Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osmnáctiletý Dalibor Daněk vyrostl v dětském domově, nevyučil se a na Ostravsku se zapletl se skupinou pašeráků. Najdou se však takoví, co mu chtějí nezištně pomoci... (oficiální text distributora)

Recenze (11)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Oni ti budovatelé, kráčející jen dopředu, zpátky ni krok, měli přece jen špetku uznání. Dokonce i k potetovaným kriminálníkům, kteří jsou společností předem odsouzeni, bez ohledu na jejich nešťastné dětství, které si zúčastněný Dalibor vynahrazuje při kdejaké příležitosti, třeba hrou s kostičkami. Musíme mít pochopení soudruzi, je nutné, aby někdo z nás začal první. Začal pro odepsaného nový život. Daliborův přerod z pouličního flákače, bloumajícího městem, mimochodem za zvuku překvapivě dobrých tónů, v poctivého závozníka, který má ovšem svou pevnou čest a hrdost, je přeplněn naivitou. Střihy, roboticky snaživé záběry i herecké výkony, a hlavně chvílemi velmi podivné dialogy na všech úrovních. Od výchovných, přes zhrzené, kamarádsky kolegiální, či upřímné. Je to celé komedie, a také má být. Československá dvojice za volantem kamionu nám předvádí poctivou práci a loajalitu. Zdá se dokonce, že pro Dalibora je snadnější upevnit si vztah se svým parťákem, než s holkou. Hudba Jiřího Šusta je velmi povedená a určitě pevně drží mé hodnocení společně s jistou uvolněností některých scén, navzdory zmíněným hereckým výkonům a bohužel i scénáři, kterému se naivita také nevyhnula. Ovšem, pro milovníky filmů Pavla Blumenfelda, skvělá záležitost. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

No ano, je to dost schematické, a orgány činné v trestním řízení chovají se zde k sociálně handicapovanému hrdinovi přímo otcovsky. Ba být to film dnešní, hádal bych, že zájem projevovaný policistou, kterého hraje S. Remunda, má sexuální podtext. Ale ta nálada filmu zas není až tak optimistická. Prostředí periferie, fabrik, skladů, kanceláří, garáží a hospod IV. cenové skupiny vypadá ošuměle, depresivně, jako bychom ho vnímali očima hrdiny, kterému nebyl osud příliš nakloněn. A ta dvojice řidiče a závozníka vypadá jako drsnější předobraz pana Pávka a Otíka z filmu Vesničko má středisková. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vice nez slusne drama o mladem klukovi z decaku, ktery hleda sve misto v zivote. Bohuzel se jedna o zcela zapomenuty film. Zajimavy je vyber hercu v cele s temer neznamym Pavlem Molcikem a vybornou postavou, soferem Lacem (skvely Blaskovic). Scenar sice ma jiste mezery, tu ale nahrazuje vyborna atmosfera, zvlast v prvni polovine filmu, kdy se dej odehrava v prumyslem postizene Ostrave. Co vsak zaujme je vyborna kamera Vaclava Hunky. Dobre drama z konce padesatych let. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Slušný ...Molčíka mluví Vinetou...😇 Že by bratr Antonína...? Teda na to že hlavní roli táhl neherec, tak klobouk dolu...skvělá kamera a záběry v noci nevídaně kvalitní... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film byl pro mě příjemným překvapením, a to nejen ve srovnání s jinými opusy oné doby. Ačkoli se to v něm přímo hemžilo neznámými (ne)herci, jejich výkony byly přirozené, role psychologicky uvěřitelné, dialogy a situace jak ze života, a to né toho rádoby socrealistického. Možná, že postava ušlechtilého vyšetřovatele působila až příliš čítankově, ale na druhou stranu, v jednom z tisíce, možná i ze sta případů se takový člověk určitě vyskytl. Výborný výkon v roli nevyrovnaného cholerického závozníka podal Blaškovič, Molčík zase připomínal nejen vzhledem Deanova rebela bez příčiny, a to i tím věkovým posunem (podobně jako Dean ve svých třiadvaceti vypadal o dost starší, a to hrál ještě osmnáctiletého). Místní hodnocení filmu pokládám za nespravedlivé, proto ze čtyř hvězdiček zvedám na pět. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Podivne, ale zajimave pojata hlavni role, od mne zcela neznameho Molcika. Zacatek v Ostrave, pasovani s polakama, druha pule pak jako zavoznik u kamionaku. Spousta hezkych cb obrazku, dobre odehrane. Takovy trosku "delnicky noir" jak ja rikam...navic tady jeste z prostredi nakladakaru, coz taky muzu. (noir to samozreme neni, asi je opravdu vhodnejsi termin psychologicky). Za sympaticky holky Farkacova a Kubesova. Temny, podivny, ale vlastne docela dobry film. 4- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film son videl dnes po prvý krát.  Neviem prečo sa nevysiela v televízii.  Výborná dvojica hlavných predstaviteľov  ( Molčík - Blaškovič ).  Výborná kamera ..  Moc sa mi páčilo , že vo filme sa neriešila politika, to je čo povedať ,  na rok vzniku.    Filmu dávam  60%.. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jalové dialogy a ještě jalovější herectví plné nepředvídatelných emocionálních projevů, které často nejsou vůbec adekvátní konkrétní situaci. Nejlepším dojmem působí - když pomineme, že občas vidíme na hercích její stín - kamera, která dobře pracuje s přirozenou světelnou atmosférou a využívá ji k působivým obrazovým kompozicícm. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Skvělý Blaškovič, ještě lepší "milenecká" hádka na konci filmu. Slušně natočený film, vždyť šedesátky byly na spadnutí. V rámci žánru za 3. ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele

No vida, jak jde natočit kvalitní film bez soudruhování a agitování (v té době). Navíc pohledy na města té doby, kterými se valí děj - Ostrava, Olomouc, Dobruška, Nové Město nad Metují - krása! ()

Reklama

Reklama