950 se nedá čekat nic jiného. Rovněž odbojová činnost je zde nafouklá - v továrně jsou všichni Češi odbojáři a kousek za městečkem, kam by i houbař došel, je rozsáhlý partyzánský tábor se stany, leč Němci se tam bojí jít. Ale úplně špatný film to není, působivou atmosféru občas má, zvláště gestapák Bohne je zde pěkně odporně zahraný. Největší chybou filmu ovšem je, jak zde předeslal kolega wosho, že se tu neústrojně prolíná okupační drama s dětským dobrodružným snímkem, přičemž výsledek je takový kočkopes. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený snímek. Jednalo se o rok 1950 a myslím, že si musíme uvědomit dobu a atmosféru natáčení, která byla prostě jasná. Filmařsky to ale není vůbec špatné. Já si pamatuji tento film velice matně z roku 1977, když jsem ho jako malý shédl na rekreaci ROH v Jánských lázních, při večerním promítání na upevnění socialistické morálky. Strašně mě zaujala jako malého kluka záverečná scéna napadení německého konvoje partyzánskou skupinou. Marně jsem po filmu léta pátral až dnes mi ho předložil jako na podnose CS Film. Úplně náhodou jsem přepnul a hele.... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som si myslel, ze to natocil Vaclav Krska a ne. To je dobre, krska mi totiz ako reziser nepasuje. Tento rezisersky debut je nepravom podceneny, podla mna mal byt uz v cervenej farbe. Trochu ma nasralo, ze kusok v hore, co by hubar dosiel na hriby maju partizani tabor jak mensia osada a nacisti o tom nevedia ..... to bol take, tazko uveritelne. kazdopadne za koniec filmu dam vysoky pocet %, a to az 72 % ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Film s čb viděným světa, poplatný své době. Na druhou stranu je dobře natočený a zahraný (myslím herecké výkony dětských hrdinů). Jeho největší problém však tkví v špatném rozvržení rovnováhy. Autoři nevědí co filmem říct a komu. Mixují válečné drama o odbojářích a partyzánech bojujících ve strachu proti Němcům. A při tom do toho neustále vrážejí dětské dobrodružství. A obě šásti filmu spolu vůbec nefungují narizdíl od francouzských Zakázaných hrách z té doby. Škoda, protože by se jednalo o velice kvalitní dětský film. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Vinnetou po česku. Tedy, ne že bych si z filmu chtěl dělat legraci. Tenhle film je určen pro děti, a proto zde nehledejme nějaké psychologické zápletky a realitu, jaká byla mezi partyzány za světové války. Pamatuji (vlastně se upamatovávám), že jsem ten film několikrátř viděl jako malý kluk a moc se mi líbil. Stateční obyvatelé městečka podporují partyzány z okolních lesů, přinášejí jim důležité zprávy o pohybu a působení esesáků, ti hovoří veskrze všichni česky, jen občas jim uklouzne nějaké německé slovíčko, šablonovitost postavje jasná. Přesto je tento film udělán profesionálně a pěkně hrají i děti. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

To by nebylo, aby ve 2. světové válce nebyli dětští udatní hrdinové. V tomto příběhu se jmenuje Jenda a není sám. Jde o zbraně určené na frontu vyrobené v malém městečku, jejichž dodání chtějí zabránit partyzáni. A pozor, protože film vznikl počátkem 50. let, není od věci, že jim pomáhají příslušníci ilegálního hnutí z řad dělníků a obyvatel města. Jenda se v lese náhodně stane svědkem zastřelení partyzánské spojky a tak se toho chopí sám. A dobrodružství zakončené válečnou scénou může začít. Film je určený dětským divákům, takže je v mnoha ohledech umravněn. Ani ta politická agitka tu není tak markantní. Vlastně se jedná o ryze dětský dobrodružný příběh z války a nic jiného. Dnes už víme, že jich vzniklo daleko více, které mají jedno společné. I děti bojovali s vervou sobě vlastní za svobodu své vlasti jak jen mohli, kteří ve své době byli prostě vzorem. S realitou to samozřejmě nemá nic společného, ale jako film to zase nebylo natočeno nijak špatně. Jen vlivem doby vzniku to má nechutnou hořkou příchuť. Přesto je škoda, že se stal snímek pozapomenutým. ()

GIK odpad!

všechny recenze uživatele

Haranti mají málo války a tak si na ní ještě hrají. Němci pročesávají les metr po metru, ale poněkud přebujelou partyzánskou kolonii objeví haranti. Politická diskuze pětiletého haranta o bolševicích. Globus v kanceláři gestapáka – no to jsem ještě neviděl. Globus je pečlivě zabírán z mnoha úhlů. Výslech dětí na gestapu společně s matkou – prasárna. Hlavně že stále vidíme globus. Šéf, který před tím neuměl česky slovo, najednou mluví jako rodilý Čech. Zabedněný učitel neumí poslouchat svého nadřízeného. Konfidentka partyzánů pracuje přímo v centrálním stanu SS. Děti hromadně hajlují – taky jsem nikdy neviděl. Zednářská znamení: 6 krát 3 je 18. 18. auto, zednářská pyramida. Řídí podzemní hnutí z půdy. Přepadení konvoje wehrmachtu za účasti 12letého kluka se samopalem. Jedna zhovadilost za druhou. ()

foehr odpad!

všechny recenze uživatele

"Podívej se Jirko, bolševici bojují proti lži, proti násilí, zkrátka proti fašistům, jako je třeba gestapo". "Táto, tak já jsem vlastně bolševik?!" ()

Dymnik 

všechny recenze uživatele

Hezký film z dob okupace, odboje a ilegálních hnutí. Bohužel moje hodnocení tohoto filmu je ovlivněno tím, že se jedná o pro mě až příliš osobní záležitost z důvodu malé role, kterou si tam zahrál někdo mě velmi blízký. Nutno podotknout, že někteří z těch co si ve filmu zahráli měli se zapojením v ilegálních hnutích a protifašistickém odboji své vlastní zkušenosti. Nemohu jinak než 5/5 ()

funesfilm 

všechny recenze uživatele

Tiež súhlasim s názorom, že prečo tento film má tak nízke hodnotenia. Možno je to niekoľkoročným odstupom. Dnešný divák sa na to pozerá inak. Treba sa však na to pozrieť z inej a to umeleckej stránky s prihliadnutím na 50. roky - roky jeho vyniku.. Titul nakrútený len niekoľko málo rokov po 2. svetovej vojne má príbeh, kvalitne zvládnutú orchestriálnu hudbu, efekty, výpravu a kameru v neposlednom rade. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Tak toto se moc nepovedlo. Děti, které běhají po lese s dřevěnými samopaly nebo Němec, který pošle syna, aby pátral po partyzánské spojce, to je opravdu hodně naivní. Je to asi myšleno jako film pro děti a proto jsem trochu shovívavější, ale pokud bych to chtěl srovnávat třeba s Krejčíkem a Vyšším principem, tak by to nedostalo ani jednu hvězdičku. ()

Reklama

Reklama