Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Notorický zloděj Tsuma byl právě podmínečně propuštěn z vězení. A tam na něj čeká jeho životní kšeft. Má zorganizovat krádež nejslavnějšího obrazu v celé zemi, Dámy s hranostajem Leonarda Da Vinciho. Cesta k bohatství však vůbec není tak snadná, jak si představoval. Když totiž do akce přizve svého bývalého kumpána Juliana, s hrůzou zjišťuje, že se jeho starý kamarád ke své minulosti postavil zády a stal se z něj policajt! Ten ale z přátelství vymyslí plán, aby se Tsuma nažral a Dáma z hranostajem zůstala celá. Jeho součástí je geniální padělatel Hagen a jeho krásná a temperamentní vnučka. Všichni čtyři pak rozjíždějí vlastní hru, která může skončit buď obrovským bohatstvím, nebo totálním krachem. Podaří se podvodníkovi, policajtovi, padělateli a mistrovi uskutečnit umělecký zločin století? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy nevěříte v sílu resocializace ústavu, kam jste mě zavřeli?" Machulski mne neumí nepobavit. Tentokrát mi přihrál do cesty zloděje Cumu, jež s lehkostí krade "neodcizitelná" umělecká díla, ale kdyby si přitom nemohl trochu vychutnat přemoudřelé kriminalisty, tak by ho to snad ani nebavilo. Bylo mi tak příjemné sledovat loupežníky v sestavě zloděj, polda, obličejový sklerotik, že mi ani nevadili strážci zákona nosící si do zaměstnání jen zakrnělou polovinu šedé kůry mozkové. Jako fotbalový fanda navíc musím ocenit pečlivý rozbor zápasu NSR:CCCP a přiznám se k lehce nekontrolovatelným záchvatům smíchu při uplatňování mimořádně vychytralého poznávacího hesla: Churcilava? - Beckenbauer! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Start je docela pomalej, ale pak se to rozjede neuvěřitelným způsobem a scénarista si s divákem vysloveně hraje jak s malým dítětem, ale má to nápad, tempo, šmrnc, smysl pro humor, Poláci prostě opět válí. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad to vyzerá ako televízny film, nič výnimočné. Na konci som ale zostal sedieť s blaženým úsmevom nad tým výborne vymysleným, neokázalo natočeným a nie primitívne vtipným príbehom. Scenár, za aký by ktorýkoľvek slovenský a český tvorca daroval ľadvinu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci jedou pecky. Už v roce 2004 (tedy v době, kdy jsme ještě pořádně netušili, jak se poláci filmově rozjíždějí) si připravili výbornou krimi gangsterku, která by se nápadem klidně mohla srovnat s Dannyho parťáky. Jen s tím rozdílem, že Vinci je ještě k tomu daleko zábavnější a legračnější. Zvláštní co? Ale je to tak. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Cuma je ze zdravotních důvodů propuštěn z vězení, protože „ kdosi od něj chce koupit obraz, který visí na cizí stěně“. Cuma není Danny a nemá za parťáky mistry v oboru. Robert Wieckiewicz není George Clooney a jeho partu netvoří hvězdy první velikosti. Ale „Vinci“ má prostě a jednoduše vtip, který Dannyho parťákům 2. tak zoufale chyběl. A ta parádní věta (nadchla mě stejně jako Lynn ) : „ A kurva! Viděl jsi už něco takového? - Jo, v jednom filmu“ a podle mě srovnatelném s „Vinci“, alespoň já je hodnotím stejně - „Loupež po italsku“. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k vizáži hlavního hrdiny by nebyl tak úplně od věci remake za hollywoodskou škváru s Geraldem Buttlerem o odcizení Mona Lisy. I když to už by asi bylo hodně trhlé předělávat film, který je sám o sobě vykrádačkou kde jakého západního heist movie. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Průměrná krimi, která by se mohla zařadit po bok slabším francouzským kamarádům. Neurazí, ale dlouho ve vás nezůstane… PŘÍBĚH:*** jsem na vážkách. To plánování, seznamování se vším a s každým mi mnoho zážitků nepřineslo. Samotná loupež je dobrá, ale chybí mi ta omáčka kolem. Než k ní dojde – cca 60 minut - NUDA./ HUMOR:* na komedii DOST SLABÉ !! Žádný hlášky, prostě – nic moc!/ AKCE:*** samotná loupež je fajn, ale nečekejte žádný promakaný plánování a dokonalé záběry./ NAPĚTÍ:*** a zase ta loupež!! Ono se opravdu do té doby nic neděje! Po ,,ní“ se tu objeví jakýsi ten napínavý náboj…. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji solidní žánrový film. Nesnaží se vás přesvědčit, že v něm jsou hluboké myšlenky a zároveň neuráží vaši inteligenci tisícem nesmyslů. Místo výbuchů či automobilových honiček sází na detailní plán a rozumně dávkovaný humor v dialozích a mírně i situační. Dokonce si i chytře dělá legraci z toho, že není úplně originální. Lepší než dojem, že někdo tvořil film s myšlenkami: "Ježíšmarjá, já točim komédii a už pět vteřin nebyl vtip, rychle tam něco musim dát, ať je to co je to," který občas mívám. Slabé, doporučující **** pro chvilky určené k oddechu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kupodivu velmi svižná oddechovka, výborně vymyšlená šaráda s hranostaji. Pár vskutku dobrých fórků, do detailu promyšlený scénář s perfektní pointou a milým happyendem a naštěstí k dobru věci uměřené herecké kreace, povyšující tuhle zábavu až skoro k těm vskutku vyvedeným kouskům hollywoodské provenience... A proč říkat jenom "Vinci"? Protože "da" říkají Rusové... ;-) . . . Tož - Veni Vidi Vinci! - - - - - (Poprvé viděno 5.8.2009 na ČT2, komentář zde jako mnohý / or-igi-nal - žádná kopie... ;-/ - 5.8.2009) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Starší úspěšné Machulského filmy z 80. let si s výjimkou nedávno opětovně zhlédnutého Kingsajze dobře nepamatuju, nicméně si dokážu vybavit, že měly vždycky nadhled a styl. A totéž jsem našel u Vinciho, který tématicky navazuje na Vabank nebo ještě spíš na Dannyho parťáky a Podfukáře. Je to taková ta levnější, ale nám tak nějak bližší středoevropská varianta, která sice narozdíl od Dannyho parťáků nemá tak hvězdné obsazení a dokonalé provedení, ale je pro mě nakonec sympatičtější a lidštější. Propuštěný zloděj Tsuma se rozhodne pro životní ránu v podobě krádeže vysoce ceněného klasického obrazu a vedle toho chce důkladně zesměšnit kriminalisty, kteří ho kdysi poslali za mříže. Už jen tím, jak různorodý zločinecký tým se podílí na troufalé loupeži, dokáže Machulski diváka potěšit a ukazuje, že nepatří do starého železa. Celkový dojem: 75 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou Američani! My tady v Evropě si umíme natočit stejně napínavou, zábavnou a dobrodružnou krimikomedii typu Podraz, a navíc třikrát tak levněji. Pro mě osobně se jedná o srdeční záležitost (scéna "Mám pocit, že už jsem to někde viděl" "Jo, někde ve filmu") a nejlepší film MFF Karlovy Vary 2005. Čert to vem, není to sice žádné umění, ale "Vinci" má lehkost, šmrnc a vtip. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ideálna oddychovka od našich severných susedov, ktorá kombinuje krimi zápletku s prvkami komédie a ľahšej drámy. Do žiadneho z týchto žánrov síce nevkročí naplno, no tvorcovia našli úplne ideálny variant a namixovali dej filmu tak, aby každý zo žánrov dostal presne toľko priestoru, koľko ho bolo na zaujatie diváka potrebné. Aj napriek tomu, že zlodejská línia filmu je vlastne len akýsi zlepenec niečoho, čo tu už bolo predtým, chytrých a prefíkaných momentov sa tu našlo neúrekom, takže divák sa nenudí, občas sa podarí aj veľmi kvalitná hláška, no a jemne dramatický nádych dáva hercom priestor aj na herecké zviditeľnenie sa. Réžia svižná, najmä k záveru sa všetko veľmi dobre rozbehlo a nebyť trošku pomalšieho, tápajúceho sa úvodu, dal by som aj plné. 85%. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Od dob Kwinta se mezi zloději změnilo hodně, ale jedno zůstává - Machulski krimikomedie umí. 90% ...Churcilava, to bude naše heslo. A odpověď? Beckenbauer. Takže asi takhle: 1972 NSR–SSSR 3:0 / 2004 Vinci - Ocean's Twelve 5:2 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Velmi svižná " oddychovka " od našich sousedů. Skvělý scénář, velice dobře zahrané, svěží a v neposlední řadě i vtipné dílko. Příjemná " jednohubka " , která vám neskutečně rychle uběhne. Typický příklad toho, že i za omezený rozpočet se dá natočit dobrý film. p.s. nemůžu se ubránit pocitu, že vzít to do rukou některý český režisér a především scénárista, dočkáme se hodně nepříjemného překvapení...... ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Poměrně vydařený polský film. Netrpí, díky Bohu, potřebou pompéznosti jako naprostá většina (amerických) filmů, nenudí a příjemně plyne. Jediné, co mi vadilo, byla přílišná podobnost většiny Poláků, tudíž jsem měl problém s jejich rozlišováním... 70% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mi to jevilo jako pěkná blbost, ale pak mě to docela chytlo a nakonec z toho byl slušný příběh s docela překvapivým rozuzlením. Ale komedie to určitě není, je to taková pohodová krimi, nic víc.70% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je dobré vidět, že se zajímavá podrazová zlodějská komedie dá kvalitně natočit i v našem východnějším prostoru. Jen toho vtipu se mi tu zdálo málo, možná jsem jen od Juliusze Machulskeho čekal něco tak vydařeného, jako byl Vabank, a to Vinci bohužel není. Ale nuda rozhodně nehrozí. ()

Reklama

Reklama