Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Polský umělecký film o prostých hrdinech Tatranské záchranné služby. Děj, rekonstruovaný téměř do detailu podle kronikářského záznamu a a za účasti autentických hrdinů se odehrával v únoru 1945. Tehdy slovenský partyzánský lékař doktor Juraj přešel frontu a vyhledal v Zakopanem Tatranskou záchrannou službu. Potřeboval dopravit do bezpečí partyzánskou „nemocnici" ukrytou v salaši v horách, v níž už mnoho týdnů leželi bez pomoci a bez léků těžce ranění partyzáni. Členové záchranné služby se spolu s dr. Jurajem vydali ihned na cestu. Přes všecky nesnáze a nebezpečí dopravili raněné partyzány na sovětskou stranu fronty. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (6)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Na začiatku bol podrobný záznam v kronike Tatranskej dobrovoľnej záchrannej službe (TOPR) v Poľskom meste Zakopanom. Symbolom TOPR je modrý kríž a z toho pochádza aj názov tohto takmer dokumentárneho filmu za účasti autentických hrdinov tejto udalosti z februára 1945. Vtedy sa dostavil na stanicu horskej služby s prosbou o pomoc slovenský lekár Juraj, ktorý potreboval dostať z koliby na slovenskej strane Tatier zranených partizánov z dosahu nemeckých hliadok. Tak začala jedna z najťažších akcii chlapov z tejto horskej služby. Poľský výborný film o jednoduchých hrdinoch z 2. svetovej vojny, ktorí síce nemali na sebe uniformy ale aj tak boli nápomocní pri záchrane ľudských životov ukrytých zranených partizánov v kolibe kdesi v Západných Tatrách. Film je rekonštrukciou reálnej záchrannej akcie v prekrásnom prostredí Tatier. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Polodokument, pro nějž může hovořit ohromující záběry zasněžených Tater či profesionální audio složka, ale v první řadě všudypřítomný voicover, jehož je víc než normálních rozhovorů, ale rozhodně nekrade požitek z hrané části. Místy je Munk napínavější než žánrový produkt, zejména ve scéně dobývání druhého vrchu, tak jak je znázorněno i na plakátech. ()

ujec 

všechny recenze uživatele

Film je rekonštrukciou ozajstnej záchrannej akcie počas 2. svetovej vojny. Poľskí záchranári TOPR - zo Zakopaného prechádzajú hrebeň Západných Tatier a transportujú ranených partizánov do bezpečia v Poľsku. Je zaujímavé, že mnohé postavy záchranárov hrali, tí ktorí sa zúčastnili tejto akcie v skutočnosti. Mnohí z nich sa stali skutočnými legendami TOPR , ale i horskými vodcami a horolezcami. Úžasné sú dobové lyžiarske scény, v krásnom prostredí Tatier. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně hezkou atmosféru, ale zklamaně musím pžiznat, že mě to nudilo. Možná, kdyby to mělo delší stopáž, tak bych se dokázal vcítit do jednotlivých charakterů mnohem lépe, takhle pro mě zůstali všechny postavy jen němé tváře. ()

Reklama

Reklama