Reklama

Reklama

Ennio Morricone

(TV film)
  • Velká Británie Ennio Morricone
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 1995, 52 min (Alternativní 40 min)

Portrét legendy filmové hudby, světoznámého skladatele, jehož melodie z filmu Tenkrát na západě a několika stovek dalších znají celé generace diváků. Italský skladatel Ennio Morricone se narodil v roce 1928, absolvoval římskou konzervatoř a svou kariéru spojil s filmem – filmovou hudbu píše od počátku 60. let. Je autorem mimořádně plodným, ceněným a podařilo se mu proniknout i do Hollywoodu. Proslavila jej zejména spolupráce s režisérem Sergiem Leonem – zvláště melodie k westernu Tenkrát na západě doslova oblétly celý svět. Morricone úspěšně zvládal psaní hudby k nejrůznějším žánrům – od komedií po thrillery, byť občas se začínal opakovat a přejímat celá motivická schemata. Ve svých nejlepších pracích se ovšem vzepjal ke zcela svébytné, neopakovatelné hudbě, přesně souznějící s vizuální složkou. A které filmy jsou spojeny s jeho jménem? Jen namátkově: Ostrov v ohni, Dvacáté století, Nebeské dni, Neúplatní, Mise… Vyslechneme svědectví nejrůznějších lidí, kteří s Morriconem přišli do styku a byli okouzleni jeho precizností. Dokument věnovaný jeho životu a tvorbě zachycuje, jakým způsobem Morricone psal své úžasné melodie. Dozvíme se, že zejména s Leonem spolupracoval od počátku natáčení, že Leone některé scény natáčel doslova na rytmus již hotového hudebního doprovodu. Dokument obsahuje nejen ukázky z nejvýznamnějších děl, ale v některých případech podrobně rozebírá jednotlivé segmenty hudby, užití nástrojů apod. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

nascendi

všechny recenze uživatele

Pre mňa je sviatkom každé stretnutie s Ennio Morriconem a nerozhoduje, či je to niektorá z mnohých hudobných kreácií k filmom alebo dokument približujúci život a proces tvorby majstra. Pravdou je, že mnoho z jeho skladieb nepoznám a tiež je nemálo skladieb, ktorým nerozumiem, pretože nie som hudobne vzdelaný a z klasickej hudby si vyberám iba hrozienka. S práve zhliadnutým dokumentom som veľmi spokojný. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepovažujem sa za nejakého veľkého znalca soundtrackov, ale hudbu Ennia Morriconeho rozoznať problém nemám, pretože je natoľko špecifická a samozrejme skvelá. Tento dokument pootvára dvere do "kuchyne" hudobného génia a to spôsobom viac než zaujímavým. Dozviete sa, ako skladal hudbu k jednotlivým filmom, čo ho inšpirovalo a najmä mnoho prekvapujúcich skutočností... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Dokument ako každý iný a predsa je výnimočný vďaka Enniovej hudbe, ktorá celý film doprevádza. Morricone hodnotí celý svoj život a prácu, ktorú pre filmovú hudbu vykonal. Z najväčšej časti sa dokument venuje jeho kompozícii k Misii, ktorú považujem za jednu z najlepších, aká bola kedy pre film zložená a Morricone v nej aj vyjadruje sklamanie nad tým, že nezískal Oscara. Tohoto hudobného génia považujem za najlepšieho skladateľa filmovej hudby. (2. komentár k filmu) ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně ten nejlepší a nejvěhlasnější skladatel filmové hudby, který dlouho nebude mít konkurenci. Jeho koncert v O2 Aréně, pro mne bude vrchol tohoto roku! ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Na to, aby byl dokument o Enniovi dostatečný, by musel mít stopáž minimálně 3x delší. I když je dokument jen povrchí nahlédnutí na Morriconeho hudbu a její vznik, tak jsem byla potěšená záběry z mládí a mohla jsem vidět mistra i při práci. Konečně mám pocit, že je Ennio člověk a ne anděl, z jiného světa... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ennio Morricone sice nepatří k mým nejoblíbenějším filmovým skladatelům (vítězí Goldsmith, Poledouris, Horner, Zimmer, Powell, Williams), ale uznávám jeho velikost. Je to bezesporu legenda, která se výrazně prosadila nejen v evropských, ale nakonec i amerických filmech. Vedle toho také hodně koncertoval a ... prostě žil hudbou. Takové množství práce, jakou udělal Morricone, asi neudělal žádný jiný filmový skladatel. Klobouk dolů. A dokument to jen potvrzuje, ale takovou tou tradiční formou. Ale uslyšíme aspoň spoustu hudbu z Morriconeho pera. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o určitě největší legendě filmové hudby Ennio Morriconem, která nás bohužel v pondělí 6.7. opustila a odebrala se skládat další hudební majstrštyky do "hudebně-filmového nebe". Dokument samozřejmě ani zdaleka nemůže obsáhnout jeho obdivuhodnou kariéru - to by musela být stopáž mnohonásobně delší, ale obsahuje mnoho zajímavého a někdy i méně známého z jeho dlouhého a neobyčejně plodného života. To, že se se Sergiem Leonem znali z dětských let jsem znal, ale dokument obsahoval dost dalších už pozapomenutých informací jak z úplných počátků jeho kariéry, tak i informace o jeho hudebních (skladatelských) dílech z oblasti nefilmové i dirigentské. Legendární filmové melodie z "Tenkrát na západě" jsou opravdu nezapomenutelné, ale mně asi nejvíce v hlavě rezonuje ta ústřední melodie z filmu "Tenkrát v Americe". ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Ač je tento dokument určen spíše široké veřejnosti a zhruba v 50-ti minutách je popsána základní charakteristika a základní diskografie tohoto geniálního skladatele, na své si přijdou i skalní fanoušci. Potěšily např. záběry z natáčení 2 filmů, které se v roce vzniku dokumentu zrovna nahrávaly - Star Maker (L'uomo delle stelle) a Sostiene Pereira. Dále mělo nádherně magickou atmosféru provedení skladby "The Healing" z filmu Oběti války v podání panových fléten na začátku dokumentu. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Velice vzácný dokument ukazující mistra ve stutečně skladatelském portrétu, který rozebírá jeho itstrumentaci, intelektuální obsah hudby, melodickou invenci a cit pro vyprávění příběhů. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Ennia Morriconeho mám v obroské úctě a v mých očích není většího skladatele filmové hudby, proto bych mu přál o poznání komplexnejší a důstojnější dokument, než je tento. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Rád se podívám na každý dokument o oblíbeném skladateli. Ve filmu kromě ukázek z koncertní scény zazní melodie z filmů: Hodný, zlý a ošklivý, Pro hrst dolarů, Tenkrát v Americe, Bitva o Alžír, Kytice z tisíce a jedné noci, Dvacáté století, Oběti války, Sacco a Vanzetti, Mise atd. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Ennio Morricone si zcela jistě zaslouží lepší a podrobnější novodobější dokument, tak snad se nějaký ještě chystá. V roce 1995 mu bylo 67 let a byl v plném pracovním nasazení. ()

Reklama

Reklama