Reklama

Reklama

Na vykoupení ze svých hříchů snad není nikdy pozdě. Zakladatel jednoho z nejobávanějších černošských gangů si v cele smrti uvědomí nesmyslnost násilí a s pomocí spisovatelky chce zastavit to, co kvůli němu odstartovalo. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný film. Což je ale škoda, protože je to docela silné téma a Jamie Foxx podává velice slušný výkon. Je tu pár scén, které jsou povedené a kterým se docela povedlo mě vtáhnout do příběhu. Bohužel, hned vzápětí si film neodpustí nějaký laciný nebo rovnou dementní blábol nebo odporně kýčovitou scénu (vrcholem všeho je ta, ve které se usmiřují dva nepřátelské gangy, musel jsem se u ní smát). A upřímně, výkon Lynn Whitfield není zrovna něco, čím by se ve své filmografii mohla chlubit. Na TV produkci to není špatné, ale že bych to musel ještě někdy vidět se taky říct nedá. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vzdělávací agitka pro afroameričánky, aby věděli, že násilí je BAD. Tookie, chudáček, nikdy neměl na vybranou, kvůli přežití musel ostatní lidi bít a zabíjet - můžou za to pochopitelně běloši... evroameričani?... Přesvědčili ho, asi při osobních pohovorech, jaký je méněcenný póvl, proto se stal zlým. Tookie, chudáček, založil velký gang, mohl mrzačit a vraždit ve velkém. A tak se Tookie, chudáček, dostal do kriminálu. Tookie, chudáček, je ranař, brzy se dostane na samotku. Tookie, chudáček, je charakter, nechá se od dozorců zmalovat namísto bláznivého vězně z vedlejší cely. Tookie, chudáček, je při svém pobytu v krimu osvícen, začne číst, psát, filozofovat a, samozřejmě, nosit brýle, bo tak vypadá yntelygentňe, hotový Otec Tereza. Za Tookiem, chudáčkem, přijede idealistická kultivovaná afroamerická pipka, co chce znát pravdu a poučit ostatní černoušky, jak to s těmi gangy ve skutečnosti je. Tookie, chudáček, ji nejprve odmítá, ale posléze naleznou společnou řeč a oba se stávají lepšími člověky. Tookie, chudáček, chce ukázat světu, jaký je polepšený a nezaslouží si proto trest smrti. Nechce se mi počítat, kolikrát už stejné téma bylo natočeno (a lépe, působivěji), body za originalitu jsou tedy 0. Jamie Foxx mě nebere, zrovna jako jeho laciné proslovy přímo do kamery. Z ostatních postav nikdo nestojí za zmínku, snad jedině ta ženská, co o Tookiem píše, ta je abnormálně nesympatická. Třetí hvězdičku dávám za vizuálně povedené úvodní titulky, jinak jde o zoufale průměrný film, naivní glorifikace ubohého zločince mě nechala absolutně chladnou. 51% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem o něm neslyšel, tak jsem sio něm na Wikipedii něco zjistil. Stanley Tookie Williams byl jedním ze zakládajících členů los angelského gangu Crips (původně Cribs). Pro američany je to asi hodně známej gang, ale já jsem o nich slyšel poprvé v tomhle filmu. Takže jsem se o nich dozvěděl, že byli proslavení pouličníma bitkama mezi gangama a dost drsnejma způsobama a násilím. Nevím, co si tím chtěli dokazovat, ale jejich sláva se rozrostla i do ostatních měst v USA a prej i po světě. A Stan Williams byl zatčen za vraždu chlápka a taiwanské rodinky a byl z toho taky usvědčen a teď čeká ve vězění na popravu. A čeká už tak 25 let, protože si dává různý odvolání a nakonec ho aji guvernér Schwarzenegger odmítl. Posranej Williams se možná snažil ve vězení změnit, ale podle mě spíš měl bobky z popravy, tak se to snažil před veřejností uhrát tak, že začal vystupovat proti členství v gangech a psal o tom knížky pro mládež, no prostě aby hrál na city. Z toho se mu dostalo uznání ve formě nominace na Nobelovu cenu za mír a za literaturu, ale stejně ho popravili. Tak o tomhle chlápkovi to bylo. Podle mě ale stejně hajzl. Teď kritika: Jamie Foxx byl celkem solidní, ale ta spisovatelka ne. Dobrá znělka na začátku. A myslím, že to stačí. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

Aneb jak Jamie Foxx udělal za pomoci svého charisma z odpadu alespon podprůměrnou záležitost.. Kdyby i ostatní hráli na jeho úrovni, byl by to vcelku koukatelný průměr.. Na druhou stranu by to stejně nevyvážilo tu nudu, která naštěstí jen 90ti minutový film provází. Jedná se ale o vcelku zajímavý příběh, bohužel našinci je téma dost vzdáleno a co mi vadí nejvíce je to, že nedokážu posoudit, do jaké míry film k osobě Williamse přistupuje objektivně. Pokud mám ale tipovat, jedná se spíše o naivní slátaninu o tom, jak se z pouličního bitkaře a grázla stal nadšený spisovatel-intelektuál (ano, slušivé dioptrické brýle nemohou chybět.) Nakonec jsem k titulní postavě choval sympatie, ale to už s tím "based on a true story" fakt nemá nic společného.. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Průměrně natočený , standartně odvyprávěný tv snímek. Krom výtečného výkonu J.F který by si zasloužil víc prostoru a kvalitněji napsanou roli , film nenabízí nic zajimavého . Dvě třetiny se děj vleče , není zde žádná výrazná scéna , příběh mě nedovedl do sebe vtáhnout a přitom zde byl velký potenciál . Nezáživné rozhovory s novinářkou střídají scény z minulosti a ty postrádají napětí i když se v nich stříli , a černoši se mlátí hlava hlava . ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama