Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve westernové komedii Cesta spásy ztvárnila Lee Remick bojovnici proti alkoholu Coru Massingaleovou, jejímž cílem je zastavit dodávku whisky do Denveru. Píše se rok 1897 a obyvatelé města s vidinou nedostatku toho nejcennějšího moku propadají čirému zoufalství. Zásilku veze americká kavalerie pod vedením plukovníka Thadeuse Gearhardta (Burt Lancaster). Denverští havíři žíznivě očekávají vytoužené pití, Gearhardt však musí svádět nelítostný boj nejen s Corou a jejími spolubojovníky, ale také s náruživými pijáky z kmene Siouxů, které vede náčelník Kráčí shrbený (Martin Landau). A aby toho nebylo málo, musí ještě přestát krutou písečnou bouři... Režisér John Sturges, jakožto mistr westernu (Sedm statečných) či válečného filmu (Velký útěk), tímto snímkem projevuje i smysl pro nadsázku a parodii zaběhnutých žánrových konvencí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Denver 1867. Obyvatelé propadají čirému zoufalství, dozvěděvše se, že se město do deseti dnů ocitne na suchu, neboť vázne zásobování surovinou z nejcennějších - whiskey. Městu svitne naděje v podobě Franka Wallinghama (Brian Keith), jenž se nakonec z Julesburgu vydává na "záchrannou "cestu se čtyřiceti vozy whiskey. Naneštěstí se o tomto chvályhodném podniku doslechne též Cora Massingale (Lee Remick), vůdkyně protialkoholického spolku a naléhá na velitele Thadeus Gearhart (Burt Lancaster), aby vozům neposkytoval ochrany před whiskeyžíznivými indiány. Jedna z nejslavnějších kapitol Divokého západu může začít... John Sturges neuměl jen westerny (Sedm statečných) či skvělé válečné filmy (Velký útěk). Western dokázal i náležitě zparodovat - i když toto není parodie v pravém slova smyslu, nýbrž odlehčená komedie hodící se spíše do padesátých let. Burt Lancaster tedy zrovna rozeným komikem není (zvláště v šedesátých letech )- avšak tady si svoji drsně-neohrabanou skořápku ani slupovat nemusel. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zajímavá temperamentní westernová komedie od holywoodského klasika westernů a válečných filmů Johna Sturgese (Sedm statečných, Velký útěk, Poslední vlak z Gun Hillu). Ze všeho nejvíce mi Cesta spásy připomněla Limonádového Joea, je však méně přehledná a méně vtipná než Limonádník. Chaotický souboj několika zájmových skupin - dopravce alkoholu, stávkujících irských kočích, hornických pijáků a jejich věštce Oracla, žíznivých indiánů, ženské ligy proti alkoholu a všechny chránící kavalérie pod velením ztrápeného plukovníka (komediálně hrající Burt Lancaster) - je veden v pouštní bouři o zásilku 40-ti vozů s whisky a šampaňským. Nad silou vítězí lstivost a nejvíce lstivost ženská. Pamětihodná je např. závěrečná scéna indiánů pádících s vozy plnými vybuchujícího šampusu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=4yuhvbRVBSs ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co se týče abstinentů, jsou naše zdroje omezené." Cesta spásy je poněkud ulítlý western s přepálenou stopáží a abstinentům ne zcela smyslově uchopitelným tématem boje o whiskey. Já jsem však při jeho sledování utrpěl několik těžko léčitelných záchvatů smíchu, za což může zejména nestranný hlas vypravěče, jehož svérázně lživý úhel pohledu na zobrazované události dodával snímku tu správnou šťávu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Legračně podaná dlouhá pouť několika stovek zainteresovaných lidí kolem americké Whiskey a "vyschlého" města Denver.. Burt je skvělý a ostatní rovněž, nicméně mnoho povyku skoro pro nic a stopáž opravdu trochu zamrzí, zvláště když jde o western parody..!!! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Z niektorých žánrových kombinácií, ktoré dokážu americkí (a iní) filmári ťahať z rukáva žasnem. Pseudohistorický dobrodružný komediálny western s ľahkým nádychom vojnového filmu, to je iná. Lenže, žiaľbohu, už po druhý raz nedopadol môj stret s westernovou komédiou, v ktorej nefiguruje John Wayne, nijak extrémne dobre (áno, pozerám sa na teba, Cat Ballou!). Od veterána a legendy žánrových vôd Johna Sturgessa som čakal viac, než len priškrtenú expozíciu karikaturizovaných stavov Divokého Západu konca 19. storočia. Či sa príbeh zakladá na skutočnosti, sa neodvážim hádať (i keď je zrejmé, že nie), avšak aj tak nie je príliš dôležitý, pretože pôsobí skôr ako naťahovaná anekdota v ktorej figuruje kavaléria, Indiáni, denverskí baníci na suchu, ženské hnutie za oslobodenie muža zo spárov alkoholu a 40 vozov whiskey. Sturgess z celej sily tlačí na komediálne prvky, ale výsledok miestami až nebezpečne pripomína "taškařice" na spôsob pana Trošky, čo rozhodne nie je kompliment. Hlavne ku koncu je dianie na obrazovke absolútne mimo moje chápanie, a pravdepodobne aj kohokoľvek iného. Burt Lancaster tu predvádza len svoj štandard, sem tam som sa zasmial, ale ani Lee Remick ma nevytrhla z občas vyskytujúcej sa nudy, za ktorú môže hlavne prehnaná stopáž. Asi to na čas s westernami zasa vzdám, alebo si pustím len Estwooda a Waynea. 50% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Celé je to hlavně strašidelně dlouhé na to, že se celý film jen několik skupin přetahuje o sudy s whisky. Některé honičky jsou skutečně k nepřečkání. Burt Lancaster není zrovna z těch, kdo by dokázal skutečně humorně zparodovat postavu, kterou hraje, a stále zpívající ženské jsou víc protivné než vtipné. Oprávnění k existenci tak film získává jen několika povedenými scénami, které trčí z ostatní nezajímavosti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Temperamentna komedia strihnuta westernom, obyvatelia mesta prepadli zufalstvu, lebo sa jednej babe /Lee Remick - Dotek meduzy/podarilo zastavit dodavku whisky. Hlavnymui tahunmi su Burt Lancaster, Donald Pleasence a uz spominana Lee Remick. Skoda toho stredu, je priserne roztahany a nudny : 65 % ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Naprosto ulítlá komedie o transportu whiskey napříč prérií. Nejspíš ve mě hřímá zapalená feministka oddaná abstinenci, jelikož jsem se skvěle bavil. Tento bláznivý příběh je navíc pojednán jako historická událost, což jen přidává na zábavě. Vojácí, snažící se za každou cenu udržet mír. Indiáni, dožadující se dárečku. Opravdu velká škoda přepálené stopáže. Dobré melodie, obzvláště píseň bojovnic proti alkoholu jsou chytlavé. Halleluja. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Docela fajn westernová komedie, až mi bylo těch ožralů líto, když museli poslouchat tu bandu ženskejch. Na druhou stranu jsem od Sturgese čekal víc, ikdyž Lancaster mě mile překvapil. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Místy vtipné, ale příliš dlouhé. Plukovník Burta Lancastra byl skvělý - není třeba grimas stačí jen překvapený výraz a doutník, sklenku whiskey nepočítaje. "Jako kdybych já, důstojník, byl proti alkoholu." Za vtipnější považuji první část, nejnudnější byla dlouhá písečná bouře a scény s Oráklem a jeho věštěním. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

V Denveru dochází chlast a tak se na cestu vydává konvoj s whisky a šampaňským, které na Divokém západě je jak pěst na oko. Kolem se motají neschopní vojáci, stávkující irští vozkové, jeden věštec, jeden kapitalista, banda feministek bojující proti chlastu, indiáni bůhvíproč mluvící posunkovou řečí a vojáci s nabručeným plukovníkem. To vše v šílené délce dvou a půl hodin. Nepopírám, párkrát jsem se zasmál (feministka se ožere a hned se zamiluje), Lancaster je dobrý a možná bych byl smířlivější, být to o hodinu kratší. Takhle mě to přišlo jako nekonečně natahovaná krávovina a degenerace westernu. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nemám rád tyhle westernové komedie a nic na tom nezměnil ani tento snímek s velkým režisérským jménem. Docela mě mrzelo, že charaktery postav nastíněné hned z počátku, se nijak nerozvíjí a stále si jdou celou dobu za tou svou pravdou, takže vlastně nic nečekaného na scénu nepřijde. Burt zde nemá co hrát, postavy jsou navíc nesympatické, hlavně ta bláznivá ženská. Co ale hodnocení sráží nejvíce je neuvěřitelně dlouhá stopáž, která neúnosně natahuje prostý děj. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nejdelší komedie, jakou jsem měl možnost spatřit. O to víc je příznačné, že se jedná o komedii westernovou a to s příběhem, který by se dal brát i vážně. Co však nejvíce zaujme je to, že se humor po celou stopáž drží své zábavnosti a nikdy nespadá do unylé trapnosti. Burt Lancaster mile překvapil. Do této doby jsem ho znal spíše z vážných rolí. Komediální mu taktéž sedla. Snímek obsahuje vše, co má správný western mít. Jen místo rodokapsových přestřelek obsahuje humor, který není násilně vynucován a tak nějak je součástí děje. Řekl bych, že to byla docela odvaha natočit komedii, která má více jak dvě hodiny. Kdo by se tak dlouho vydržel smát? Ale povedlo se. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Naprostá šílenost. Šílenost, která ale dokáže místy pobavit. Hlavně bitva v písečné bouři je opravdu vtipná. Jenže jsou tu dvě ale. Za prvé musíte přkousnout úvodní hodinu, která je v podstatě o ničem. A za druhé, Cesta spásy má naprosto smrtící stopáž, která pod sebou pohřbívá veškeré silnější momenty. Proto ty 2*. ()

MayB2 

všechny recenze uživatele

Střihač měl zřejmě dovolenou, leda, že by rozvláčnost filmu spolu s hudebními čísly byla také parodií na dobové velkofilmy. Myšlenka i herci jsou fajn, u Burta Lancastera nejde ani o komediální herectví, stačí, že řve a rovná všechny do latě + 1 jeho typický úsměv. Chytlavá hudba od Elmera Bernsteina. ()

Reklama

Reklama