Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o mladém zámečníkovi, který předstírá, že je pilotem v aeroliniích... (oficiální text distributora)

Recenze (12)

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Beru to jako rozhodně ne zavrženíhodný pokus o modernější variantu Kristiána, zasazeného do socialistických poměrů. V kontextu s většinou tehdejších, ale i současných českých rádoby komedií mi děj připadal vtipný (zvlášť oceňuju dvojznačný název, který evokuje docela jiný zámek ). Film nepostrádá ani společenskou satiru (načerno šijící krejčí nebyl ve své době zas tak výjimečný). Herci naprosto přirození (navíc Petr Kostka byl v mládí vážně frajer) a ani dialogy poplatné době nezněly v tomhle filmu nijak tendenčně. Inu, začínala zlatá šedesátá léta. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nad průměr pozvedá tuto anekdotu jen herecké obsazení. Ovšem při vší úctě k Petrovi Kostkovi dlužno dodat, že jeho postava magnetizuje (a to nejen ostatní protagonisty) natolik, že to až vyprazdňuje všechny vztahy, do nichž vstupuje – včetně těch nejintimnějších. Svým vlastním příběhem prochází vlastně cize, jako host (což lze přisoudit té nahodile nasazené masce) a se všemi ostatními nakládá právě jen jako s nástroji svého vlastního obrábění se. Jakkoliv se mu nakonec podaří obnovit svou pravou identitu, ti ostatní jej do poslední vteřiny nepřestávají obíhat. Zvlášť jsem toho litoval u Zuzany Stivínové. Těch několik málo záběrů soustředěných na její tvář mne poznovu utvrdilo o jejích mimořádných schopnostech vyjádřit mnoho z vnitřního dění role pouhou mimikou a kdyby byl režisér věnoval prostor i její postavě (a její vlastní cestě – za smyslem života, za láskou…), mohlo konečně z jeho snímku vzniknout něco více než jen loutkohra. Moralita. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Snesitelné snad jenom jako doklad, že i u nás jsme měli fešáky srovnatelné s tehdejšími zahraničními idoly (Petr Kostka). Ovšem jako film (potažmo komedie!) dost o ničem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvná komedie pro nenáročného diváka oplývá dobovými pražskými reáliemi. 1) Fešácký zámečník Petr Kostka s neméně fešáckým Josefem Vinklářem jsou, bohužel, pro mě oba nepřitažliví a tak další zdroje pro hvězdičky za sexy kluky nemám. 2) Za dobovou Prahu přidávám hvězdičku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne natoceny film s dobrym hereckym obsazenim a hlavne dobrym scenarem. I diky stopazi ma film slusne tempo bez hluchych mist. Kostka v roli falesneho pilota je fantasticky, povedene dialogy a dostatek vtipnych momentu. Skoda, ze zrovna tento film zustal zapomenut. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Petr Kostka coby mladý seladón. Cvičně balí každou sukni, zjišťuje, že když má zajímavé povolání a oblečení, úspěch je zajištěn. Tak se začne vydávat za letce-kapitána, a trošku se mu to zamotá. Atmosféra radosti ze života a mládí vůbec, nehledě k mírnému budovatelskému nadšení. Docela příjemná komedie plná zajímavých žen...70% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Stivinova, Chadimova, Dvorska - nadhera... Usmevna podivana o tom, ze lhat se nema...aneb amatersky svudnik Kostka vydavajici se za letce, postupne se zamotavajici do svych lzi....zadna rachanda to neni, spis takova usmevna moralitka. :) P.S.: za ty krasny holky davam hvezdu navic. 4- ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

O ničem a navíc nepravdivé. Moje máma měla v rodině letce, nelítal nikam, nikdo se mu zalíbit nechtěl. Navíc mi strašně leze na nervy, jakým způsobem spolu mladí (zamilovaní) lidé komunikují, trapné. Ale pár vtipných míst tam bylo. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Vydávání se za kapitána tůčka přinese spoustu komických situací, které kulminují ke konci, kdy se „pilot“ ke své lži přiznává, ale nikdo mu nevěří a naopak ho všichni utvrzují v tom, že je opravdu pilot. V rolích pilotových dívek dvě krásky 60. let Stivínová a Chadimová. Hlavně Stivínová ve své úloze sestřičky na dětském oddělení neobyčejně sympatická a půvabná. I obsazení dalších i drobných rolí vynikající. Potěší Miroslav Homola v tradiční komické miniroličce. Hezký dvojsmysl v názvu filmu. 17.11.2022: Soudruzi pouští pravdu: „Svět chce být klamán.“ „Pamatuj si, bratře, svět chce bejt klamanej. Všecko na světě jsou nálepky, efekt, kapota.“ „S pravdou se musí opatrně, a když se to hodí.“ „Jo svět chce bejt klamanej.“ „Svět chce bejt kalmanej a s pravdou se musí takticky.“ Další hlášky: „Jedinej bod ve vesmíru seš ty.“ / „Co je todle?“ „Globus“ Zednářská symbolika: 31:00 – globus; 42:56 – zase globus; 59:32 – zase globus, zblízka; 1:04:20, 30; 1:05:50 – znova; ()

Fajt 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy pouze za velice pěkné záběry z Pražských ulic v šedesátých létech. Jinak film je naivní slabota a zvláště role P. Kostky je zoufalá, jen na okraj v té době mi bylo 13 let (nekuřák), ale abych si myslel, že "Partagas" je víno, tak to už je síla. Myslím, že očekáváné salvy smíchu v kinosále, bylo pouze režisérovo zbožné přání, nic víc ! ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Pro mne dosud neznámý filmíček. Dá se na to koukat a je to docela zábava. Hlavně když Vašek shání ty věci. Herci jsou v průměru, ale dějově je to drobátko těžkopádnější. Přesto jde o dobrou rodinnou komedii. Lze ji doporučit, ale vracet se k ní asi nebudu.  50 %  ()

Reklama

Reklama